Éltető és ízletes füvek
Bizonyos virágok és fák jótékonyan hatnak szervezetünkre. Éppígy a fűszernövények között is találunk olyanokat, amelyek nemcsak finomak, hanem pozitívan hatnak a szervezet védekezőképességére vagy a vitaminháztartásunkra.
Medvehagyma
Egy - két hónap múlva, a tavasz első ehető gyógynövényeként megjelenik a medvehagyma. Az alig három hétig illatozó növény nagyon jól jöhet a télben. Állítólag a barna medvéről kapta a nevét, de erdei fokhagymának vagy boszorkányhagymának is hívják népiesen.
Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, amely annyira hatásos, hogy termesztését Nagy Károly állítólag a VIII. században kötelezővé tette. Az intenzív fokhagyma illatot árasztó növény Németországban és Ausztriában ma is sok helyen védett. Levelei és hagymája is fogyasztható, magas klorofil tartalmának köszönhetően viszont a fokhagymára jellemző test- és szájszag nem társul hozzá.
A levesekben, salátákban, főzelékekben vagy kenyéren, illetve pestoszerű szószként is finom növényt 1992-ben az Év gyógynövénye címmel tüntette ki az Európai gyógynövények kutatásának és védelmének egyesülete. A medvehagyma gazdag flavonoidokban, A, B1, B2, C-vitaminban, a sejtek energiaháztartásáért és a DNS-lánc kijavításáért felelős niacinban, valamint vasban. A müncheni Gyógyszerbiológiai Intézetben megállapították, hogy a medvehagyma hússzor annyi vasat tartalmaz, mint a fokhagyma.
A levele fontos a szív és érrendszer számára: vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a keringést a végtagokban. Bár a természetben nagyon rövid ideig virít, fagyasztóban jól tárolható. Mirelit formában egész évben beszerezhető. Nézzünk is néhány receptet!
Csalán
A kerítések tövében növő csalán gyógyhatása is régóta ismert. Állítólag már az i. e. 3. évszázadban is használták például a kígyómarás mérgének eltávolítására. Mai kutatások szerint pedig a csalánban lévő flavonoid, a kvercetin gátolja a hisztamin termelődését, így hatékony szer szénanátha ellen.
Az ekcéma tüneteinek kezelésére is alkalmas, valamint vízhajtó hatású és enyhíti a köszvényes fájdalmat, gyulladást. Éjszakába nyúló munka vagy hosszantartó tanulásnál a csalánlevélből főzött tea segíthet: élénkít és frissen tartja az agyat. A fiatal hajtásokból ízletes főzelék vagy leves készíthető. Sok benne a vas- és egyéb ásványi anyag, valamint fontos zsírban oldódó antioxidánsokat és C-vitamint is tartalmaz.
A konyha gyógyhatású díszei
A közértekben kis cserepekben kapható fűszernövények közül is szinte mindegyik jót tesz szervezetünknek. A francia konyhában kedvelt kakukkfű levelének rágcsálása enyhíti a torokfájást, csökkenti a köhögési ingert, illetve a légúti megbetegedések más kellemetlen tüneteit és serkenti az emésztést. Nem véletlen, hogy a konyhában elsősorban a nehezebb, zsíros ételek ízesítésekor kedvelt. Régebben elsősorban járványok idején fogyasztották az emberek, illetve magas illóolajtartalma miatt füstölésre is használták.
Az egynyári bazsalikomról azt mondják, hogy a szívproblémák növénye mivel csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Az oregánó a kakukkfűhöz hasonlóan köptető és enyhe görcsoldó. A zsálya latin neve latin Salvia, azaz gyógyítani és számos betegség ellenszere. Légzőszervi megbetegedésekre, gyulladás csökkentésére, puffadásra egyaránt hatékony lehet.
A magyar konyha kedvelt ételízesítője a petrezselyem pedig a vesére hat jótékonyan. A leveléből és gyökeréből készült tea vesekőhajtó és hólyaghurut ellen is jó.