2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Jóból is megárt a sok: mindennapi élelmek, melyek túladagolása végezhet velünk

Mértékletesség az egészség titka. Látszólag ártalmatlan anyagokat is elfogyaszthatunk olyan mennyiségben, hogy az túllépje a szervezet feldolgozóképességét és toleranciáját.

Éltető ételeinkre és italainkra mindennap szükségünk van, de túlzott mennyiségben megölhetnek minket. Sokan nem találnák ki milyen dózisban halálosak.

 

Az alábbi felsoroláshoz a mérgezés "mértékegységét" vették alapul, aminek a neve LD50. Ezt azt jelenti, hogy az állatokon végzett kísérletekben ennyi mennyiség végez a jószágok legalább felével. Persze az embernél egyénre válogatja, hogy kinek mi a halálos adag, ez az illető testének méretétől, anyagcseréjétől, egészségi állapotától, régi betegségeitől, sőt nemétől is függ.

 

Fontos, hogy a következő tény figyelembe vételével olvassuk az alábbiakat: a dózisokat 90 kilós férfiakra kalkulálták. Tehát filigrános alkatú hölgyeknél jóval kevesebb adag is okozhat kellemetlen tüneteket.

Botrányosan könnyen hozzáférhető a koffeinpor

 

2015-ben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnek (FDA) kellett leállítani a szintetikus koffeinpor árusítását a neten, amikor újságírók rájöttek, hogy mindössze 30 dollárért annyi koffeint lehet venni az interneten, ami egy hadsereget is ledöntene a lábáról. Összesen 5 cégnek küldtek figyelmeztető levelet az illetékesek.

Az FDA azt is kifogásolta, hogy a koffeinport úgy árulják a világhálón, hogy a fogyasztóra bízzák, otthon mérje ki és adagolja a biztonságos mennyiséget - mivel a biztonságos mennyiséget nem lehet pontosan megállapítani, az egyéni jellemzők függvénye. 

Egy cég saját elmondása szerint 125 000 "biztonságos adagot" árusított egy fél kilós zacskóban! Vagyis annyit, ami egy nagy csoport emberrel is végezne. (A fél kilós kiszerelés kb. 2500-5000 csésze kávé vagy 15 625 dobozos Coca Cola, vagy 11 904 Diet Coke  koffeinmennyiségét tartalmazza.)

A szintetikus koffeinporból akár egy teáskanálnyi vagy egy leveses kanálnyi is elég, hogy túladagolást vagy szívinfarktust váltson ki. Egy teáskanálnyi mennyiség állítólag 25-50 csészényi kávé megivásával ér fel. 

 

25-120 csésze kávé

A kávé éberré tesz, felspannol, stimulálja elménk, élesíti figyelmünk. Már amennyiben kis adagokban fogyasztjuk. (a kávé jótékony hatásairól bővebben itt olvashatsz.) Ha túlzásba visszük a kávéivást szédülés, álmatlanság, hányás, fejfájás és szívproblémák lehetnek az eredményei. A koffein a leginkább kézen-közön forgó, a társadalom nagy része által fogyasztott "pszichoaktív" anyag, melyet általában csokoládéval, kávéval és teával veszünk magunkhoz.

 

A szintetikus koffeinpornál a legnagyobb veszély, hogy túl sokat fogyasztunk belőle. Ugyanis egy evőkanálnyi ebből egyenlő 120 csészényi kávé erejével. 2014 nyarán 2 férfi is meghalt az Egyesült Államokban, amiért vízben oldott tiszta koffeinport ittak (egymástól függetlenül). Ők az interneten vették a koffeinport.

 

Egyébként megoszlanak a szakértői vélemények arról, hogy hány csészényi kávé teszi ki az embert halálos veszélynek. Vannak, akik azt mondják, már 25 csészénél is előfordult végzetes túladagolás, mások inkább a 70-120 csészényi tartományra esküsznek, mint életveszélyesre. Ez valószínűleg azért van, mert a különféle márkák által gyártott kávékban eltér a koffeintartalom (általában 50-200 milligramm között van). 

 

A túladagolás jelei: hányás, hasmenés, berúgás-közeli állapot, zavarodottság, gyors vagy vészesen szélsőséges szívritmus, rohamok.  

 

6 liter víz

6411.jpgSokan vallják, hogy naponta 2 liter vizet kell meginnunk, hogy egészségesek maradjunk.De jóból is megárt a sok. Ha ennél háromszor többet fogyasztunk rövid időn belül (és 90 kilósak vagyunk), a hatás végzetes lehet. A víz szabályozza a sejtek formáját és ha túl sokat fogyasztunk belőle, felfújódik, akár a lufi. Ha nem iszunk eleget, összemennek, összeaszódnak a sejtjeink. 

 

A sejtekben és a sejtek körüli "vízmérgezést", illetve víztúladagolást hiponatrémiának hívják. Ekkor felhígul a szervezet nátrium-tartalma. 

 

Különösen a sportolók hajlamosak arra, hogy edzés közben, a túláradó izzadást és vízveszteséget ellensúlyozva túl sokat igyanak. 2005-ben a 2002-es bostoni maraton futóiról készült elemzés azt állapította meg, hogy a résztvevők egyhatoda, azaz 16,6 %-a a túlzott vízfogyasztás miatt a hiponatrémia enyhébb állapotát idézte elő magában. Ez aztán hányáshoz és szédüléshez vezetett.

 

Az extrém víztúladagolás az agyunkon fejt ki szörnyű pusztítást és idegrendszeri problémákat okoz, akár rohamot is, ritka esetekben halált.

 

2007-ben egy 28 éves kaliforniai hölgy, Jennifer Strange 6 liter vizet ivott kevesebb mint 3 óra leforgása alatt. Mindezt egy rádió által indított verseny részeként. Néhány órán belül meghalt. 

 6406.jpg

48 teáskanál só

Hát lenyelni biztos nem tudnánk, mert kikezdi a nyelvünk, garatunkat, ajkunk, de folyadékba öntve lecsúszhat a torkunkon. A víz és a só egyensúlya élteti sejtjeinket. Ha túl alacsony a sótartalom, a sejtek felduzzadnak. Ha túl nagy -és egyúttal kicsi a víztartalom-, összemennek. 

 

71 kapszula extra-erős Tylenol

Évente 460 amerikai hal meg acetaminofen-túladagolásban, melyből körülbelül 150  szándékolatlanul történik meg, állítja a ProPublica. Az acetaminofen a Tylanol fájdalomcsillapító gyógyszer egyik fő alkotóeleme. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerszabályozási Hivatal (FDA) szerint a halálos adag 35 600 milligramm.

 

13 kupica erős alkohol

Tudjuk, hogy az ital öl, butít és nyomorba dönt. Elveszi az egyensúlyérzékünk, elhomályosítja a látásunk, lelassítja a nyelvünk és beszédünk, s ködösíti emlékezőtehetségünk. 2006 és 2012 között 88 000 amerikai polgár halt meg túlzott alkoholfogyasztástól, vagyis rövid időn belül ittak annyit, hogy azt nem tudta tolerálni a testük. 

 

Egy átlagos férfinak 13 kupica erős alkohol elegendő ahhoz, hogy ide eljusson. S nem is kell fél óra alatt legördítenie a torkán ezt a mennyiséget, hanem néhány óra alatt. 

 

Természetesen itt is rendkívül sokat számít az ember alkoholtűrő képessége, testsúlya, neme és egy sor más faktor, hogy végül mennyi alkohol képes ledönteni a lábáról egyszer s mindenkorra.

 

85 csokoládészelet

A csokoládérudak népszerűek, el is rontják a gyomruka6410.jpgt az emberek, ha nem tudják abbahagyni a majszolgatásukat, de 85 darab fölött már örökre abbahagyhatják. 

 

Imádjuk az ízét, de a csokoládé teobromint is tartalmaz, ami a kakaónövény által termelt keserű alkaloid. A kis méretű állatok könnyen belehalnak, ha ez jut a szervezetükbe.

 

A teobromin nekünk sem tesz jót, csak az emberi szervezet anyagcseréje optimális ahhoz, hogy lebontsa anélkül, hogy kellemetlen tünetek lépnének fel.

 

22 alma

Ki hinné, hogy 22 alma felfalása már átröpíthet minket a túlvilágra?! Persze ez így teljes egészében nem igaz: nem mindegy ugyanis mit eszünk meg belőle.

 

A gyümölcs magja a vétkes. Ez cukorcianidot tartalmaz. Mihelyst feldolgozza a szervezet, az hidrogéncianiddá változik, ami halálos hatású.

 

Hasonló mennyiségben ugyanilyen veszélyesek tudnak lenni a meggy, a barack, a sárgabarack vagy a szilva magjai is - ezek szintén tartalmaznak olyan anyagot, ami a szervezetünkben hidrogéncianiddá változik. 

 

Egy kiló alma átlagosan 700 milligrammnyi hidrogéncianid-mennyiséget tartalmaz a magjaiban. Az emberi súlyra nézve kilónként 1,5 milligramm az, ami halálos. Ezt kell megszorozni a kilóink számával, hogy megkapjuk az örökre elszenderítő dózist. 

 

Tulajdonképpen egy fél pohárnyi mag véget vethet életünknek, ha egyhuzamban fogyasztjuk el. Ennyi mag körülbelül 19-24 darab almában van. 

 

6408.jpgMiről ismerszik meg az enyhe cianid-mérgezés? Szédelgés, zavarodottság, fejfájás, hányás, súlyosabb esetben -nagyobb dózisnál- légzészavar és veseelégtelenség léphet fel.

 

Ha túl sok almát eszünk, talán megúszható a túladagolás, ha nem harapunk bele a magba, hanem egészben nyeljük le, de a legjobb az, ha a magjait egyáltalán nem esszük meg. Ha apró kockákra vágjuk a gyümölcs húsát és csak azt fogyasztjuk el, a magot kifejezetten kivágjuk, akkor bajunk nem eshet. 

 

(A Business Insider cikkei alapján.)