2018. június 25. hétfő
Vilmos és Maxim napja

Árverésen Zsolnay Miklós kandallója

Leírás

Zsolnay Miklós (1857-1922) és gyára számos világkiállításon elnyert aranyéremmel bizonyította rátermettségét, sőt az üzleti élet mellett még jelentős közéleti szerepet is vállalt. A konzervatív erkölcs és az aszketikus életmód azonban nem tartozott fő erényei közé. Ötvennégy évesen házasodott meg, akkor is egy gyermekkel bíró, özvegy színésznőre, Bónis Malvinra esett a választása.

 

A hölgy nemesi családba született, de házasságkötése után hamar megözvegyült. Drámai vérmérsékletének engedve, megélhetési és talán férjszerzési célból színésznőnek állt. A Beöthy László vezette Király Színházhoz szerződött, ahol szőkeségével és szép nótázásával hamar meghódította a közönséget. Köztük azt az ismeretlen lovagot is, aki a Fedák Sári nevével fémjelzett János vitéz centenáriumi előadása után egy virágcsokrot és egy hatszobás villát ajándékozott a francia királylánynak, Malvinnak. A rejtélyes hódoló azonban két év után új albérlet után nézett, Malvin pedig Zsolnay Miklós mellett vigasztalódott.

 

A hölgy Thököly úti villájának kertjét elárasztották a Zsolnay-gyár remekei, köztük a most is látható pirogránit oroszlánok. 1911-ben összeházasodtak, a családnak való bemutatást éppen karácsonyra időzítették. A díva stílusosan egy dobozból ugrott elő, mire a család nőtagjai sírógörcsben törtek ki. A drámai szenteste ellenére vagy éppen azért, Miklós beköltözött felesége házába, és az egyik sarokszobát Román-szobává alakította. Ekkor építette fel a palmettás, indafonadékokkal díszített, eozinmázas kandallót is, amely tökéletesen illett a román stílushoz. Az ötletet valószínűleg a budavári palota középkorra és a honalapításra utaló szobájához készített tervei adták, ennek, a később lebombázott, teremnek a dísze is egy Zsolnay-kandalló volt.

 

Múló örömök 

A szerelmespár nem sokáig élvezhette a kandalló tüzét, mert néhány év múlva Bónis Malvint már csak a busás tartásdíj emlékeztette a Zsolnay örökösre. Miklós új szerelmekkel gyógyította sebzett szívét, akik miatt előbb szifiliszt, majd ebből eredően elmebajt kapott, és 1922-ben elhalálozott.

 

Időközben Malvin eladni kényszerült a villát, és bár ragaszkodni látszott a kandallóhoz, a bontás költségeit már nem tudta állni, így az ott maradt a Román-szobában, ahol bár egymást váltották az új lakók. A BÁV szakértői éppen egy ilyen tulajdonosváltás alkalmával találtak rá, a lakás árával vetekedő kivételes darabra, ami a hazai kerámiaművészet egyik fejedelme szerelmi románcának méltó tanúbizonysága.