2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Rengeteg marhahús végzi a szemétben

Évente 34 ezer tonna marhahúst dobnak a szemétbe a brit háztartások, ez mintegy 260 millió fontba (101,8 milliárd forint) kerül és nagyjából 300 millió hamburgert lehetne belőle készíteni - idézett egy friss kutatást a The Guardian brit napilap.

5950.jpgA hivatalos adatok alapján a brit háztartások évente hétmillió tonna ételt dobnak a szemétbe, ez családonként 700 fontot jelent, a pazarlás éves teljes költsége 12,5 milliárd font - derül ki a kutatásból, amelyet a  Love Food Hate Waste című kampány rendelt meg. Szakértőik szerint a hatalmas pazarlás egyszerű változtatásokkal elkerülhető lenne: ha a háztartások megterveznék, mit fognak fogyasztani, észszerűbben tárolnák az élelmet, elolvasnák a címkékre írt lejárati dátumot, megfelelő adagokat szolgálnák fel és jobban hasznosítanák a maradékot.

 

Love Food Hate Waste

 

  • 6 vásárlóból 1 mondta, hogy kidobja a marhahúst, ha a címkén jelzett dátumon túl nem használták föl.
  • 9%-uk vallotta be, hogy a szemétbe dobná a húst, ha kiderülne, hogy fedetlenül vagy nyitott csomagolásban tárolta.
  • 10 marhahúsvásárlóból 3 mondta, hogy megtervezi a menüt, mielőtt elindul a nyersanyagot beszerezni.
  • A megkérdezettek 19%-a válaszolta azt, hogy bevásárlás előtt megnézi, mi van még a hűtőszekrényben.

 

Pénzt és természeti erőforrást is pocsékolunk

A pazarlás a környezetre is súlyos terheket ró, hiszen amikor az élelmet kidobják, vele együtt az előállítására fordított összes értékes erőforrás is veszendőbe megy. A vörös hús nemrég kimutatott egészségi kockázatai miatt ugyan valamelyest visszaesett a marhahús fogyasztása, a kampány közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy számos marhahúsételt továbbra is kedvelnek a britek. Az ország legnépszerűbb marhahúsos fogása a bolognai spagetti, ezt ötből egy fogyasztó választotta a több mint kétezer megkérdezett felnőtt közül. Ezt követte a pácolt marhasült 28 százalékkal és a steak 12 százalékkal. 

 

Az élelmiszer-pazarlás nemcsak a britekre jellemző, hanem egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon például közel 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente - derül ki a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adataiból.

 5949.jpg

Uniós válasz

Az EU-ban évente kb. 100 millió tonna élelmiszer végzi a szemétben (2012-es adat). Ha nem teszünk ellene, az előrejelzések szerint ez a szám 2020-ra a 120 millió tonnát is elérheti. Az Európában kidobott élelmiszer elegendő lenne ahhoz, hogy a világ összes éhezője kétszer jóllakjon vele (Európai Bizottság, 2015).

 

Az élelmiszer-hulladék csökkentése a háztartásokban és azokon kívül a kiegyensúlyozottabb táplálkozás ösztönzése mellett a legjelentősebb keresletoldali intézkedés az élelmiszeripar széndioxid-kibocsátásának mérséklése érdekében.

 

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben indította el a REFRESH projektet, amely célja az Európában hulladékká váló élelmiszermennyiség 30%-kal való csökkentése 2025-ig; a hulladékgazdálkodás költségeinek csökkentése, valamint a szükségszerű élelmiszer-hulladék és csomagolás lehető legjobb felhasználása. A project 2019 júniusáig fog tartani. Megvalósításán 12 európai országból és Kínából összesen 26 partner dolgozik.

 

"Minőségét megőrzi"5951.jpg

A bizottság tavaly publikált kutatása szerint  a magyarok több, mint fele nem érti, mit jelent a „minőségét megőrzi” kifejezés.A Flash Eurobarometer kutatási beszámolójából az is kiderül, hogy a magyarok 37%-a  gondoljak azt, hogy az egyértelműbb tájékoztatás a címkéken segítségükre lenne az élelmiszer-pazarlás megelőzésében. Az Élelmiszerbank által idézett tanulmány szerint célzott információkra és oktatási fejlesztésekre lenne szükség, hogy minden csoport számára érthetőek és tiszták legyenek a dátum megjelölések.