2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Őfelsége a reggeli

Régi, elcsépelt mondás: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. Mégis úgy tűnik érdemes felidézni, hiszen hazánkban a felnőttek jelentős része rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

Van, aki időhiányra panaszkodik, mások az alakjukat féltik, holott minél többször eszik valaki keveset, annál intenzívebbé válik az anyagcsere. A fogyókúrázóknak hasznos tanács: koplalás helyett három óránként egyél kisebb adagokat!

 

Nem csak finom, hanem egészséges!6129.jpg

Reggeli nélkül kezdeni a napot, kifejezetten káros mind a szervezet, mind a munkavégzés tekintetében. Az éjszakai alvás során a testünk elhasználja az elraktározott glükózt, így az első étkezés feladata az újabb energiabevitel, amely javítja a teljesítményt, a memóriát és a kognitív funkciókat. Számos kutatás bebizonyította, hogy a reggeli elhagyása a napi energiabevitel csökkenéséhez vezet: kevesebb fehérje, telített zsírsav, vitamin és ásványi anyag jut a szervezetbe.

 

Az elhízás elkerülésének sem eszköze. A teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs vagy a rozskenyér nem hizlal, ellenben beindítja az anyagcserét. Sőt, amerikai kutatók állítólag igazolták, hogy a reggel elfogyasztott két tojás 65 százalékkal javítja a fogyókúra hatását: a nagyobb jóllakottság-érzés és a jelentősebb energiabevitel révén a nap hátralévő részében könnyebb betartani a szigorú korlátozásokat.

 

Reggelizzünk rostosat!

6130.jpgHa olyan étellel indítjuk a napot, amelynek magas a szénhidráttartalma, akkor gyorsan megemelkedik a vércukorszintünk, és alig néhány óra múlva már korog a gyomrunk. Jobb inkább kerülni a péksüteményeket, kekszeket, amelyek fehér lisztből készültek. Egy ilyen reggeli után - éppúgy, mintha semmit nem ettünk volna - sokkal többet fogunk enni később tízóraira, vagy ebédre. (Itt olvashatsz arról, hogy mit reggeliznek a magyarok általában.)

 

A rostban gazdag reggeli viszont kifejezetten egészséges! Az elmúlt évszázadban az európaiak étkezése jelentősen megváltozott: rostban szegénnyé vált, ami számos betegség előfordulásának gyakoriságát növeli. Dietetikusok szerint legalább 20-40 grammnyi rostot kellene naponta elfogyasztani, persze természetes módon. Ezt a mennyiséget körülbelül öt adag gyümölcs és zöldség (héjában) és két adag teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszer fedezi.

 

Ha jobban belegondolunk, ez egyáltalán nem sok, hiszen egy pohár facsart gyümölcslé reggelire, egy teljes kiörlésű gaonából készült croissant, később az ebéd mellé választott párolt zöldségköret, vagy valamilyen hüvelyesből készített főzelék, délután egy-két gyümölcs, nassolásként pedig néhány dekagramm aszalt gyümölcs máris fedezi a bevitel egyik felét.

 

A fehérkenyeret amúgy is érdemes teljes kiőrlésűre vagy rozskenyérre cserélni, reggelire egy tál müzlit eszünk és a heti étrendünkben rendszeresen szerepel barnarizs vagy durumtészta. Figyelem: a rostdús táplálkozás mellett elengedhetetlen a bőséges – napi 2-3 liter – folyadékbevitel. Máskülönben a rostok a nedvességet a bélfalból elvonják, ez pedig ugyancsak székrekedéshez vezet.

 

Reggeli házon kívül6131.jpg

Egy néhány éve végeztetett hazai felmérés rávilágít a reggelizési szokások változására is. Bár a magyarok többsége reggelente otthon eszik (80 százalék), több mint 1,5 millióan hetente legalább egyszer máshol reggeliznek.

 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már komoly hagyománya van a házon kívüli reggelizésnek. Az irodába sietők egy része a reggeli koffeinadagját leginkább valamelyik kávézóláncban vagy gyorsétteremben fogyasztja el, amelyből minden sarokra jut egy. A croissant esetleg rántotta mellett gyakran megjelenik a napi sajtó is – vagy mostanában a laptop – hogy az irodába siető tájékozódjon a legfontosabb hírekről.

 

Tőlünk nyugatabbra még a vendégeskedésnek is az egyik legoldottabb, legkellemesebb formája a reggeli. Sőt, az egyik legelterjedtebb társasági összejöveteli forma nem csak hétköznap: hétvégén délelőtt a jobb helyek előtt kígyózó sorok várakoznak, hogy hozzájussanak a kávéjukhoz.

 

Bár itthon még nem egyszerű jó és kedvező árú reggeliző helyet találni, egyre több vendéglátós felismeri az ebben rejlő üzleti lehetőséget. A Dining Guide néhány éve már Magyarországon is összeállítja azt a tízes toplistát, ahol szerintük jót és jól lehet enni akár már reggel nyolckor is.

 

A fiatalító kávé6128.jpg

A kávé hatására nem csak „felpezsdül” az emberi agy, hanem még antioxidánsok is jutnak a szervezetbe. Az antioxidánsok az anyagcsere során természetesen és a kedvezőtlen környezeti tényezők – dohányzás, helytelen táplálkozás – következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában.

A Nestlé svájci K+F központja pedig azt is igazolta egy korábi kutatásában, hogy a kávéhoz adott tej, tejszín vagy a cukor nincs hatással a mértékkel fogyasztott fekete pozitív élettani tulajdonságaira.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban