2017. november 25. szombat
Katalin, Katinka és Katrin napja

Butul az agyunk, ha sok cukrot és zsírt fogyasztunk

Kutatások szerint már néhány nap múltán káros hatással van az agyunkra, azon belül is gondolkodási és emlékezőkészségünkre, ha zsírban és cukorban gazdag étrendet követünk. Nem árt odafigyelni a táplálkozásunkra, ha meg akarjuk őrizni szellemi épségünket.

A magas energiatartalmú étrend, ami telített zsírsavakban és cukrokban gazdag, már néhány nap után károsan befolyásolta a kísérleti patkányok értelmi képességeit, bizonyította Scott Kanoski, a Perdue University kutatója Amerikában.

 

2011-ben embereken végzett kísérletekben is megfigyelték a kognitív képességek gyengülését 5 nap után, ha az alanyok túl sok zsírt fogyasztottak. Kevésbé voltak képesek koncentrálni a tesztfeladatoknál. Más vizsgálatok az ilyen étrendet az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozták.

Két csoportra osztotta a kis négylábúakat, az egyik egészséges, a másik cukorban és telített zsírsavakban gazdag élelmet kapott. Az utóbbi csoportba tartozó egyedeknél 3 nap után megmutatkozott a kognitív képességek gyengülése. Nehezebben találták meg az élelmüket. Miért? Mert a hipokampusz, vagyis az agynak azon területe, mely a tanulásért és az emlékezésért felelős, igencsak érzékeny az energiagazdag étrendre. Sőt, ez a régió hamarabb sérül, mint az agy többi területe, ha telített zsírsavakkal és cukorral tömjük magunkat.


Erre azt a magyarázatot találták tudósok, hogy inzulinrezisztencia állt elő az egészségtelen étrend következtében. Az inzulin az az anyag, ami jelzi a szervezetnek, hogy el kell távolítania a glükózt a vérből, hogy energiaként felhasználja. Amikor a szervezet inzulinrezisztenssé válik, nem tudja ezt hatékonyan elvégezni, ami miatt megugrik a vércukorszint.

 

9360.jpgA University of Mexico kísérletei azt is kimutatták, hogy a patkányokban már 7 nap alatt inzulinrezisztencia alakult ki, ha ilyen étrendben részesültek. Mi több, az idegsejtek szerkezetét is megváltoztatta a hipokampuszban, azok kevésbé voltak képesek kapcsolódni egymáshoz, ami az új emlékezetanyag létrejöttéhez kell. Vagyis az inzulinrezisztencia befolyásolja, hogyan vagyunk képesek elsajátítani tudást és megjegyezni dolgokat.

 

Terry Davidson, a Perdue University kutatója nem kevesebbet állít, minthogy a zsíros-cukros étrend miatt beálló elváltozás a hipokampuszban afféle ördögi körbe zárhatja az embert. Mivel az agynak ez a része érezteti velünk, hogy éhesek vagyunk-e vagy hogy élvezzük-e az ételt, amit fogyasztunk. Ha itt megbolondulnak az ingerületátvitelek, akkor azt érezhetjük, hogy éhesek vagyunk, noha a testünk valójában élettanilag nem is kívánja az ételt, mert telített. Vagyis az ember akkor is enni fog, amikor nincs rá szüksége, amivel továbbnő az elhízás esélye. A túlzott evés pedig továbbroncsolja a hipokampuszt.

(A The Conversation cikke alapján.)