2024. április 26. péntek
Ervin napja

Téli finomságok

Íme néhány receptötlet, amivel a téli borongós napok is kibírhatóak!

Kacsamájpástétom5123.jpg

Hozzávalók:

25 dkg kacsamáj,

2 gerezd reszelt fokhagyma,

1-2 tojás,

só,

bors,

kacsazsír,

tejszín

 

Elkészítés

Turmixoljuk pépesre a májat az összes alapanyaggal együtt (a tejszín nélkül!). Tegyük a masszát egy tűzálló edénybe, amit helyezzünk egy nagyobb, magasabb falú tűzálló tálba vagy tepsibe. Utóbbit töltsük meg vízzel, majd tegyük az egészet a sütőbe, és „főzzük” kb. 2,5-3 órán át, 180 Celsius fokon. A végén kevés tejszínnel turmixoljuk simára a masszát, töltsük bármilyen sütőformába – amit előbb kenjünk ki a kacsazsírral, és tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szeleteljük és szórjuk meg fűszerekkel.

 

Aszalt szilvás csirkemell gombaszószban504.jpg

Hozzávalók

50 dkg csiperkegomba,

3 db csirkemellfilé,

30 dkg aszalt szilva,

vörösbor,

olaj,

só,

bors

 

Elkészítés

Vágjuk vékony szeletekre a csirkemelleket és ízlés szerint sózzuk be a húst. Tegyük rá az aszalt szilvát, tekerjük fel a szeleteket és szúrjuk fel pálcikával a tekercseket. Pároljuk meg kevés olajon, kis víz hozzáadásával a húst, pótolva az elfőtt vizet. Tegyük a maradék aszalt szilvát a húsok mellé, és öntsük föl az egészet kevés vörösborral. Végül adjuk hozzá a felszeletelt csiperkegombát és főzzük, amíg az aszalt szilva besűríti a vörösboros gombás szószt. Főtt rizs vagy krokett illik hozzá.

 5160.jpg

Mandulás almagombóc

Hozzávalók

500 g alma,

50 g darált mandula,

1 citrom reszelt héja,

2 tojás sárgája,

1 tojás

a forgatáshoz:

1 bögre zsemlemorzsa,

3 ek cukor,

1 csomag vaníliás cukor,

porcukor a szóráshoz

 

Elkészítés

Zsemlemorzsát és cukrot pirítunk, amiben a végén megforgatjuk a gombócokat. Az almát megtisztítjuk, eltávolítjuk a csumáját, négybe vágjuk és kis kockákra aprítjuk. A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle. Vizes kézzel 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, majd forrásban lévő vízbe helyezzük egyenként a gombócokat és puhára főzzük. Szűrővel kiemeljük őket és egy rácsra rakjuk. Végül a zsemlemorzsában megforgatjuk a gombócokat és porcukorral megszórjuk a tetejét.

 

 

5125.jpgGesztenyeleves

Hozzávalók

25 dkg gesztenye massza,

1 l tej,

1 narancs héja,

vanília,

2 ek. keményítő (1 csomag vaníliás pudingpor),

10 dkg mazsola,

rum,

fahéj

 

Elkészítés

Áztassuk rumba (vagy rumaromába) a mazsolát. Forrósítsuk fel a tej felét, reszeljük bele a narancs héját és tegyük bele a vaníliát, s hagyjuk állni. Forraljuk fel a maradék tejet, tördeljük bele a gesztenyemasszát (ha kell édesítsük), majd botmixerrel dolgozzuk simára. Szűrjük le a narancsos, vaníliás tejet és a mazsolát (ez utóbbiból tegyünk félre néhány kanállal), majd ezt is dolgozzuk össze a gesztenyés masszával. Fokozatosan összekeverve sűrítsük be a levest a néhány kanál hideg tejben feloldott keményítővel. Tálaláskor a tányérokra tegyünk egy kanál mazsolát, ez lesz a levesbetét.

 

 

5126.jpgMákos kifli

Hozzávalók

0,5 kg finom liszt,

3 dl tej,

2,5 dkg élesztő,

1 kk. kristálycukor,

1,5 kk. só,

étolaj,

1 tojás a kenéshez

a töltetlékhez:

25 dkg kész máktöltelék,

2 dl tej,

fél citrom héja

 

Elkészítés

Futtassuk fel cukorral, langyos tejben az élesztőt, majd a többi alapanyaghoz keverve gyúrjunk tésztát. Ha jól összedolgoztuk, hagyjuk kelni langyos helyen 1 órát. A töltelékhez forraljuk fel a tejet, öntsük a máktöltelékre, keverjük bele a citromhéjat (ízlés szerint mazsolát is tehetünk bele). Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a massza! Felezzük meg a tésztát, nyújtsuk kerekre a lapokat és vágjuk 8 cikkelyre mindkettőt. A szélesebb felét töltsük meg a kihűlt töltelékkel, csavarjuk fel a tésztát és a tetejét vágjuk be óvatosan 2-3 helyen. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket, majd rövid pihentetés után kenjük meg mindet a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 190 Celsius fokon süssük 25-30 percig.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban