2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Így vásárolj, ha jót akarsz a világnak!

Ki hinné, hogy a vásárlásainkkal komolyan ártunk a bolygónknak. A keletkező töménytelen hulladék ugyanis felesleges szemét, amely megsemmisítése drága és káros. Kivéve, ha csomagolás nélkül vásárolunk. Ősztől ezt már Magyarországon is megtehetjük! 

Az Európai Unió 2012-es adatai szerint évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, s ez a szám folyamatosan növekszik. Az Európai Unióban lakosonként tehát közel 200 kilogramm élelmiszer végzi a szemétben. Magyarországon sajnos ez a szám 200 kilogramm fölött van. Természetesen ebbe beletartozik a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, és a lakosság pazarlása is; mégis egy átlagos magyar ember évente 40 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe, amely körülbelül évi 50 000 forintot jelent.

 

Ezzel nemcsak az értékes élelmiszer megy kárba – amely súlyos környezeti károkat okoz -, hanem kárba vész az élelmiszertermelés folyamatának minden egyes mozzanata: kárba vész az emberi munka, a megtermelés során felhasznált energia, de ne feledjük el a termelés során felmerülő víz-, talaj-, és zajszennyezést, valamint a csomagolóanyagokat sem.

 

Van, ami lebomlik, van, ami nem3786.jpg

Igaz, hogy az élelmiszer a szemét más fajtáihoz képest viszonylag könnyen bomlik le, ugyanakkor sokkal nagyobb problémát okoznak a lebomlás során keletkező üvegházhatású gázok, mint a metán és a szén-dioxid, ez pedig nem kis mértékben járul hozzá éghajlatunk folyamatos felmelegedéséhez.


Egy újabb hatalmas probléma a csomagolóanyagok pazarlása. Hihetetlen mértékű - fölösleges - szemét keletkezik azzal, hogy mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is sokkal hosszabb.

 

„Természetesen” a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizekbe, és a légkörbe; nem beszélve bizonyítottan káros élettani hatásaikról, s előállításuk során keletkező káros mellékhatásokról. Jól látható, hogy egy nagyon széleskörű problémával állunk szemben. De mit lehet tenni bolygónk és önmagunk pusztítása ellen?

 

Csomagolásmentesen

3787.jpgA noPack üzlet megálmodói abban hisznek, hogy elengedhetetlen a felelősségvállalás, és a tudatosság; a tudatos vásárlás és élelmiszerfogyasztás. Nem csak a jelenünk, de a jövő generációi miatt is kötelességünk így tenni. Fontos, hogy kialakuljon az emberekben a tenni akarás igénye, hiszen így tudunk enyhíteni a bolygónkat érő folyamatos, esztelen szennyezés ellen. Tervezzük meg tudatosan, hogy mire és mekkora adagra van szükségünk, és ne vásároljunk olyan termékeket, amelyeket el sem fogyasztunk!


A noPack a zéró hulladék elvet vallja: náluk nincsenek felesleges környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tároló edényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiségű élelmiszert, amelyre szüksége van.

- Nagyon fontos hitvallásunk, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. Működésünk során pedig mi is mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük


A noPack igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak – lehetőségeink szerint 30 km-en belül –, csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő fölösleges károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot – mondja Monostori-Kalovits Márk, a noPack tulajdonosa.

 

Brüsszel is kiűzi a zacskót3785.jpg

Az Unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát a 2015 áprilisában, az Európai Parlamentben megszavazott új szabályok szerint.


2010-ben az unió minden egyes polgára kb. 198 nejlonzacskót használt el, amelynek 90%-a könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége. 2010-ben becslések szerint több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.

Az uniós tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak április óta:
• a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, vagy
• garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot. (Magyarországon már így is fizetni kell környezetvédelmi termékdíjat)