2017. május 23. kedd
Dezső napja

Eldőlt, melyik ételeket eszik szívesen az iskolások

Általános- és középiskolás diákok szavazatai döntötték el, melyek Magyarország legfinomabb menzaételei, és melyik vállalat a 2016-os év közétkeztetője. A játék tapasztalatai szerint a fiatalok szívesen kipróbálják az új ízeket, egészségesebb menzaételeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Ennek hátterében rossz beidegződések és táplálkozási szokások, valamint ismerethiány áll, ami igaz volt a közétkeztetőkre is.

 

8417.jpg

A kormány 2015-ben adta ki a menzarendeletet, hogy változzon a szemlélet, majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette.

 

A versenyre a közétkeztetők által benevezett ételsorok a korábbiaknál sokkal jobban tükrözik az egészséges táplálkozás alapelveit, tehát a közétkeztetők láthatóan szakítottak évtizedes rossz beidegződéseikkel. Ezzel együtt az a szterepotípia is megdőlni látszik, miszerint a fiatalok nem eléggé nyitottak az új ízek kipróbálására - mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a díjátadón. A  játékában 44 magyarországi település 298 általános és középiskolai osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára. Az eredmény alapján Martonvásáron a legfinomabb a menza: a HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet.

 

Az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát.

A top öt leves:

-        hansági gulyásleves,

-        húsleves,

-        erdei gyümölcsleves,

-        csontleves grízgaluskával,

-        zellerkrémelves.

 

A top öt főétel:

-        sajtos spagetti,

-        főtt hús meggymártással,

-        gyros-fűszeres csirkecsíkok,

-        grill csirkecombfilé kuszkusszal,

-        lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.

 

A top öt desszert:

-        mézes kocka,

-        piskóta joghurtöntettel,

-        mézes, gyümölcsös túrókrém,

-        túrógombóc,

-        aranygaluska.

 

Nőtt a közétkeztetésre fordított közpénz 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak – emlékeztetett a rendezvényen dr. Rétvári Bence. A tárca parlamenti államtitkára szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a kormány által a közétkeztetés támogatására fordított összeg; csak idén mintegy 70 milliárd forintot költenek 300 ezer kisgyermek ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésére. Dr. Rétvári Bence hangsúlyozta: ez a kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam csak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott az államtitkár.

 

A legfinomabb sulikaják 

A versenyben részt vevő közétkeztető cégek ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.

 

A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.

 

A top10 leves versenyében a hansági gulyásleves, a top30 főétel kategóriában a sajtos spagetti, a top10 desszert kategóriában pedig a mézes kocka kapta a legtöbb szavazatot.