Mire jó a ketogén étrend? 1. rész

A ketogén étrend minimalizálja a szénhidrátfogyasztást, hogy a szervezet a működéséhez szükséges energiát a szervezetben lévő zsírok elégetésével teremtse elő. Ebben a diétában a legjobb barátunk a bacon és a vaj. Ráadásul pedig bőségesen ehetünk zsírtartalmú ételeket.
Az egésznek az a lényege, hogy sok zsírt fogyasszunk. Ez persze teljesen ellentmond azoknak az elveknek, amiket az egészséges étkezésről plántáltak belénk az orvosok és a média. A ketónak is becézett ketogén étrend nem újkeletű. Már az 1920-as években is volt egy népszerűségi hulláma. Akkor az epilepszia és a cukorbetegség kezelésére javallották. (A régi és újabb fogyókúra divatokról szóló cikkünkben részletesebben olvashat arról, mikor milyen módon próbáltak fogyni, egészségesebben táplálkozni.)
Napi 50 gramm szénhidrát
A diéta alapelve, hogy napi 50 grammnál több szénhidrátot ne fogyaszthatunk. A ketósok tulajdonképpen választhatnak, hogy 20 vagy 50 grammnyi -vagy a kettő közötti- szénhidrátot fogyasztanak-e. A legelvetemültebb ketózók a 20 grammot célozzák meg, de ez irtó nehéz feladat: egy almában eleve 30 gramm van belőle. Egy péksütemény (bagel) vagy egy pohárnyi fehér rizs szénhidráttartalma 50 gramm.
Az orvostudomány vélekedése szerint azonban naponta legalább 225-325 gramm szénhidrátot kellene fogyasztani. Amerikában a Mezőgazdasági Minisztérium ezt a mennyiséget javasolja.
Másfajta ételpiramis
Azon ételek némelyike, amiket a Weight Watchers diétában pontokkal számolnak, mert vissza kell fogni a fogyasztásukat, itt egyenesen ajánlott élelmek. Az egészséges zsírokat tartalmazó sajtok, magvak, az avokádó, a tojás, a vaj - ezek itt mind nyugodtan fogyaszthatók. A keto tehát újraszervezi az ételpiramist.
Tulajdonképpen maga Robert Atkins is népszerűsítette a ketogén diéta egy módosított változatát a '60-as és '70-es években. Az Atkins fogyókúra 20-25 grammba limitálja a szénhidrátfogyasztást a bevezető fázisban, de aztán 80-100 grammra növeli.
Kalóriaforrások
A ketogén étrend szerint az ember kalóriabevételének 80 %-át az egészséges zsírokból kell, hogy fedezze, és csak 20 %-ot a fehérjékből. Egy átlagos amerikai polgár ezzel szemben kalóriái 50 %-át szerzi szénhidrátokból, 30 %-át zsírokból, 15 %-át fehérjékből.
A ketogén diéta jegyében az ember tulajdonképpen éhezteti magát, és a zsírokat használja a test üzemanyagaként. A Business Insider egyik újságírója, aki már többféle fogyókúrát és egészséges étrendet kipróbált, 2 hónapig alávetette magát a ketogén étkezés alapszabályainak. Eleinte zsibbadást és görcsöket érzett a lábában, amire egy étkezési szakértőként is dolgozó orvos azt mondta neki, hogy nem visz elég sót a szervezetébe. A problémát magnéziumkiegészítőkkel orvosolta.
(Folytatjuk.)