2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

E-Vitamin, a jótékony antioxidáns

Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsír-oldékony antioxidáns. Sok betegség megelőzésében játszhat szerepet, például védhet a szívbetegség, a rák és egyéb más betegségekkel szemben. A vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.

Az E-vitamin antioxidáns hatású, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Ezt a védő hatást úgy éri el, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint szervezetünk sejtjeivel. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat.

 

Az E-vitamin a tokoferolok csoportjának általános elnevezése. A tokoferolnak négy előfordulási formája van: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol. Az E-vitamin leggyakoribb és leghasznosabb formája az alfa-tokoferol. Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Csak kevés élelmiszerben található meg, és azok is általában magas zsírtartalmúak, így azok akik alacsony zsírtartalmú diétán vannak, mint pl. a testépítők, valószínűleg nem jutnak megfelelő mennyiséghez. Nekik ajánlott az E-vitamin táplálékkiegészítő formájában történő bevitele.

 

Miben található?

Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

 

Az E-Vitamin előnyei

1711.jpg

  1. Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme.
  2. Védi a szívet, a szív koszorúereit a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.
  3. Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
  4. Az immunrendszer védőfunkcióját is támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása.
  5. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól.
  6. E-vitamin szedése nagyon fontos olyanoknál, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, mivel a légszennyezés egyrészt csökkenti a felszívódását, másrészt a hatására keletkező károk enyhítésében is jótékony hatású az E-vitamin. Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elpusztulását válthatja ki.

 

Az E-vitamin szinergistái

Az antioxidáns hatása erősíthető más antioxidánsok együttes használatával: ALA (alfa-Liponsav), A-vitamin, C-vitamin és béta-karotin.

A szelén javítja az E-vitamin felszívódását, ezért ajánlatos együtt fogyasztani.