Téli finomságok
Íme néhány receptötlet, amivel a téli borongós napok is kibírhatóak!
Kacsamájpástétom
Hozzávalók:
25 dkg kacsamáj,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1-2 tojás,
só,
bors,
kacsazsír,
tejszín
Elkészítés
Turmixoljuk pépesre a májat az összes alapanyaggal együtt (a tejszín nélkül!). Tegyük a masszát egy tűzálló edénybe, amit helyezzünk egy nagyobb, magasabb falú tűzálló tálba vagy tepsibe. Utóbbit töltsük meg vízzel, majd tegyük az egészet a sütőbe, és „főzzük” kb. 2,5-3 órán át, 180 Celsius fokon. A végén kevés tejszínnel turmixoljuk simára a masszát, töltsük bármilyen sütőformába – amit előbb kenjünk ki a kacsazsírral, és tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szeleteljük és szórjuk meg fűszerekkel.
Aszalt szilvás csirkemell gombaszószban
Hozzávalók
50 dkg csiperkegomba,
3 db csirkemellfilé,
30 dkg aszalt szilva,
vörösbor,
olaj,
só,
bors
Elkészítés
Vágjuk vékony szeletekre a csirkemelleket és ízlés szerint sózzuk be a húst. Tegyük rá az aszalt szilvát, tekerjük fel a szeleteket és szúrjuk fel pálcikával a tekercseket. Pároljuk meg kevés olajon, kis víz hozzáadásával a húst, pótolva az elfőtt vizet. Tegyük a maradék aszalt szilvát a húsok mellé, és öntsük föl az egészet kevés vörösborral. Végül adjuk hozzá a felszeletelt csiperkegombát és főzzük, amíg az aszalt szilva besűríti a vörösboros gombás szószt. Főtt rizs vagy krokett illik hozzá.
Mandulás almagombóc
Hozzávalók
500 g alma,
50 g darált mandula,
1 citrom reszelt héja,
2 tojás sárgája,
1 tojás
a forgatáshoz:
1 bögre zsemlemorzsa,
3 ek cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Zsemlemorzsát és cukrot pirítunk, amiben a végén megforgatjuk a gombócokat. Az almát megtisztítjuk, eltávolítjuk a csumáját, négybe vágjuk és kis kockákra aprítjuk. A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle. Vizes kézzel 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, majd forrásban lévő vízbe helyezzük egyenként a gombócokat és puhára főzzük. Szűrővel kiemeljük őket és egy rácsra rakjuk. Végül a zsemlemorzsában megforgatjuk a gombócokat és porcukorral megszórjuk a tetejét.
Gesztenyeleves
Hozzávalók
25 dkg gesztenye massza,
1 l tej,
1 narancs héja,
vanília,
2 ek. keményítő (1 csomag vaníliás pudingpor),
10 dkg mazsola,
rum,
fahéj
Elkészítés
Áztassuk rumba (vagy rumaromába) a mazsolát. Forrósítsuk fel a tej felét, reszeljük bele a narancs héját és tegyük bele a vaníliát, s hagyjuk állni. Forraljuk fel a maradék tejet, tördeljük bele a gesztenyemasszát (ha kell édesítsük), majd botmixerrel dolgozzuk simára. Szűrjük le a narancsos, vaníliás tejet és a mazsolát (ez utóbbiból tegyünk félre néhány kanállal), majd ezt is dolgozzuk össze a gesztenyés masszával. Fokozatosan összekeverve sűrítsük be a levest a néhány kanál hideg tejben feloldott keményítővel. Tálaláskor a tányérokra tegyünk egy kanál mazsolát, ez lesz a levesbetét.
Mákos kifli
Hozzávalók
0,5 kg finom liszt,
3 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
1 kk. kristálycukor,
1,5 kk. só,
étolaj,
1 tojás a kenéshez
a töltetlékhez:
25 dkg kész máktöltelék,
2 dl tej,
fél citrom héja
Elkészítés
Futtassuk fel cukorral, langyos tejben az élesztőt, majd a többi alapanyaghoz keverve gyúrjunk tésztát. Ha jól összedolgoztuk, hagyjuk kelni langyos helyen 1 órát. A töltelékhez forraljuk fel a tejet, öntsük a máktöltelékre, keverjük bele a citromhéjat (ízlés szerint mazsolát is tehetünk bele). Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a massza! Felezzük meg a tésztát, nyújtsuk kerekre a lapokat és vágjuk 8 cikkelyre mindkettőt. A szélesebb felét töltsük meg a kihűlt töltelékkel, csavarjuk fel a tésztát és a tetejét vágjuk be óvatosan 2-3 helyen. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket, majd rövid pihentetés után kenjük meg mindet a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 190 Celsius fokon süssük 25-30 percig.