Az örök kedvencünk az alma!
Lassan elmúlik a hűvös idő és a boltok polcain megjelennek a friss tavaszi gyümölcsök, de az almáról se feledkezzünk meg. Jótékony hatásai már régóta ismertek. Az almában megtalálható a B-komplex és A vitamin, viszont C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne található ásványi anyagoknak és rostnak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.
Roston csirke almás salátaágyon
Hozzávalók
50 dkg csirkemell
1 dl olívaolaj
2 db alma
3 db paradicsom
1 fej saláta
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kakukkfű
só, durvára darált színes bors
Elkészítés
A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Olívaolaj, só, bors, kakukkfű, reszelt fokhagyma keverékéből készített pácba tesszük 1 órára. Lefedjük és hűtőbe tesszük.
A saláta elkészítéséhez az almát a paradicsommal apró darabokra vágjuk. A megmosott salátával együtt az egészet egy tálba öntjük. Egy pici olívaolajjal meglocsoljuk, átforgatjuk. A pácolt csirkemellet elővesszük, majd a rostsütőre nagyon kevés olajat téve magas hőmérsékleten készre sütjük.
Almás zöldsaláta
Hozzávalók
1 db alma,
1 db sárgarépa,
3 db retek,
citromlé,
3 db újhagyma,
3 evőkanál pirított dió
só, bors
Elkészítés
A zöldségeket az almával apró darabokra vágjuk, csak az újhagymát karikázzuk fel. Alaposan keverjünk össze mindent, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg egy kevés citrom levével. Takarjuk le fóliával és tegyük fél órára a hűtőbe. Ezek után öntsük le a felesleges levet, és a tetejére szórjunk durvára tört megpirított diót.
Almáspite
Hozzávalók
tésztához:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája
4 evőkanál tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
só
töltelékhez:
1,25 kg alma
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál zsemlemorzsa
fahéj
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
A tészta alapanyagait összekeverjük és egy omlós tésztát készítünk belőle. A gyúródeszkán 2 részre osztjuk, majd pihentetjük egy órán keresztül. A pihentetés után a felét kinyújtjuk és belesimítjuk a tepsibe, majd rászórjuk a zsemlemorzsát. Az almákat közben meghámozzuk, lereszeljük és a tésztára tesszük alaposan elosztva, majd rászórjuk a fahéjjal összekevert cukrot. A másik félretett kinyújtott lapot rátesszük és rányomkodjuk. Végül egy felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. Középforró sütőben 35-45 percig készre sütjük.
Almafánk
Hozzávalók
fél kg alma
25 dkg liszt
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
olaj a sütéshez
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Az anyagokat jól összedolgozzuk. A tésztából egy evőkanál segítségével kis fánkokat szaggatunk és a felforrósított olajba tesszük. Világos piros színűre megsütjük, majd papírtörlőre szedjük, végül fahéjas porcukorral tálaljuk.