2017. június 23. péntek
Zoltán és Édua napja

Imádják a magyar sajtkonzervet a jordán katonák

A mintegy 100 000 fős jordán hadsereg az elmúlt egy évben több száz tonna Buda sajtot fogyasztott. Elégedettségüket nemrégiben elismerő oklevéllel fejezték ki a legnagyobb magyar sajtexportőrnek. Újraindul a tender, a Kőröstej ismét pályázik.

9067.jpg2013-ban, 2015-ben és tavaly is a magyar Kőröstej csoport nyerte el a jordán hadsereg ellátására kiírt nemzetközi tendert. A pályázatnak köszönhetően csak az elmúlt egy évben több száz tonna Buda márkájú, ömlesztett Cheddar sajtkonzervet fogyasztott el a mintegy 100 000 katona. (Íme egy könnyen elkészíthető sajtos recept nyári borozgatós estékre)

 

A sajtokat 113 grammos és 340 grammos kiszerelésben juttatta el a közel-keleti ország fegyveres ereje számára a Kőröstej, amely a nemzetközi tenderen osztrák, ausztrál és közel-keleti pályázókat is megelőzött. A jordán partner elégedettségét jelzi, hogy nemrégiben elismerő oklevéllel köszönte meg az együttműködést, amelyben méltatja a sajtok, illetve a kiszolgálás minőségét. A jordánok elégedettsége miatt a Kőröstej jó esélyekkel pályázik ismét a napokban újra induló tenderen.

 

A közel 1 000 főt foglalkoztató vállalatcsoport a legnagyobb magyar sajtexportőr. Eladásai 65-70%-a külföldre történik. Ezen belül 85%-ot kifejezetten az arab országok képviselnek.

 

Laktózérzékenyeknek is

A sajtok a tejből oltós alvasztással nyert alvadék további feldolgozásával készített termékek, melyek hosszabb ideig eltarthatók, mint a többi tejtermék. A sajt a tej összes tápanyagát tartalmazza, azonban megváltozott arányban (magasabb fehérje és zsírtartalom jellemzi). A zsír mennyisége (10–65%) jellemző a sajt állományára és ízére, valamint ez határozza meg az energiatartalmát is. Tejcukrot a sajtok gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért a laktózérzékenyek többsége gond nélkül tudja fogyasztani őket. Víztartalma 35–80% között mozog, mely megszabja a sajt keménységét és eltarthatóságát.

 „Célunk, hogy tovább erősítsük pozícióinkat az exportpiacokon, miközben a Hajdú márkával egyre több igényes hazai sajtkedvelő szívét is elnyerjük. E hónapban Afganisztánba is elindult a vállalatcsoport első szállítmánya – mintegy 12 tonna sajt, melynek fele a legnépszerűbb exporttermék, a kashkaval, a másik fele az itthon is kapható joghurtsajt (Labneh) és üveges sajtkrém” – tájékoztatott Dr. Riad Naboulsi, a Kőröstej Kft. ügyvezetője.

 

Orvosból sajtgyáros

A Kőröstejet a libanoni származású, orvosi diplomáját Magyarországon megszerző Dr. Riad Naboulsi alapította 1989-ben. Mára Magyarország egyik legnagyobb sajtgyártójává és élelmiszer-exportőrévé vált a Kőröstej csoport, amely Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében is jelentős üzemet működtet, mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztatva. Egyedülálló technológiával és világszínvonalú berendezésekkel felszerelt gyáraiban kiváló minőségű sajtokat készít. Fő profilja a kashkaval, grillsajt, parenyica, halloum, labneh-joghurtsajt, trappista és krémfehér sajtok gyártása, belföldi és export értékesítése. Magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel és magyar fejlesztéseknek köszönhetően készített termékei a hazai piacon kívül a Közel-Kelet szinte valamennyi országában és az Európai Unió számos országában keresettek. Az elmúlt években 5 kontinens több mint 40 országába exportáltak sajtokat.