2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Visszavonul az angol királynő?

Angliában elterjedt a hír, hogy a királynő szokásos karácsonyi beszédjében jelentené be távozását a trónról. Elképzelhető, hogy a most 88 éves uralkodónő előre rögzített beszédből szivárgott ki valami.

Uralkodónak lenni hivatás, az élet utolsó napjaiig szolgálni kell a népet – vallotta II Erzsébet.

Az élet azonban megkérdőjelezni látszik ezt a tradíciót. Az elmúlt években több európai uralkodó is megtörte a hagyományt és mondott le a trónról. Legutolsóként a spanyol uralkodó, a 79 éves János Károly adta át trónját fiának, Fülöp hercegnek. Tavaly a holland uralkodó 33 évnyi, majd röviddel ezt követően a belga király 20 évnyi uralkodás után adta át a koronát utódjának. 600 év után a Római Katolikus egyház feje XVI. Benedek pápa is nyugalomba vonult.

 

1226.jpgEzek után felvetődik a kérdés, hogy a nemzetközösség feje, II Erzsébet, aki ebben az évben ünnepelte uralkodásának 61. évfordulóját, vajon ugyanígy még életében átadja a trónt utódjának.

Angliában elterjedt a hír, hogy a királynő szokásos karácsonyi beszédjében jelentené be távozását a trónról. Elképzelhető, hogy a most 88 éves uralkodónő előre rögzített beszédéből szivárgott ki valami. Minden esetre a Buckingham palota egyelőre csak finoman, de cáfolta a hírt.