Gyömbér, a csodaszer
A gyömbér nemcsak ízletes, hanem gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. Már az ókori görögök is felfigyeltek emésztést könnyítő hatására. Sok felhasználási formája létezik, szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss változata, amelyet meghámozva, lereszelve, vagy akár szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.
Narancsos - gyömbéres csirkecomb salátaágyon
Hozzávalók
5 db egész csirkecomb
3 db nagyobb narancs
15 dkg vaj
2 kiskanál gyömbér
2 kiskanál méz
1 evőkanál szójaszósz
só, bors
salátához:
1db fejes saláta
2 db paradicsom
1 db lilahagyma
fél kígyóuborka
olívaolaj
só, bors
Elkészítés
A narancsok lereszelt héját és a friss lereszelt gyömbért összekeverjük, majd rátesszük a csirkecombokra. Sózzuk, borsozzuk és pihentetjük legalább 3 órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek. A vaj felével kivajazzuk a tepsit és beletesszük a combokat. A vaj másik részét felolvasszuk, majd összekeverjük a narancslével és a szójaszósszal. Az öntet felével meglocsoljuk a húst. Ezek után lefedjük alufóliával és 200 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Ha a hús már megpuhult levesszük a fóliát és a kisült narancsos lé nagy részét leöntjük róla. A még nem használt narancsos vajas keverékbe beletesszük a mézet, majd rálocsoljuk a csirkecombokra és arany barnára sütjük őket. Sütés közben megcsináljuk a salátát, ehhez felvágjuk a kígyóuborkát, a hagymát és a paradicsomot. A saláta leveleit kisebb darabokra tépkedjük. Meghintjük sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal. Végül a kisült csirkecombokkal együtt tálaljuk.
Túrós - gyömbéres felfújt
Hozzávalók
250 g zsírszegény tehéntúró
4 cm friss lereszelt gyömbér
90 g cukor vagy édesítőszer
3 db tojás
1 db citrom
2 csapott evőkanál teljes kiőrlésű finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A túrót apróbb darabokra törjük és a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez hozzáadjuk a lisztet és a túrót, majd elkeverjük. A citrom héját és a gyömbért belereszeljük és beletesszük a citromlét. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzáadjuk a tésztához és óvatosan elkeverjük. A tésztát szufléformákba öntjük és 160 fokos sütőben készre sütjük.
Linzer kicsit másképp
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 darab citrom héja és pár csepp citromlé
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál sütő rum
lekvár a kenéshez
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját. Eldolgozzuk, és 1 órát pihentetjük a hűtőben. Vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk tetszőleges formákban. Előmelegített sütőben 180 fokon, kevesebb mint 10 perc alatt készre sütjük. Mikor kissé kihűlt megkenjük lekvárral. Másnapra puhul csak meg, ezért mindenképpen egy olyan edénybe tegyük, aminek van fedele.
Kandírozott gyömbér
Hozzávalók
40 dkg gyömbér
4 dl víz
30 dkg cukor
kevés barna cukor a szóráshoz
Elkészítés
A gyömbért megtisztítjuk, apró darabokra felkockázzuk. Egy lábosba beleöntjük a vizet és a cukrot, majd szirupot főzünk belőle. Beletesszük a gyömbért és alacsony lángon 1 órán keresztül puhára főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd sütőpapírra tesszük és meghempergetjük barna cukorban, végül 3 napig szárítjuk.