2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

10 tipp a gyorsabb gyógyulásért

Reggelente ködös hideg van, egyre többen szenvedünk az orrfolyás, tüsszögés, lehangoltság kellemetlen tüneteitől. Íme 10 tipp, ami segít, hogy gyorsabban meggyógyuljunk.

5035.jpg1.A kicsik nem szeretnek inhalálni, ráadásul a gyerekkorunkból ismert megoldás– takard le a fejed egy törülközővel, és hajolj a gőzölgő kamillatea fölé – komoly égési sérüléseket is okozhat. Azonban egy forró zuhany, a párásítás enyhülést hozhat az elgyötört nyálkahártyának. A párásító vizébe tehetünk illóolajokat (ha a készülék alkalmas erre!), az eukaliptusz, a borsmenta és a bazsalikom például segít felszakítani a letapadt váladékot.

 

2.A réteges öltözködés megszokott, de a hölgyeknél divatos derékmelegítő is sokat számít. Csakhogy az egyre mélyebb dekoltázsok épp a légzőszerveket, a mellkast nem védik a hidegtől. Aki beteg, hanyagolja a divatot, vegye elő a gyapjúsálat!

 

3.A rossz közérzet, a fejfájás ellen vegyünk be aszpirint, használjunk orrcseppet, ilyen esetekben az antibiotikumok szedése teljesen felesleges. Utóbbit egyébként is csak orvos írhatja fel!

 

4.Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. A kávé és az alkohol fogyasztása kerülendő, mert bár folyadékok, de összességében vizet vonnak el a szervezettől.

 5033.jpg

5.A hagyma fertőtlenítő hatása a légzésen keresztül is jól érvényesül. Vágjon fel egy fej vöröshagymát, és csukott szemmel egy percig mélyen szívja be az illatát. Illóolaja tisztítja a tüdőt, valamint oldja a hörgők görcsét is. A fokhagyma az orrdugulás ellen kitűnő. Egyszerűen egyen néhány gerezdet belőle.

 

6.A frissen reszelt torma illóolajai is tisztítják a hörgőket, sőt az arcüregekben lévő lerakódásokat is képesek fellazítani. Hatására a légutak könnyebben szabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

 

7.A méz méregtelenítő, immunerősítő és antioxidáns ereje kombinálva a citrom magas C-vitamin tartalmával és vírusölő, antibakteriális hatásával gyógyírt jelenthet a torokfájás enyhítésére.

 

8.Aki hetente legalább ötször sportol, az átlagosan 4-5 nap alatt gyógyul meg egy megfázásos betegségből, szemben a nem mozgók 8-9 napos lábadozásával. Ismét egy ok, hogy miért sportoljon!

 5036.jpg

9.A chili főként a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét okozó kapszaicin élénkíti a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős, csípős fűszert eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik.

 

10.A torokfájdalom csökkentésére remek házi gyógymód a sósvizes gargarizálás, de a szopogató tabletták is beválhatnak.