2024. április 28. vasárnap
Valéria és Nimród napja

Ezek a keresett szakmák külföldön

Továbbra is vonzó a magyarok körében a külföldi munkavállalás. Habár a statisztikai adatok szerint legnagyobb arányban felsőfokú végzettséggel vágnak neki a nagyvilágnak a munkakeresők, közülük csak kevesen tudnak saját szakmájukban elhelyezkedni.

4918.jpgAz utóbbi néhány évben évente mind több magyar inkább külföldön próbál szerencsét. Nő a kiköltözők aránya, nő azoknak a száma, akik Magyarországról naponta ingáznak Ausztriába, és azoké is – leginkább az informatikusok körében –, akik itthonról távmunkában bedolgoznak nyugat-európai cégeknek. A folyamat több éve kezdődött, és ma már általánossá vált, hogy a fiatalok külföldön keresik a boldogulásukat. Míg korábban a munkaerőhiány csupán egy-egy területre koncentrálódott – nehéz volt például jó hegesztőt találni –, ma egyre több szakmában kevés a szakember Magyarországon. Hiány van a fehérgallérosokból, a szakmunkásokból, és a középfokú végzettségűekből is egyre többen külföldön próbálnak boldogulni.

 

A fiatalok ma egyértelműen nyitottak arra, hogy egy jó állásért költözzenek. A Deloitte ötszáz fős magyar mintán készült „Első lépések a munkaerőpiacon” című kutatása szerint például az egyetemista vagy frissdiplomás megkérdezettek mintegy 76%-a egy ígéretes munka reményében külföldre költözne, és a külföldi tanulás lehetősége is vonzó számukra.

 

A siker kulcsa

4919.jpgAz EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) statisztikai adataiból kiderül, hogy a külföldön állást keresők nagyobb része felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a legtöbben ennek ellenére ugyanakkor fizikai munkára jelentkeznek. Az elemzések szerint a népszerű célországokban a legnagyobb szükség a vendéglátásban és kereskedelemben dolgozó szakácsokra, felszolgálókra, bolti eladókra van. Keresettek ugyanakkor olyan foglalkozások is, mint a gépész, a villanyszerelő, az üzletkötő, a technikus, a könyvelő vagy a munkagépkezelő. Bár a felsoroltak közül néhányat betölthetnek szakképesítéssel nem rendelkezők is, sokat segíthet a sikeres elhelyezkedésben egy hazai OKJ-s oklevél megszerzése.

 

- Sok OKJ-s képzés jól illeszkedik a külföldi elvárásokhoz is, és kifejezetten gyakorlatorientált tudást biztosít, ezért is lehet sokak számára vonzó, amikor rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön szeretnének elhelyezkedni.


Ha a külföldi munkavállalást tűztük ki célul, érdemes ugyanis olyan képzést választani, amely nemcsak a kinti munkaerőpiaci igényeket, hanem a megszerzett képzettséggel kapcsolatos elvárásokat is figyelembe veszi, és gyakorlatorientált tudást biztosít - mondja Dr. Dobay Péter, az országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. szakértője, aki szerint érdemes a kiutazás előtt célirányosan a megpályázott területen végzettséget szerezni. 

 

Mi vár az itthoni cégekre?4917.jpg

A hazai munkahelyek tehát Londonnal, Béccsel, Zürichhel versenyeznek. Pótlás pedig egyelőre nem jön. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az állást keresők több mint 50 százaléka szakképzettséggel nem rendelkező munkavállaló, mindössze 6 százalékuk diplomás. A képzett munkavállalók hiánya mellett egyszerre tömegesen vannak jelen a képzetlen és sokszor alkalmazhatatlan munkát keresők. Ráadásul Magyarország nem célországa a munkavállalási célú migrációnak: a magasan képzett, harmadik országból érkezett munkavállalók foglalkoztatására létrejött úgynevezett kék kártyákból évente még tíz darabot sem adnak ki.

 

Ha a kivándorlási trendek folytatódnak, a hazai munkáltatók komoly munkaerő-hiánnyal fognak szembesülni. Szakértők szerint a legérintettebb területeken elkerülhetetlen az azonnali bérfelzárkóztatás a működésképtelenné válás elkerülése érdekében. Hosszabb távon pedig muszáj átalakítani a képzési rendszerünket, kezdve az általános iskolától a szakképzésen át a felsőoktatásig. 

 

A fiatalok elvárásaiban nem feltétlenül a magas bérek szerepelnek első helyen. A cégmárka, az iroda miliője – elég trendi-e, vannak-e kütyük – és a kollégák sokszor többet nyomnak a latban. Ezt is érdemes figyelembe venniük a hazai munkahelyeknek.

 

Top 5 érv az OKJ mellett4921.jpg

1. A külföldön leginkább hiányszakmának számító szakképesítések közül lehet válogatni.
2. Nemzetközileg elismert Europass bizonyítvány-kiegészítőt lehet hozzá igényelni, amely az eredeti bizonyítványban nem szereplő, de más országok munkaadói számára hasznos információkat tartalmaz, pontos leírást ad a képzésről, így az összehasonlíthatóvá válik a célország nyújtotta oktatási formákkal, a megszerzett az elvárt szaktudással.
3. Kiscsoportos foglalkozások keretében, gyakorlatias szaktudást lehet vele szerezni.
4. Rugalmas időbeosztással, munka vagy akár felsőfokú tanulmányok mellett is megszerezhető.
5. Rövid idő alatt elvégezhető.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban