2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Gyömbér, a csodaszer

A gyömbér nemcsak ízletes, hanem gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. Már az ókori görögök is felfigyeltek emésztést könnyítő hatására. Sok felhasználási formája létezik, szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss változata, amelyet meghámozva, lereszelve, vagy akár szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

             Narancsos - gyömbéres csirkecomb salátaágyon

Hozzávalók1660.jpg

5 db egész csirkecomb

3 db nagyobb narancs

15 dkg vaj

2 kiskanál gyömbér

2 kiskanál méz

1 evőkanál szójaszósz

só, bors

salátához:

1db fejes saláta

2 db paradicsom

1 db lilahagyma

fél kígyóuborka

                                                 olívaolaj

                                                 só, bors

Elkészítés

A narancsok lereszelt héját és a friss lereszelt gyömbért összekeverjük, majd rátesszük a csirkecombokra. Sózzuk, borsozzuk és pihentetjük legalább 3 órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek. A vaj felével kivajazzuk a tepsit és beletesszük a combokat. A vaj másik részét felolvasszuk, majd összekeverjük a narancslével és a szójaszósszal. Az öntet felével meglocsoljuk a húst. Ezek után lefedjük alufóliával és 200 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Ha a hús már megpuhult levesszük a fóliát és a kisült narancsos lé nagy részét leöntjük róla. A még nem használt narancsos vajas keverékbe beletesszük a mézet, majd rálocsoljuk a csirkecombokra és arany barnára sütjük őket. Sütés közben megcsináljuk a salátát, ehhez felvágjuk a kígyóuborkát, a hagymát és a paradicsomot. A saláta leveleit kisebb darabokra tépkedjük. Meghintjük sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal. Végül a kisült csirkecombokkal együtt tálaljuk.

 

 

Túrós - gyömbéres felfújt1661.jpg

Hozzávalók

250 g zsírszegény tehéntúró

4 cm friss lereszelt gyömbér

90 g cukor vagy édesítőszer

3 db tojás

1 db citrom

2 csapott evőkanál teljes kiőrlésű finomliszt

2 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés

A túrót apróbb darabokra törjük és a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez hozzáadjuk a lisztet és a túrót, majd elkeverjük. A citrom héját és a gyömbért belereszeljük és beletesszük a citromlét. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzáadjuk a tésztához és óvatosan elkeverjük. A tésztát szufléformákba öntjük és 160 fokos sütőben készre sütjük.

 

 

Linzer kicsit másképp1664.jpg

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

20 dkg vaj vagy margarin

15 dkg porcukor

1 csomag sütőpor

2 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

1 darab citrom héja és pár csepp citromlé

                       1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

                                 1 teáskanál sütő rum

                                  lekvár a kenéshez

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját. Eldolgozzuk, és 1 órát pihentetjük a hűtőben. Vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk tetszőleges formákban. Előmelegített sütőben 180 fokon, kevesebb mint 10 perc alatt készre sütjük. Mikor kissé kihűlt megkenjük lekvárral. Másnapra puhul csak meg, ezért mindenképpen egy olyan edénybe tegyük, aminek van fedele.

 

 

1663.jpgKandírozott gyömbér

Hozzávalók

40 dkg gyömbér

4 dl víz

30 dkg cukor

kevés barna cukor a szóráshoz

Elkészítés

A gyömbért megtisztítjuk, apró darabokra felkockázzuk. Egy lábosba beleöntjük a vizet és a cukrot, majd szirupot főzünk belőle. Beletesszük a gyömbért és alacsony lángon 1 órán keresztül puhára főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd sütőpapírra tesszük és meghempergetjük barna cukorban, végül 3 napig szárítjuk.

 

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban