2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Mégsem káros, ha kis mennyiségben fogyasztunk vörös hús

Az elmúlt években elterjedt nézet lett, hogy a vörös hús minden formában és mennyiségben rákkeltő élelem. A dolog azonban nem ilyen egyszerű: ha nem sütjük agyon és mértékkel fogyasztjuk, a vörös húsnak kedvező élettani hatásai is lehetnek.

Íme 5 hamis mítosz a vörös húsról, aminek nincs tudományos alapja.

 

1. A vörös hús rákot okoz6635.jpg

A tudomány valójában azt bizonyította, hogy az iparilag, élelmiszergyárakban feldolgozott húsnak van rákkeltő hatása. De az emberek többsége úgy hiszi, hogy ez mindenfajta vörös húsra igaz. 

A rák kockázata azonban inkább a hús sütéséhez köthető. Nem mindegy, vajon agyonsütjük-e a húst, annyira, hogy megég és elszenesedik a felülete. A túlsütött húsban valóban vannak rákkeltő anyagok. De ezek kialakulásának elejét vehetjük, ha nem sütjük túl a húst, s az ez már úgyis megtörtént, az égett részeit levágjuk és kidobjuk, még akkor is, ha csak vékony, milliméteres rétegről van szó. Egy szó mint száz: nincs rá bizonyíték, hogy a vörös egyértelműen rákot okoz. 

 

2. A hús a beleinkben rohad 

Ez is egy népszerű hiedelem. Még sincs rá tudományos bizonyíték. A húst a gyomorban és a vékonybélben emészti meg a szervezet, az így keletkező anyag pedig a véráramba kerül. Csak a megemészthetetlen növényi rostok haladnak emésztetlenül a bélben. 

 

3. A hús szívbetegséget okoz

A húst sokan tették felelőssé a nyugati jóléti társadalmak egészségügyi bajaiért, a 2-es típusú cukorbetegségért és a szívbetegségért. Csakhogy az ember ősidők óta eszik húst.

Számos fontos tudományos tanulmány állította, hogy nincs egyértelmű kapcsolat a feldolgozatlan hús és a szívbetegség között. Ez derült ki az Renata Micha,  Sarah K. Wallace és Dariush Mozaffarian nevével fémjelzett kutatásból is 2010-ben.

A lényeg az, hogy mértékkel fogyasszunk húst, ne óriási adagokban terheljük meg vele emésztőrendszerünket és lehetőleg tartózkodjunk a feldolgozóiparból kiderült hústermékektől. 

 

4. A hús hizlal6636.jpg

A hús valóban nem kevés zsírt tartalmaz. Ez ahhoz a hithez vezetett, hogy az elfogyasztott hús zsírosodást okoz az emberi testben. 

Ugyanakkor a hús nagyon jó fehérjeforrás. Márpedig a fehérje elősegíti a fogyást, amennyiben serkenti az anyagcserét. Ha mérsékelt mennyiségben fogyasztunk minőségi húst, akkor tulajdonképpen egyszerűbben tudunk leadni néhány kilót.

 

5. A húsevés ártalmas a szerveinknek

Sokan vélik úgy, hogy a húsban lévő fehérje károsítja a csontokat és a vesét. A nagy mennyiség fehérjebevitel valóban rövidtávú kalciumveszteséget okozhat. A hosszútávú hatás viszont ezzel éppen ellentétes: a fehérjében gazdag étrend segít elhárítani a csontritkulást, mert erősíti a csontokat és ezzel csökkenti a törés és zúzódás esélyét. 

Arra sincs bizonyíték, hogy a magas fehérjebevétel gyengíti a veséket. Ez csak azoknál fordul elő, akinek eleve beteg a veséjük.