2024. május 08. szerda
Mihály napja

Mit csináljunk a régi mosógéppel?

A leselejtezett elektromos és elektronikus berendezések eltüntetése nem kis gondot jelent egy-egy család számára. A veszélyes hulladéknak minősülő eszközök ugyanakkor számtalan olyan alkatrészt tartalmaznak, amelyek újrahasznosíthatók lennének. Németországban döntött a kormány: kötelezné a kereskedőket az elhasználódott elektronikus berendezések visszavételére.

Németországban a kormányülésen elfogadták a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatát, amely szerint a 400 négyzetméternél nagyobb területen elektromos, elektronikus készülékeket árusító boltok üzemeltetőinek kötelező ingyen visszavenni az elhasználódott berendezéseket az új készüléket vásárló vevőktől, és gondoskodni a leselejtezett eszközök szakszerű kezeléséről, ártalmatlanításáról, az értékes anyagok újrahasznosításáról. A kisebb, 24 centiméternél rövidebb peremhosszúságú készülékeket - például mobiltelefonokat, kenyérpirítókat - új eszköz vásárlása nélkül is kötelező visszavenni a javaslat szerint, amely az online kereskedőkre is érvényes. A javaslatot várhatóan elfogadja a törvényhozás, és a jogszabály az év végén hatályba lép.


Nőhet a szakszerűen begyűjtött hulladék1780.jpg

A német kormány egy uniós előírást ültet át a nemzeti jogba, e szerint 2016-ra legkevesebb 45 százalékra kell emelni a szakszerűen begyűjtött lakossági elektromos, elektronikus hulladék (e-hulladék) arányát, 2019-re pedig 65 százalékra.


A berlini vezetés szerint a javaslat révén nemcsak az e-hulladék feldolgozásában, a káros anyagok szakszerű elhelyezésében és az értékes anyagok újrahasznosításában lehet előrelépni, hanem vissza lehet szorítani az Afrikába irányuló illegális e-hulladékexportot, amely súlyos környezeti, egészségügyi, társadalmi veszélyt okoz a kontinensen.

 

Eltérő értékelések

1779.jpgA parlamenti ellenzéki pártok elégedetlenek a javaslattal, álláspontjuk szerint a kormány csupán a minimális uniós elvárásokat teljesíti, holott Németország többet is tehene.

 

Gazdasági szervezetek eltérően reagáltak, az online kereskedéssel foglalkozó cégek szövetsége bírálta a javaslatot, amiért az növelheti költségeiket, a kiskereskedők érdekképviselete viszont üdvözölte, hogy a kisebb üzletekre nem vonatkozik a szabály, és úgy értékelte, hogy az online áruházak bevonása biztosítja a méltányos versenyt a nagyobb üzletek és az online értékesítési platformok között.

 

A hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek érdekképviselete szintén üdvözölte a tervezetet, kiemelve, hogy a javasolt eljárás egyszerű megoldás a fogyasztóknak az elhasználódott készülékek környezetbarát, biztonságos leselejtezésére.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban