2024. április 26. péntek
Ervin napja

Éltető és ízletes füvek

Bizonyos virágok és fák jótékonyan hatnak szervezetünkre. Éppígy a fűszernövények között is találunk olyanokat, amelyek nemcsak finomak, hanem pozitívan hatnak a szervezet védekezőképességére vagy a vitaminháztartásunkra.

Medvehagyma5340.jpg

Egy - két hónap múlva, a tavasz első ehető gyógynövényeként megjelenik a medvehagyma. Az alig három hétig illatozó növény nagyon jól jöhet a télben. Állítólag a barna medvéről kapta a nevét, de erdei fokhagymának vagy boszorkányhagymának is hívják népiesen.

 

Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, amely annyira hatásos, hogy termesztését Nagy Károly állítólag a VIII. században kötelezővé tette. Az intenzív fokhagyma illatot árasztó növény Németországban és Ausztriában ma is sok helyen védett. Levelei és hagymája is fogyasztható, magas klorofil tartalmának köszönhetően viszont a fokhagymára jellemző test- és szájszag nem társul hozzá.

 

A levesekben, salátákban, főzelékekben vagy kenyéren, illetve pestoszerű szószként is finom növényt 1992-ben az Év gyógynövénye címmel tüntette ki az Európai gyógynövények kutatásának és védelmének egyesülete. A medvehagyma gazdag flavonoidokban, A, B1, B2, C-vitaminban, a sejtek energiaháztartásáért és a DNS-lánc kijavításáért felelős niacinban, valamint vasban. A müncheni Gyógyszerbiológiai Intézetben megállapították, hogy a medvehagyma hússzor annyi vasat tartalmaz, mint a fokhagyma.

 

A levele fontos a szív és érrendszer számára: vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a keringést a végtagokban. Bár a természetben nagyon rövid ideig virít, fagyasztóban jól tárolható. Mirelit formában egész évben beszerezhető. Nézzünk is néhány receptet!

 

Csalán

5341.jpgA kerítések tövében növő csalán gyógyhatása is régóta ismert. Állítólag már az i. e. 3. évszázadban is használták például a kígyómarás mérgének eltávolítására. Mai kutatások szerint pedig a csalánban lévő flavonoid, a kvercetin gátolja a hisztamin termelődését, így hatékony szer szénanátha ellen.

 

Az ekcéma tüneteinek kezelésére is alkalmas, valamint vízhajtó hatású és enyhíti a köszvényes fájdalmat, gyulladást. Éjszakába nyúló munka vagy hosszantartó tanulásnál a csalánlevélből főzött tea segíthet: élénkít és frissen tartja az agyat. A fiatal hajtásokból ízletes főzelék vagy leves készíthető. Sok benne a vas- és egyéb ásványi anyag, valamint fontos zsírban oldódó antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaz.

 

A konyha gyógyhatású díszei5343.jpg

A közértekben kis cserepekben kapható fűszernövények közül is szinte mindegyik jót tesz szervezetünknek. A francia konyhában kedvelt kakukkfű levelének rágcsálása enyhíti a torokfájást, csökkenti a köhögési ingert, illetve a légúti megbetegedések más kellemetlen tüneteit és serkenti az emésztést. Nem véletlen, hogy a konyhában elsősorban a nehezebb, zsíros ételek ízesítésekor kedvelt. Régebben elsősorban járványok idején fogyasztották az emberek, illetve magas illóolajtartalma miatt füstölésre is használták.

 

Az egynyári bazsalikomról azt mondják, hogy a szívproblémák növénye mivel csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Az oregánó a kakukkfűhöz hasonlóan köptető és enyhe görcsoldó. A zsálya latin neve latin Salvia, azaz gyógyítani és számos betegség ellenszere. Légzőszervi megbetegedésekre, gyulladás csökkentésére, puffadásra egyaránt hatékony lehet.

 

A magyar konyha kedvelt ételízesítője a petrezselyem pedig a vesére hat jótékonyan. A leveléből és gyökeréből készült tea vesekőhajtó és hólyaghurut ellen is jó.