2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

7 fogyókúrás szabály, amit nem kellene követnünk

Amit a nassolásról, a szénhidrátokról és a testmozgásról gondolunk, az többnyire nem helytálló állítja Dr. Charlotte N. Markey a Rutgers egyetem professzora, a "Smart People Don’t Diet" című sikerkönyv szerzője.

Ha a testsúlyról van szó, nincs olyan ember, aki ne követne valamilyen szabályt. Például, ha azt mondják, hogy a csokit ki kell vennem az étrendemből, hogy jól mutassak a fürdőruhában, akkor nem fogok csokit enni, legalábbis egy darabig. A baj az, hogy a fogyókúrás „szabályok” nagy része valójában nem működik. De még ha ideig-óráig működnek is, hosszú távon nem fenntarthatók. (Mit szólna hozzá, ha élete végéig nem ehetne csokit?)

 

Az alábbiakban olvashat néhány félrevezető szabályt, amit a tudomány szerint nem szabadna betartanunk:

 

 1. Ne nassoljon az étkezések között. 

1673.jpg

Ez a legrégebbi fogyókúrás szabály. Az alaptézis az, hogy háromszor étkezzen naponta, és az étkezések között ne egyen mást. De mi is ezzel a baj? Hiába éhes, ne egyen semmit ebéd és vacsora előtt, inkább egye tele magát vacsorakor. Más szóval a kalóriákat, amiket „megspórolt” a nassolás mellőzésével, gyorsan visszaszedi (sőt még annál többet is) a vacsorázással. A másik probléma ezzel a szabállyal az, hogy lényegében arra kényszeríti az embert, hogy háromszor étkezzen, adott napszakokban. De mi van akkor, ha nincs kedve reggelizni ébredés után, 6 órakor, de 9 órakor már éhes? Inkább kényszerítse magát, hogy ébredéskor reggelizzen, és ne egyen semmit, ha beért a munkába? Habár praktikusnak tűnik étkezési szabályok szerint étkezni, de semmiképpen sem jó ötlet figyelmen kívül hagyni testünk jelzéseit, az éhséget és a jóllakottságot (telítettségérzést). Az evészavaros és elhízott betegek tanulmányozása világossá tette, hogy a rossz étkezési szokások a test jelzéseinek figyelmen kívül hagyásából származnak (a test jelzi, mikor van szüksége ételre). A krónikus fogyókúrázóknak (néha hívják őket „visszafogott evőknek” is) szokásukká vált, hogy figyelmen kívül hagyják a testük éhségre adott jelzéseit, és végül olyan helyzetbe kerülnek, hogy a tényleges éhségérzetet sem képesek meghatározni. A legjobb módszer: egyen valamit, ha éhes, de lehetőség szerint egészséges ételeket (pl. gyümölcsöt és zöldséget) válasszon.

 

2. Vegye ki a fehér ételeket az étrendjéből. 

1678.jpgEmlékszik még arra, amikor a szénhidrátok (kenyér, tészta, rizs) az élelmiszerpiramis alján voltak? Majd a Dr. Atkins-féle diéta berobbant, és a 90-es évek végén egyik fogyókúrázó sem mert kenyeret enni. Az igaz, hogy a „fehér élelmiszerek” (fehér kenyér, fehér tészta, fehér rizs) nem tartalmaznak különösen sok tápanyagot, de (a legtöbb szénhidráthoz hasonlóan) hamar eltelítenek, és nem is olyan rosszak, mint korábban gondolták. A szénhidrátok kiiktatásával valójában vízvisszatartó ételeket nem fogyasztunk, így gyors súlycsökkenést érhetünk el. És ezt ki nem szereti? A szénhidrátok, azaz a test elsődleges, könnyen hozzáférhető energiaforrásainak mellőzésével a test más energiaforrásokat keres, pl. felhasználja a zsírraktárakat, ami a test zsírtartalékainak csökkenésével (és testsúlycsökkenéssel) jár. Ez mind szép és jó, de mi van akkor, ha megkíván egy zsemlét vacsorára? Ha a szénhidrátok kizárásával akar fogyni, és újra felveszi őket az étrendjébe, azt fogja tapasztalni, hogy a leadott kilók visszajönnek. Tehát a legjobb az arany középút: nem kell a fehér élelmiszereket teljesen száműzni, de lehetőség szerint más szénhidrátokkal barna, magvas és nagyobb tápértékű alternatívákkal helyettesíteni.

 

A kalória (cal) az energia 

mértékegysége

 

Egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg.

A kalóriát ; ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. Ez a meghatározás valójában az ú.n. kiskalória, más néven grammkalória definíciója.

A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet egy ennél ezerszer nagyobb mértékegységet nevez kalóriának. Ennek elavult neve: nagykalória; pontosabb neve kilokalória (=kcal).

 

3. A böjtölés segít gyorsan fogyni. 

Ha a szokásosnál kevesebbet eszik, nagy valószínűséggel fogyni fog. Ha nem eszik semmit, sok kilótól szabadulhat meg, igaz? De várjon csak, ez a logika nem túl egészséges. Ha nem eszik, a teste „éhezés módba” kapcsol: az anyagcsere lelassul, hogy a legkisebb ételt is hasznosítani tudja, így a fogyás is lelassul. Természetesen, ha néhány napig vagy hétig böjtöl, akkor fogyni fog. És ha ezt hosszabb távon csinálja, sokat fog fogyni, de növeli a szívelégtelenség, a csontritkulás, az izomvesztés, a gyengeség, az ájulás, a száraz haj és bőr, a hajhullás, és akár a halál kockázatát. Ez a hozzáállás evési zavarokhoz, és (gyakran halálos) pszichés zavarokhoz vezethet. Ha még nem győztük meg, hogy ez miért nem bölcs dolog, gondolja át az alábbiakat: ehet egészséges adag, tápláló ételt minden nap, és fokozatosan, fenntartható módon is fogyhat. Vagy böjtölhet, folyton éhezve, úgy hogy nem biztos, hogy gyorsan fogy, és emellett kockáztatja az egészségét. Egyszerű a választás, nem?

