2018. november 21. szerda
Olivér napja

Nem kell lemondani a gyümölcsről a fogyókúra alatt

Ha kiiktatjuk a gyümölcsöket az étrendünkből, azzal nem feltétlenül segítjük elő a fölös kilók leadását, sőt ártunk a testi jólétünknek. Ugyan a gyümölcsök cukorban gazdagok, mégis ezek természetes cukrok. Okosan, jól időzítve kell enni őket. Íme néhány tanács.

A gyümölcsről való lemondás és a fogyás nem zárja ki egymást. Nem helyes a gyümölcsök kiiktatása. A gyümölcs rostjai természetes cukorban és szénhidrátokban gazdagok, ezért érdemes megőrizni a napi rendszerességgel fogyasztott élelmek között.
A lényeg az, hogy okosan, fegyelmezetten fogyasszuk őket. Évente 330 milliárdot költünk zöldségre és gyümölcsre, hiszen egyre jobban odafigyelünk az egészségünkre.

 

A gyümölcs haszna

11154.jpgA természetes anyagok, mint például az ásványok, az antioxidánsok, a rostok rendkívül hasznosak a szervezetnek. Ha a gyümölcsöket zöldségekkel helyettesítjük be az étrendünkben, még akkor is megvonjuk magunktól az antioxidánsok jó részét.
A tudományos kutatásokban eddig inkább a fogyással hozták kapcsolatba a gyümölcsfogyasztást, mint a hízással.

 

  • Egy kutatásban azt mutatták ki, hogy azok a túlsúlyos felnőttek, akik sok gyümölcsöt ettek, több kilót tudtak leadni, mint azok, akik nem ettek gyümölcsöt.
  • Egy másik vizsgálatban 130 000 felnőtt étkezési szokásait követték 24 éven át, és kiderült, hogy a gyümölcsevés segítette őket a fogyásban az évek során.

 

A gyümölcsök hozzájárulnak a telítettség, a jóllakottság érzés kialakulásához, s csökkentik az evésre irányuló vágyat, vagyis azt, hogy sütik vagy más édességek után nyúljunk. A gyümölcsökkel az emberek általában kiváltják a magas kalóriatartalmú nassolnivalókat -tehát segítenek csökkenteni a kalóriabevitelt és a finomított cukor bevitelét-, míg ha zöldségeket majszolnak, azoknak nincs meg ez a funkciója.

A zöldségek inkább pluszétkezésként szolgálnak, tehát nem helyettesítik az édességeket. Az ember inkább egy almát eszik az édesség helyett, nem egy brokkolit.

 

Jó cukor, rossz cukor

Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) és az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) nem helyezi egy kategóriába a friss gyümölcsből származó cukrot és a finomított cukrot, amit édesítőszerként adnak az ételekhez és élelmiszeripari termékekhez.
A megkülönböztetés azért indokolt, mert a természetes cukor a gyümölcsben sokkal kevésbé koncentrált, vízzel és bizonyos tápanyagokkal együtt található meg benne.

Egy egész narancs például 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, 12 gramm ebből természetes cukor. A narancs folyadékot is ad az embernek, napi rostigényünk 12 százalékát fedezi és a napi előírt C-vitamin mennyiség 100 százalékát is. Van benne még B-vitamin, kálium, és heszperidin is, aminek vérnyomás-, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő hatása van.

Vessük ezt össze egy evőkanál cukorral: abban 16 grammnyi szénhidrát van. Tápanyagokból pedig tulajdonképpen semmi. Ebből is világos, hogy a finomított cukor és a gyümölcsökben található természetes cukor nem tartoznak ugyanabba a kategóriába.

Olvassa el ezt is: Cukor, szacharóz, glükóz, fruktóz - mik ezek, és mit okoznak?

 

Csak módjával

Ez persze nem jelenti azt, hogy okos dolog lenne mértéktelenül tömni magunkba a gyümölcsöket. Mert a gyümölcs szénhidráttartalmával mértékkel kell bánni. A szénhidrát a sejtek üzemanyaga. Ha többet fogyasztunk szénhidrátból, mint amennyire szüksége van a testnek ahhoz, hogy fenntartsa magát és fizikai aktivitást fejtsen ki, akkor a többlet a már létező zsírsejteket táplálja, illetve újabb zsírsejtek képződését segíti. A gyümölcsből szerzett szénhidrátmennyiségnek tehát illeszkednie kell a szervezetünk szénhidrátigényéhez, ami a testmagasságunktól, az ahhoz illő ideális testsúlytól és a testmozgásunktól függ.

 

A nők nagy része elvileg megengedheti magának, hogy naponta kétszer egyen gyümölcsöt, mindkétszer maximum egy baseball labda nagyságú gyümölcsmennyiségről lehet szó. Persze nem mindegy, hogy mikor vesszük magunkhoz a gyümölcsöt. Ha éjjel a tévé előtt ülve nyomunk le egy nagy tál szőlőt, amikor testünknek a legkevesebb igénye van az üzemanyagra, akkor csak a zsírszöveteket hízlaljuk. De ha edzés, testmozgás, séta előtt 20-30 perccel esszük meg a gyümölcsöt, az már jó időzítés.

Igyekezzünk minél változatosabban fogyasztani gyümölcsöket, mert az egyes fajták más-más tápanyagokban gazdagok!

(health.com)