2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Ezek a győztes receptek: házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini

Közel száz beküldött receptet értékelt a Görbicz Anita vezette zsűri a januárban meghirdetett receptverseny pályázaton. A fődíjas Szeleczki Gábor lett, aki receptjét elkészítheti egy csapatvacsorára a Győri Audi ETO játékosainak.

Nem volt könnyű dolga a Görbicz Anita vezette zsűrinek, hiszen a több mint száz beérkezett pályázat mindegyike ínycsiklandozó finomság volt. A pályázók megálmodták a Hajdú trappistából készült sajtos tallért, a Hajdú joghurtsajttal elkészíthető áfonyás sajttortát vagy a Hajdú grill sajtból készült indiai sajtragut is.

 

Közülük is kiemelkedett a csirkés kuglóf, és a házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini. „Ha a saját ízlésem alapján kellett volna választanom, mindenképpen a csirkés-sonkás-szalonnás-sajtos kuglófot választottam volna, mert én a hagyományos, magyaros ételeket szeretem. Azonban az is fontos, hogy a csapatvacsorán mi kerül majd az asztalra”- nyilatkozta Anita.

 

A fődíjat végül Szeleczki Gábor nyerte a házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini, valamint a sütőtökös mascarpone-mousse csokis keksszel receptért.


A győztes receptek:5795.jpg

Házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini

Hozzávalók

Töltelék:

2 db közepes méretű cukkini

3 ek extra szűz olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1 marék menta és bazsalikom

3 szelet grillsajt,

só, bors

Kovász:

0,33 l barna sör

2 ek joghurt

2 ek liszt

Tészta:

1 kg liszt

30 dkg kockára vágott főtt burgonya

20 g élesztő

0,5 l burgonya főzővize, 25 g só

 

Elkészítés
A kovászt előző nap készítjük el. A sört felmelegítjük 50 fokra, beletesszük a joghurtot és a lisztet, elkavarjuk, és szobahőmérsékleten lefedve tároljuk másnapig. A tésztához a burgonyát megfőzzük, a levét kihűtjük és elrakjuk. Az összes alapanyagot egy robotgépbe rakjuk, és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény faláról. Ekkor kivesszük, és egy nagyobb edényben kelesztjük. A nyers tésztából 15 dkg-os darabokat szaggatunk. Ezeket enyhén laposra nyújtjuk, majd 210 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, kettévágjuk őket.

 

A cukkinit 1-2 mm vékony szeletekre vágjuk. Magas hőmérsékleten, tapadásmentes serpenyőben, kevés olívaolajon aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, olívaolajon lefuttatott, apróra vágott fokhagymával enyhén ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük a menta- és bazsalikomlevelekkel. A grillsajtot is magas hőmérsékleten, tapadásmentes serpenyőben aranysárgára sütjük. A ciabattákba beletöltjük a sajtot és a cukkinis keveréket, és tálaljuk.

 

Sütőtökös mascarpone-mousse csokis keksszel5796.jpg

Hozzávalók

Csokis keksz:

55 g vaj, 100 g cukor

50 g étcsokoládé

25 g cukrozatlan kakaópor

1 db tojás

0,25 tk szódabikarbóna

1 csipet só

130 g finomliszt

Mousse:

200 g sült sütőtök

200 g mascarpone

2 csipet csillagánizs

2 dl víz,

1 db vanília rúd

 

Elkészítés

A vajat és az összetört csokit összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot, a tojást, a szódabikarbónát, csipet sót és végül a lisztet. Apró korongokat formázunk belőle, amiket 170 fokon, 10 perc alatt megsütünk. A sütőtököt 180 fokos sütőben megsütjük, majd kihűtjük, és összekeverjük a mascarponéval, a vaníliából kikapart magokkal és a csillagánizzsal. Egy pohár aljára tesszük az összetört kekszet, rá a mousse-t, és tálalhatjuk is.

 

Alakformáló és finom!

A tél vége felé hamarosan megkezdődik a nyár előtti fogyókúra láz. Ilyenkor mindenki az alacsony kalóriatartalmú, de finom ételeket keresi. Sajnos ezt a két dolgot néha elég nehéz összeegyeztetni. Mi összegyűjtöttünk néhány ötletet. Íme néhány recept!

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban