2024. május 21. kedd
Konstantin napja

Gyógyító kalandok a föld alatt

Lelkileg feltölt, fizikailag gyógyít, élményt nyújt és minden korosztálynak ajánlott. Mi az? A gyógybarlang!

5188.jpgA tél legtöbbször a felsőlégúti megbetegedések, az influenzajárványok és egyéb nyavalyák szorításában telik. Egy hetekig tartó, fullasztó köhögéssel járó betegség ilyenkor erősen megviseli a szervezetet. A kiürült vitaminraktáraink miatt ráadásul könnyebb elkapni az újabb fertőzéseket – vagy nehezebb kigyógyulni a korábbiakból. Ezért, ha még vagy már nem lázas beteg, érdemes kihasználnia a hétvégéket, hogy lelkileg feltöltődve vághasson neki a következő hétnek, míg megérkezik a tavasz. A friss levegő – még ha hideg is –, mindig jót tesz, pláne ha izgő-mozgó gyerek is van a családban. Annál is inkább érdemes ilyenkor szabadtéri programot keresni, mert zárt térben sokkal könnyebb elkapni a fertőző betegségeket. S mit tegyen, ha köhög, de nem akar otthon maradni, s a tömeget is kerülné? Esetleg a hó vagy az eső is esik? Menjen gyógybarlangba, vagy ha ilyen nincs a közelben, megteszi egy „hétköznapi” cseppkőbarlang is.

 

Hazánk csaknem 1500 nyilvántartott barlangja közül sajnos mindössze öt kapta meg hivatalosan a gyógybarlang minősítést. Ennél sokkal több kiérdemelhetné a címet, remélhetőleg a barlangkúrák iránti fokozódó érdeklődés hatására változik a helyzet. A 13 fok körüli hőmérsékletű, magas oldott ásványianyag- és páratartalmú barlangi klíma ugyanis kiválóan alkalmas a felsőlégúti megbetegedések kezelésére. A barlangok levegője sokkal tisztább, a mélyebb lélegzetvételek pedig hatékonyabbak bármely inhalátornál. A zajmentes környezet és a mérsékelt világítás a relaxációt és a lelki feltöltődést is elősegíti.

 

Abaligeti-barlang5183.jpg

A Mecsek egyik legkedveltebb turisztikai célpontja az Abaligeti-barlang, amely a hatvanas évek óta fogadja a gyógyulni vágyókat. A levegő hőmérséklete itt egész évben 12-13 Celsius fok, ezért a meleg felsőruházat mindig ajánlott. A kúrára érkezők napi két órát tölthetnek a barlangban. A gyerekeknek kétórás manótúrákat szerveznek, amelyen Moszakna a városi manó és Pipisztrella a barlangi denevér meséli el, hogyan alakultak ki a cseppkövek, milyen élőlények rejtőznek a sötétségben és mit tehetünk a barlangokért. A barlang bejárata mellett denevérmúzeum üzemel, amely betekintést nyújt a védett állatok világába. Az egész évben üzemelő barlangba elsősorban a felső légúti hurutos megbetegedésekben, orr- és arcüreggyulladásban szenvedő, illetve asztmás betegeket várják. A látogatás lázas állapotokban ellenjavallt.

 

Szemlő-hegyi barlang

5184.jpgA budapesti barlangrendszer legismertebb szakasza a Szent János Kórház kihelyezett részlegeként is üzemel. A barlangterápiákon háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval is részt lehet venni. A 12 Celsius fokos és csaknem 100 százalékos páratartalmú levegőben orvosi felügyelettel is gyógyulhatnak a betegek. Látogatása fertőző betegségek, illetve szív- és keringési elégtelenségek esetén nem javasolt.

 

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang 250 méteres bejárható túraútvonalán látványos formakincsű ásványkiválások figyelhetők meg. A látogatók megismerhetik a falakat borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A bejárat mellett játszótér és geológiai tanösvény várja a látogatókat. A főbejárattól 800 méterre található a Pál-völgyi barlang is, ahol a hőmérséklet két fokkal hidegebb, és 500 méteres túraútvonal fogadja az érdeklődőket.

 

Béke-barlang, Jósvafő5185.jpg

Magyarország és az Aggteleki-karszt második legnagyobb barlangját 1952-ben tárták fel, s az első megfigyelések szerint a mindössze 10 Celsius fokos vízben dolgozó barlangászok sosem betegedtek meg. Sőt, a lázas betegen dolgozó szakemberek jobban lettek, miután távoztak a barlangból. A vörös és fekete cseppkőzászlókkal, valamint lépcsőket formáló hófehér mésztufaágakkal díszített barlang előzetes bejelentkezés alapján egész évben látogatható. Érdekessége, hogy az itteni talajgombafajták antibiotikumot termelnek. Magas kalciumtartalmú levegője nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatással bír. A barlangban csordogáló patakoknak miatt ajánlott a gumicsizma és a vízhatlan ruha. Felújítási munkák miatt a barlang időszakosan zárva tart, indulás előtt érdeklődjön a látogathatóságról.

 

István-barlang, Lillafüred

A fokozottan védett Szent István-barlang járatainak teljes hossza 1043 méter, ebből 170 méter látogatható. A Színház-teremtől elágazó, lánccal lezárt járat végén – a Fekete-teremben – a felső légúti panaszokkal küszködő felnőttek és gyermekek töltenek napi 3 órát, a szanatóriumi kezelés kiegészítéseként, alkalmanként 20-30 fő. Érdemes itt is tájékozódni a barlang nyitva tartásáról.

 

Városi Kórház Gyógybarlang, Tapolca

Az 1902-ben felfedezett barlang egy részén csónakázni is lehet. A Kórház-barlang hőmérséklete a megszokottnál magasabb, 14-16 Celsius fok. A kezelések részeként itt légzőtornát, fizioterápiát és mozgásfoglalkozásokat tartanak. A járatok felett hotel is épült, az itt megszálló vendégek a barlangot közvetlen lejárattal is elérhetik. A szállodában saját termálvízkút található, amely a medencék vizét biztosítja. A tapolcai barlangkúrán tehát orvosi beutalóval és szállóvendégként is részt lehet venni.

 

Mire jó a barlangterápia?5186.jpg

A barlangok 12-13 Celsius fok között mozgó, magas páratartalmú levegője szennyeződés- pollen- és allergénmentes, s magas koncentrációban tartalmaz oldott ásványi anyagokat, például magnéziumot, jódot, vagy kalciumot. Az ilyen levegő belélegzése hasonló ahhoz, mintha valaki gyógyvízzel inhalálna. Emellett a magas szén-dioxid-szint nagyobb aktivitásra készteti a tüdőt, a mélyebb levegővételek élénkítik az anyagcsere- és gyógyító folyamatokat. A barlangokban tett séták önmagukban gyógyító, görcsoldó hatásúak, ám ezeket relaxációs, pszicho- és fizioterápiás foglalkozásokkal fokozni is lehet. Asztmás, kruppos gyermekeknél látványos állapotjavulás érhető el a rendszeres barlangterápiák segítségével, amelyek után csökken a rohamok intenzitása és gyakorisága. Egy komolyabb barlangi terápia (esetleg kórházi bentfekvéssel) legalább három hétig tart, napi 3-5 órás barlanglátogatásokkal.