2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Sikerrel mutatkoztak be a magyar termelők Lyonban

 A látványos magyar standon  több tízezer szakmabeli ismerhette meg a minőségi magyar alapanyagokat a Bocuse d’Or döntőjének is helyszínt adó SIRHA szakkiállításon Lyonban.

Több, mint 3 000 kiállító, 190 000 szakmabeli, köztük csaknem 20 000 séf, 725 innováció bemutatása – impozáns számokkal zárt idén a Bocuse d’Or döntőnek is helyszínt adó SIRHA szakkiállítás Lyonban. A látványos magyar standon - kialakításában közreműködött a Hungexpo - több tízezer szakmabeli ismerhette meg a minőségi magyar alapanyagokat.

A vendéglátóipar legnagyobb nemzetközi rendezvényére idén 3 045 kiállítói pont sorakozott fel, Franciaországon túl további 486 országból. A vendéglátóipar és catering cégek találkozóhelyén új termékek, eszközök és szolgáltatások, összesen 725 innováció mutatkozott be.

 

1483.jpgA SIRHA szakkiállításon Magyarország is a kiállítók között volt, a nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szakmai partnereként a stand kivitelezésére és a koordinációra is különös gondot fordított. Molnár Gábor, a világ legrangosabb szakácsversenyén a 13. helyet elért séf és a hazai csapat eredménye mellett a magyar ízek is sikerrel szerepeltek Lyonban. (Itt olvashatja beszámolónkat a magyar csapat sikeréről.)

Öt nap alatt több tízezer vendég volt kíváncsi az Aranyszalag minősítésű alapanyagokra, az itt kínált borokra és italokra. A szakmabeliek, köztük az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők mellett döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők kaptak kóstolót a magyar ízekből. „Ezek a pozitív visszajelzések nemzetközi szinten erősítik a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét.” – értékelte a vásárt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A magyar csapaté volt a legjobb poszter

Idén 2015. január 27-28-án, a SIRHA szakkiállításon rendezték meg a világ legrangosabb szakácsversenyét a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban. 24 ország versenyzői vettek részt öt kontinensről, akik korábban a nemzeti fordulókon, majd a regionális döntőn kvalifikációt szereztek. A Lyonba érkező csapatok két napon át versengtek, feladatuk egy hal és egy húsétel elkészítése volt, amelyhez 5 óra 35 perc állt a rendelkezésükre. Magyarország elsőként Széll Tamás versenyzővel, 2013-ban vett részt a világversenyen, a hazai csapat a 10. helyet érte el. Molnár Gábor a májusi Európai döntőn szerzett kvalifikációt, 9. helyen végzett Svédországban „Tavasz a farmon” és „Tavaszi fuvallat a parton” versenymunkáival. A csapat a döntőben 13. lett, és elnyerte a közönség szavazatai alapján a legjobb poszterért és a legjobb promócióért járó díjat. A Bocuse d'Or szakácsversenyt idén a norvég csapat nyerte, másodikok az amerikaiak lettek, a bronzérmet pedig a svéd szakácsok kapták.

 

Gasztroverseny Budapesten

Jövő tavasszal, május 8-10. között több ezren érkeznek majd Budapestre, hiszen Magyarország lesz a Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjének házigazdája. Ebből az alkalomból séfek, zsűritagok, a szakma képviselői és szakírók mellett drukkerek, gasztronómiai érdeklődésű turisták fedezhetik fel a főváros izgalmas kínálatát és programjait. 

1482.jpg

Mivel a következő helyszín Budapest lesz, az idei szakácsverseny VIP részlegén egy további standdal is megjelenhetett Magyarország. A helyszín folyamatos telt házzal üzemelt, magyar séfek látták vendégül a gasztronómia legnagyobbjait és kóstoltatták a kizárólag hazai alapanyagból elkészített fogásokat. A menüsort magyar borok és pezsgők kísérték, de izgalmas koktélokat is kínáltak a több ezer illusztris vendégnek.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban