2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

Az örök kedvencünk az alma!

Lassan elmúlik a hűvös idő és a boltok polcain megjelennek a friss tavaszi gyümölcsök, de az almáról se feledkezzünk meg. Jótékony hatásai már régóta ismertek. Az almában megtalálható a B-komplex és A vitamin, viszont C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne található ásványi anyagoknak és rostnak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre.

Roston csirke almás salátaágyon1615.jpg

Hozzávalók

50 dkg csirkemell

1 dl olívaolaj

2 db alma

3 db paradicsom

1 fej saláta

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál kakukkfű

só, durvára darált színes bors

 

Elkészítés

A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Olívaolaj, só, bors, kakukkfű, reszelt fokhagyma keverékéből készített pácba tesszük 1 órára. Lefedjük és hűtőbe tesszük.
A saláta elkészítéséhez az almát a paradicsommal apró darabokra vágjuk. A megmosott salátával együtt az egészet egy tálba öntjük. Egy pici olívaolajjal meglocsoljuk, átforgatjuk. A pácolt csirkemellet elővesszük, majd a rostsütőre nagyon kevés olajat téve magas hőmérsékleten készre sütjük.

 

 

1617.jpgAlmás zöldsaláta

Hozzávalók

1 db alma,
1 db sárgarépa,
3 db retek,
citromlé,
3 db újhagyma,
3 evőkanál pirított dió
só, bors

 

 

Elkészítés

A zöldségeket az almával apró darabokra vágjuk, csak az újhagymát karikázzuk fel. Alaposan keverjünk össze mindent, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg egy kevés citrom levével. Takarjuk le fóliával és tegyük fél órára a hűtőbe. Ezek után öntsük le a felesleges levet, és a tetejére szórjunk durvára tört megpirított diót.

 

 

Almáspite1620.jpg

Hozzávalók

tésztához:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg cukor

25 dkg vaj vagy margarin

1 tojássárgája

4 evőkanál tejföl

késhegynyi szódabikarbóna

töltelékhez:

1,25 kg alma

5 evőkanál porcukor

5 evőkanál zsemlemorzsa

fahéj

1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A tészta alapanyagait összekeverjük és egy omlós tésztát készítünk belőle. A gyúródeszkán 2 részre osztjuk, majd pihentetjük egy órán keresztül. A pihentetés után a felét kinyújtjuk és belesimítjuk a tepsibe, majd rászórjuk a zsemlemorzsát. Az almákat közben meghámozzuk, lereszeljük és a tésztára tesszük alaposan elosztva, majd rászórjuk a fahéjjal összekevert cukrot. A másik félretett kinyújtott lapot rátesszük és rányomkodjuk. Végül egy felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. Középforró sütőben 35-45 percig készre sütjük.

 

 1618.jpg

Almafánk

Hozzávalók

fél kg alma

25 dkg liszt

1 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

csipetnyi só

olaj a sütéshez

fahéjas porcukor a szóráshoz

 

 
Elkészítés

Az anyagokat jól összedolgozzuk. A  tésztából egy evőkanál segítségével kis fánkokat szaggatunk és a felforrósított olajba tesszük. Világos piros színűre megsütjük, majd papírtörlőre szedjük, végül fahéjas porcukorral tálaljuk.