2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Amikor kín a nyelés

Fájdalom, gombóc, viszketés, kaparó, csiklandozó érzés – variációk a problémás torok felől érkező jelzésekre. Hogy mi okozza a néha már-már elviselhetetlen panaszokat? Amennyire színes a panaszok tárháza, legalább annyira sokféle gyökere lehet a bajoknak.

A szögesdrótként lecsúszó falat szépen szemlélteti, milyen a már-már elviselhetetlen torokfájdalom. De voltaképp mindegy, hogyan mutatják be, a lényegét tekintve a torokfájdalom nem más, mint a garatíveket és a hátsó garatfalat érintő gyulladásos betegség. Amikor a torok fertőződik, vagy más irritáció éri, az érintett területre több vér áramlik. A vérárammal fehérvérsejtek és olyan anyagok érkeznek, amelyek feladata az, hogy leküzdjék a fertőzést. A torok pirosságát, duzzadtságát és a fájdalmat pedig végső soron ezek a „harcoló” anyagok okozzák.

 

Ki a hunyó?806.jpg

A torokfájás leggyakoribb oka az allergiás reakció, a bakteriális illetve vírusfertőzés, vagy a környezeti tényezők (por, száraz levegő, füst). Noha a „náthavírusok” gyakran közvetlenül is torokgyulladást okoznak, van, hogy a baktériumoknak köszönhetők a kínzó tünetek: a heves torokfájás, nyelési nehézség, láz. A fájó torok tehát kellemetlen kísérője, vagy akár önálló jelzője betegségek egész sorának.

 

A torokfájdalom másik forrása a gyulladás: a különböző eredetű mandulagyulladások, a heveny és idült garatgyulladás, a fertőző betegségekhez tartozó torokelváltozások. A nyálkahártya felületes gyulladása enyhébb panaszokkal jár. Ezt az állapotot baktériumok, vírusok, esetleg gombák válthatják ki, de hő vagy kémia anyag által kiváltott irritáció, vagy alkohol, hideg szénsavas ital, csípős fűszer is állhat a háttérben. es étel is. A belélegzett levegő is izgathatja a nyálkahártyát, aminek szintén lehet gyulladás a vége.

 

Tüszős, a híres

A baktériumok által kiváltott gyulladások között leggyakoribb és egyben legismertebb a tüszős mandulagyulladás, amelyre a torokfájdalmon kívül a magas láz és elesettség jellemző. A vírusos fertőzések között jól ismert az ún. herpangina, ez a torok nyálkahártya apró hólyagos gyulladásáról ismerhető fel. A néhány napig tartó fájdalmat mérsékelt láz kíséri. Szintén vírus okozza a Pfeiffer-féle mirigylázat, amely a serdülők és fiatal felnőttek betegsége. A fertőzés nyállal (csókolózással) terjed, torokfájdalom, mérsékelt láz, nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása és általános rossz közérzet jellemzi.

 

Antibiotikumot neki!

4857.jpgA bakteriális fertőzések ellen a leghatásosabb természetesen az antibiotikumos kezelés. A vírusos eredetű gyulladások csak „ gégediétát” igényelnek, ez a forró, a fűszeres, a hideg és a szénsavas italok, ételek kerüléséből, dohányzási tilalomból áll. Ugyanakkor a hosszabb ideig elhúzódó vírusos betegségeknél is szoktak antibiotikumot javasolni, ilyenkor ugyanis nagyobb a bakteriális felülfertőződés lehetősége. Magas lázzal és egyre fokozódó fájdalommal járó, néhány napon belül nem javuló betegséggel mindenképpen fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, egyébként elegendő a háziorvosi kontroll is.

 

És a mandulák?

Amennyiben láz is társul az erős torokfájáshoz, akkor valószínűleg már a mandulák is érintettek. Mivel a manduláknak az a feladata, hogy a szájba és garatba került idegen anyagokat, baktériumokat és vírusokat megszűrje, a szervezet védekező rendszerét tájékoztassa a testidegen anyag bejutásáról, és szükség szerint mozgósítsa az elhárító és védekező rendszereket, nem lenne szabad eltávolítani – az előbb felsoroltak miatt. Akkor kell a mandulákat eltávolítani, ha a meglétük már hátrányt jelent a szervezetnek. 

 

 A kezelés804.jpg

A bakteriális fertőzések antibiotikum kezelést igényelnek, erről minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie, ezért elhúzódó tünetek esetén irány a rendelő!

 

A vírusos eredetű gyulladások tüneti kezelést igényelnek. Fontos a gondos láz és fájdalomcsillapítás – ez utóbbi különösen gyermekeknél, mert a fájdalmas nyelés miatt a kicsi előbb utóbb visszautasíthatja a folyadékot is, ez pedig kiszáradást okozhat. A torokfertőtlenítő spray vagy a szopogató tabletta használata ellen általában nem tiltakoznak a gyerekek, de a mézes, citromos tea, C-vitamin, zsálya teával való gargarizálás is enyhíti a panaszokat. A kisebb gyermekeket érdemes pürésített ételekkel kínálni.

 

Felnőtteknek az immunrendszert erősítő táplálékkiegészítők mellett a megfázásra, esetleg allergiára kínált recept nélküli készítmények, a C-vitamin segíthet leküzdeni a felső légúti fertőzéseket.

 

A természetes gyógymódok között a kasvirág és a fokhagyma antivirális és antibakteriális hatását érdemes kiemelni, fogyasztásukat már a torokirritáció első jelére tanácsos elkezdeni. Toroköblögetésre a borsmentalevél tea, és a torokfájás enyhítő hatása is bizonyított.

 

Repedtfazék-hang

A torok területén helyezkednek el a hangszálaink is. Ha a hang a tisztaságát elveszti, és zavaró zörejek kísérik, rekedtségről beszélünk. Annál rekedtebb lesz a hang, minél jobban elfedik azt a zörejek. A rekedtség jelentkezhet önmagában vagy felső légúti hurut tüneteként, náthával, köhögéssel együtt. Heveny hangszalaggyulladás legtöbbször megfázás, influenza, egyéb vírusok által okozott felső légúti gyulladással együtt jelentkezik. Ilyenkor a rekedtséget általában láz, hőemelkedés kíséri és gégetáji, valamint torokfájdalommal jár. A túlerőltetés teljesen egészséges torokban is okozhat átmeneti rekedtséget a nyálkahártya vérbősége folytán. A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt spontán gyógyulnak. Fontos a hangkímélet, valamint a bő folyadékfogyasztás. A folyadék ne legyen forró vagy túl hideg, és főleg szénsavas. A hosszan tartó rekedtség hátterében legtöbbször krónikus gyulladásos folyamatok, környezeti ártalmak, dohányzás vagy hangszalag-bénulás, esetleg a hangszalagok sérülése áll.

 

Ha fáj a torka…4858.jpg

  • használjon párásítót, hogy a torka ne száradjon ki
  • ne dohányozzon, kerülje a dohányfüstös helyeket
  • igyon napi 8-10 pohár folyadékot, a meleg (nem forró!) leves, tea a legjobb
  • lefekvéskor igyon meleg mézes tejet

Forduljon orvoshoz, ha…

  • 38 °C-nál magasabb láza van, és a megfázás tüneteit nem észleli
  • nyelési nehézségei vannak
  • kiütés is jelentkezik
  • az enyhe torokfájás egy hétnél tovább tart