2017. szeptember 23. szombat
Tekla és Lina napja

A túl sok cukor máshogy hat a férfiakra, mint a nőkre

A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni.

9643.jpgA University College London kutatói az étrend részeként elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést keresték ötezer férfi és kétezer nő körében. Szoros kapcsolatot állapítottak meg a nagymértékű cukorfogyasztás és a depresszió között a férfiak körében. Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral.

 

A kutatók azt is megvizsgálták, vajon a férfiak azért fogyasztottak-e több édes ételt, mert depressziósok voltak, ám ilyen összefüggést nem találtak. "A cukor nagymértékű fogyasztása többféleképpen hat az egészségre, de tanulmányunk kimutatta, hogy összefüggés lehet a cukorfogyasztás és a lelkiállapot rendellenességei között, különösen a férfiaknál" - idézte Anita Knüpelt, a UCL kutatóját a The Guardian című brit napilap. "A kutatás azonban nem talált kapcsolatot a cukorbevitel és a lelkiállapot rendellenességei között nők esetében, azt nem tudni, hogy ez miért van így. Több kutatásra van szükség, nagyobb mintán kell tesztelni a cukor-depresszió közötti kapcsolatot" - tette hozzá.

 

Nagy a baj!

A 20 – 70 éves korosztály tagjai körében 7,51% a diabétesz prevalenciája, azaz minden 100 felnőttből 7,51 cukorbeteg. A WHO jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved ebben a betegségben, közülük több mint 700 ezren vannak Magyarországon. Az OEP kiadásainak tetemes részét, 13%-át teszi ki a cukorbetegek kezelésére fordított összeg, hiszen ez a betegség gyakorlatilag a kialakulását követően élethosszig tart, ráadásul számos szövődmény – szív-és érrendszeri betegségek (CVD), vakság, veseelégtelenség, végtagvesztés – rontja a betegek életminőségét. – Az, hogy a 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a világban – és különösen a fejlett országokban – egyértelműen a 21. századi megváltozott életmódnak köszönhető  – mutatott rá Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke a Patika Egészségpénztárnak adott interjúban.

A Scientific Report című folyóiratban közzétett tanulmány nem az első, amely utal erre az összefüggésre. Már legkevesebb három korábbi tanulmány jutott hasonló összefüggésre Knüpel szerint. "Tanulmányunk eredménye a férfiak esetében "nagyon erős", de a nőknél nem. Ennek az lehet az oka, hogy kevesebb nőt vontunk be a kutatásba. De az étrendről készült országos felmérések szintén azt mutatják, hogy a férfiak több cukrot fogyasztanak, mint a nők" - magyarázta a brit kutató.

 

Semmiképp sem jó, ami nagyon cukros

Egy másik kutatás szerint már néhány nap múltán káros hatással van az agyunkra, azon belül is gondolkodási és emlékezőkészségünkre, ha zsírban és cukorban gazdag étrendet követünk. Azoknál a patkányoknál, amelyek cukorban és telített zsírsavakban gazdag élelmet kaptak 3 nap után megmutatkozott a kognitív képességek gyengülése. Nehezebben találták meg az élelmüket. Miért? Mert a hipokampusz, vagyis az agynak azon területe, mely a tanulásért és az emlékezésért felelős, igencsak érzékeny az energiagazdag étrendre. Sőt, ez a régió hamarabb sérül, mint az agy többi területe, ha telített zsírsavakkal és cukorral tömjük magunkat.

A zsíros-cukros étrend miatt beálló elváltozás a hipokampuszban afféle ördögi körbe zárhatja az embert. Mivel az agynak ez a része érezteti velünk, hogy éhesek vagyunk-e vagy hogy élvezzük-e az ételt, amit fogyasztunk. Ha itt megbolondulnak az ingerületátvitelek, akkor azt érezhetjük, hogy éhesek vagyunk, noha a testünk valójában élettanilag nem is kívánja az ételt, mert telített. Vagyis az ember akkor is enni fog, amikor nincs rá szüksége, amivel továbbnő az elhízás esélye.