2024. április 19. péntek
Emma napja

Természetes stimulálók, hogy felkészüljünk a tavaszra

Az enyhébb időben a kórokozók is aktívabbak, és a tél végi vitaminhiányos időszakban a szervezetünk is fogékonyabb a fertőzésekre, érzékenyebben reagálunk a stresszhelyzetekre, nehézségekre. A vitaminbevitel fokozásával viszont hozzájárulhatunk ahhoz, hogy szervezetünk minél könnyebben vegye az akadályokat.

Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a levegő szennyezettsége, sőt még a sötét borús napok is jelentősen ronthatnak szervezetünk védőbástyájának teljesítményén. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását és csökkentik a táplálékkal bevitt sók és vitaminok hatását. Ezért különösen fontos, hogy a téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, valamint antioxidánsok. A szervezet védekezőképessége fokozható különféle táplálék kiegészítő készítményekkel, gyógyteákkal, de természetes módon, zöldségek és gyümölcsök fokozott fogyasztásával is hozzájárulhatunk immunrendszerünk felépítéséhez.

 

Vitalitásfokozás télen

1541.jpgSzükségünk van C-vitaminra, amely az ellenálló szövetek felépítéséért felel és stimulálja a vírusok legyőzéséhez nélkülözhetetlen interferon termelést. Emellett az E-vitamin sem hiányozhat az étrendünkből, hogy igazán ellenállóvá váljunk a vírusokkal, bacilusokkal szemben. A sötét napokon lelkünket az idegrendszernek szükséges B1-vitaminnal erősíthetjük – nem véletlenül nevezik jókedv-vitaminnak –, a szövetek oxigénellátását – a rendszeres mozgáson túl – pedig a D-vitamin bevitelével fokozhatjuk.


Érdemes több magas rosttartalmú gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét enni, amelyek mind fokozzák az emésztést, ezáltal növelik a vitalitásunkat. A tápanyag vitamintartalmát figyelembe véve érdemes inkább szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolni, de ebből most épp elég kevés van.

 

A citrusfélék közül talán a Grapefruit a legerősebb természetes méregtelenítő és immunerősítő. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat és szabadgyök–semlegesítő (antioxidáns) tulajdonsága sem elhanyagolható.

 

Káposzta, hagyma és fűszerek

Szőlő, szilva, körte

A szőlő magas káliumtartalma miatt méregtelenít, magas cukortartalma pedig elegendő energiához juttatja a szervezetet. Ezen túl bőven tartalmaz C-, E- és B-vitamint. Ez utóbbi nemcsak az idegrendszerre jó, hozzájárul ahhoz is, hogy elkerüljük a frontváltozás okozta ízületi és reumás fájdalmakat. Együnk sok almát, amely kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és a héjában C-vitamint tartalmaz. Szilva és körte is kapható a nagyobb közértekben. Az előbbi kálium szempontjából aranybánya, az utóbbi pedig C-vitaminbomba. Akár kifacsarva is fogyaszthatjuk például a körtét. Tisztítja a vért, ezért csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Igaz nem a hazai fákon terem, az Avokádó is fontos a szervezetünknek, hisz rengeteg D-vitamint tartalmaz.

1542.jpgFontos téli eledelek a káposztafélék, amelyek gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin tartalom is megmarad. A nyersen is finom zöldségekben lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású. A vöröskáposzta E-vitaminjáról se mondjunk le, a kelkáposzta és a kelbimbó pedig A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin bevitelt a tökfélékkel fokozhatjuk. A hidegebb időszak beköszöntével kezdődik a sütőtök, cukkini, patisszon szezonja!

 

A népi gyógyászat a céklát is természetes immunerősítőként és vérképzőként tartja számon magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt olyannyira, hogy ez a zöldség például tabletta formájában is kapható a gyógynövényboltokban, ahogyan a fokhagyma is, amely a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben hatékony. Nyersen napi rendszerességgel kell fogyasztani; egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.


Vöröshagymából pedig ízletes immunerősítő tea főzhető. A népi praktika szerint elsősorban nyákoldásra alkalmas (különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá), magas C-vitamin tartalma és kórokozó pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. Nem kell meghámozni, elég jó alaposan megmosni.

 

Népszerű immunerősítők

A legáltalánosabb természetes immunerősítők az Aloe vera, a meghűlés tüneteit enyhítő homoktövis, az immunstimuláló hatóanyagokat tartalmazó algák valamint az Észak- Amerikából eredő Kasvirág (Echinacea). Ez utóbbit egykoron az indiánok a sebek gyógyítására és a kígyómarás ellen használták, ma a növény gyökereit és virágos hajtásait feldolgozó készítmények alkoholos kivonatok formájában, vagy homeopátiás gyógyszerként kaphatóak. A természetes antibiotikumként számon tartott propolisz is többféle formában kapható. A méhek által előállított szer csökkenti a gyulladást, enyhíti az allergia és az influenza tüneteit.