 

4. A testmozgás a fogyás legjobb módja. 

1672.jpgA testmozgás mellett számtalan érv szól: jót tesz a lelki és testi egészségnek, és hosszabb életet biztosít. Edzhet a kisebb nadrágméret eléréséért is, de ez nem a legkönnyebb és legjobb mondja a kilók leadásának. Miért? A fogyáshoz és súly megtartásához egészséges étkezési szokásokra is szükség van. Tagadhatatlan, hogy könnyebb elfogyasztani, mint ledolgozni a kalóriákat. A táplálkozástudomány és a testmozgás fiziológiája igen bonyolult terület, de csak gondoljon bele az alábbiakba: ha húsz percig fut, és eléget 200 kilokalóriát (kcal) majd megiszik egy kisüveg Colát, ami szintén 200 kilokalóri (kcal).Szóval, ha futott egy jót, majd megjutalmazza magát egy itallal, könnyen megállapítható, hogy miért nem fogy eleget.

 

5. Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerektől fogyni lehet. 

1677.jpgAlacsony kalóriatartalmú sütemény, étel vagy akár víz. Az ilyen címkéjű élelmiszerekből nincs hiány. Természetesen ez valójában nem ilyen egyszerű. A sima vízben nincs kalória, de az ételek és a desszertek becsapósak. Az alacsony kalóriatartalmú desszert önmagában még nem segít a fogyásban. Ezek gyakran erősen feldolgozott ételek és italok, és sok hozzáadott összetevővel rendelkeznek, amelyeknek biztonságossága megkérdőjelezhető. De az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásának pszichológiai hatásai is éppen olyan aggasztóak. Az emberek gyakran túleszik magukat, ha azt gondolják, hogy az étel alacsony kalóriatartalmú vagy diétás, még akkor is, ha a tápanyagtartalma a „normál” ételhez hasonló (ami igen gyakran így van). Michael Pollan, amerikai szakértő ezt Snackwell jelenségnek nevezte el. A Snackwell egy olyan kekszeket, sütiket és egyéb (nem tápláló) édességeket kínáló márka, ami ezt a marketing-stratégiát alkalmazva igen népszerű lett. A baj az, hogy az emberek inkább esznek két Snackwell kekszet (darabja 150 kilokalória), mert azt diétás ételként reklámozták, mint hogy egyenek egy hagyományos kekszet, ami 200 kilokalória. Ez nem csak 100 extra kilokalóriát jelent, hanem ahhoz is vezet, hogy emberek valószínűleg nem fogyasztják jó érzéssel a desszertjüket.

 

6. Nem szabad desszertet fogyasztani. 

1680.jpgEgy jó desszertnek (csoki torta, fagylaltkehely, csokis keksz) nincs sok tápértéke, bár tartalmaz zsírt, cukrot és egyéb mást. Azonban ha kihagyja a mai desszertet, lehetséges, hogy holnap túl sok cukrot fog enni. Nem hiszi? Egy friss tanulmány során a résztvevőket két csoportra osztották, az egyik csoport hagyományos reggelit kapott (300 kilokalória), a másik csoport egy kiadós reggelit kapott, amiben édesség is volt (600 kilokalória, egészséges ételekből, fánkból, csokiból vagy kekszből). Azok, akik reggelire nem kaptak édességet, fogytak, de hosszú távon nem tudták megtartani a súlyukat. Ezzel szemben a másik csoport, akik „desszertet reggeliztek” fokozatosan, de tartósan fogytak a 4 hónapos étrendet követően (míg a másik csoport 4 hónap elmúltával újra felszedte a leadott kilókat). Ezek az eredmények nem feltétlenül arra utalnak, hogy a reggeli tortaevés a fogyás legegészségesebb, vagy leghatékonyabb módja, de arra mindenképpen rámutat, hogy nem kell feltétlenül teljesen elzárkózni az édességektől. Lehet édesszájú bizonyos keretek között és lehet, hogy hosszú távon ez a legjobb megoldás.

 

7. Ne egyen este 8 után. 

1679.jpgA szabály hátterében az a logika áll, hogy ha este eszik, utána nem mozog (mivel aludni megy), így nem égeti el az elfogyasztott kalóriákat. Azonban kiderült, a test kalóriát éget, akkor is ha ébren vagyunk és akkor is, ha mélyen alszunk. És ha este éhes lesz, de nem eszik, reggel farkaséhesen ébred, és lehet, hogy a kelleténél többet eszik. Ritka esetekben előfordul, hogy azok az emberek, akik nem esznek este, éjszaka éhesek lesznek és alváshoz kapcsolódó evési zavarok alakulhatnak ki náluk, pl. az alvaevés (ami hasonlít az alvajáráshoz). A nap végén az egész napos (hetes vagy hónapos) kalóriabevitel számít, nem az éppen elfogyasztott kalóriák. Szóval, ha szeretne enni egy csokit este 9-kor, csak rajta.