2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Állj színpadra a világ legjobb előadóművészeivel!

Online kiállítás nyílt, amely segítségével bárki kiállhat a világot jelentő deszkára és a művészek szemével nézhet körül többek között a Carnegie Hall színpadán és bepillanthat a Zeneakadémia vagy a Magyar Állami Operaház termeibe.

A kiállításon több előadásról készített 360 fokos videókban navigálva a nézők a művészek mellé állhatnak és testközelből élvezhetik az előadásokat. A Street View panoráma-galéria segítségével bárki beleshet a függönyök mögött rejlő titokzatos világba és többek között azt is megnézhetik hogyan készülődnek a Carnegie Hall, a Berlini Filharmonikus Zenekar művészei, de az Operaház mindennapjaiba, vagy a Zeneakadémián folyó oktatásba is bepillanthatnak.

 

A kiállítás interaktív történetek segítségével mutatja be a kulturális intézményeket, a színpadok kulisszái mögötti világot, a művészeket és az előadások hátterét.

 4900.jpg

Virtuális kultúra-túra

A virtuális túrán a nézők összesen 6 új, magyarországi kiállítást járhatnak be. Ezek során betekintést nyerhetnek a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé: a próbatermektől a festőműtermen át egészen a parókakészítő műhelyig; közelebbről megismerhetik az Operaház örökös tagjait, és Lotz Károly nézőtéri freskójáról is többet megtudhatnak a kiállítás megtekintői.

 

A Zeneakadémia három tárlata az 1907-ben épült szecessziós palotát, a 2013-ban három éves rekonstrukciót követően újranyitott koncertközpont zenei életét és az egyedüliként Liszt Ferenc által alapított zenei egyetemen folyó világszínvonalú oktatást mutatja be.

 

A beltéri Street View felvételek segítségével a nézők még a látogatás előtt kipróbálhatják a kilátást a nézőtér üléseiről és a páholyból, így könnyebben eldönthetik hova szeretnének majd ülni. Az érdeklődők eddig sosem látott szögből és részletgazdagságban nézhetik végig többek között a Peer Gynt opera, a Hegyi király csarnokában című részletét. Az előadást egyszerre több kamerával, 360 fokos szögben rögzítették, így a látogatók az első sornál is közelebb kerülhetnek a művészekhez. A gömb videó azt az érzetet kelti, mintha a nézők valóban szemtől szemben állnának a Philadelphiai Szimfonikusokkal és követhetik a karmester vezénylését, majd megfordulva a művészek szemszögéből láthatják a színpadot, végigpásztázhatják a színpadi gépeket és belenézhetnek a vakító reflektorfénybe is.

 

Tárlat a 21. században4902.jpg

A Google Kulturális Intézet 2011-es alapítása óta több mint 60 országból 900 szervezettel együttműködésben azon dolgozik, hogy a világ kulturális kincsei az internet segítségével mindenki számára hozzáférhetővé váljanak és olyan eszközöket készítsenek a kulturális intézmények számára, amelyek az általuk gondozott művészeti értékeket és örökségeket a falaikon kívül is hozzáférhetővé teszik. Az intézet online tárlatain összesen 6 millió műtárgy, fotó, videó kézirat és művészeti, kulturális és történelmi dokumentum érhető el bárki számára megőrizve értékeiket a jövő generációjának.

 

A most megnyitott kiállításhoz több mint húsz ország előadó-művészeti intézményei több mint száz interaktív történetet hoztak létre, 8000 fotót, videót és dokumentumot osztottak meg online a Google-lel együttműködésben. A legújabb technológiai innovácók segítenek életre kelteni a legendás helyszínek hangulatát és bárki számára átélhetővé teszik a színpadi élmény izgalmát.

 

“Nagy örömünkre szolgál, hogy világszerte számos nívós művészeti intézménnyel együttműködve mutathatjuk be a dráma, a tánc a zene és az opera művészeinek legjavát, akik először jelennek meg közösen a virtuális térben. Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az előadó-művészetet, felkeltve a művészet iránt érdeklődők kíváncsiságát olyan részleteket mutathatunk be melyek még a területet jól ismerők számára is kuriózumnak számítanak” - tette hozzá Amit Sood, a Google Kulturális Intézetének vezetője.

 

Az új online kiállítás a g.co/performingarts weboldalon és a Google Kulturális Intézet oldalán érhető el bárki számára mobilon, tableten és számítógépen egyaránt. A 360 fokos betekintést kínáló videók a YouTube-on láthatók.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban