2024. április 26. péntek
Ervin napja

Sikeresebben fogynak a férfiak?

Az évben két időszak van, amikor megugranak a fogyókúrás fogadalmak. Tavasszal a ruhadarabok lekerülésével párhuzamosan a felesleges kilóktól is szeretnénk megszabadulni, és az újévi fogadalmak között is előkelő helyen áll a fogyás: ez a második leggyakrabban tett ígéret.

Számtalan cikk született már azzal kapcsolatban, hogy a férfiak és a nők megannyi dologban ellentétesen gondolkoznak. De vajon mi a helyzet a fogyókúra terén? Ki a tudatosabb és mennyire érdemes együtt diétáznunk a párunkkal?

 

A férfiaknak könnyebb!4836.jpg

„Tudom, hogy a nők ezt nehezen dolgozzák fel, de a férfiak mindig könnyebben adják le a felesleges kilókat. Párok esetében jól megfigyelhető, hogy ugyanannyi idő alatt a fogyókúrás utasítások pontos betartása mellett a férfi mindig gyorsabban kezd el fogyni, és súlyvesztése jóval látványosabb. Ennek oka a férfi és nő eltérő hormonális háttere. A férfi hormonok sokkal inkább támogatják a fogyást, másrészt pedig a férfiak testösszetétele is teljesen más. Náluk mindig magasabb az izomtömeg és alacsonyabb a zsírtömeg”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus.

 

Lényeges szempont az is, hogy honnan fogyunk pontosan. Mindenkinek megvan az a genetikusan és hormonálisan meghatározott elsődleges zsírraktára, ahová a szervezete szereti felhalmozni a felesleges zsírt. A nők esetében az alma típusúak a hasukra raktároznak, míg a többség inkább a csípő-popsi-combok területére, ők az úgynevezett körte raktározási típusba tartoznak. Ezzel szemben normális esetben a férfiak elsődleges zsírraktára mindig a has. Tehát ha a testrészek kezelésére is gondolunk egy fogyókúra kapcsán, a férfiaknál csak egy testrészre, a hasra kell koncentrálni.


Kedvezőtlen viszont, hogy az alma típusú zsírfelhalmozódás a bőr alatti zsírdepón kívül a májat (nem alkoholos eredetű zsírmáj) és a zsigerek között elhelyezkedő zsírt is érinti. A zsigeri zsír nem távolítható el helyi alakkorrekciós módszerekkel, csak jól összeállított diétával, általános fogyás részeként. Különösen előnyös tehát a minőségi, megfelelő mennyiségek bevitelét is megcélzó étrend és a has helyi kezelésének kombinációja, amely a bőr alatti és a zsigerek közti zsírfelhalmozódás csökkentésére is alkalmas.

 

Az elmúlt években nőtt a fogyni vágyó férfiak száma4835.jpg

„Sokan nem is gondolják, hogy mennyi férfi nyitott arra, hogy fogyókúrával tartsa rendben a testsúlyát, alakját. Az elmúlt években nagy fordulat történt ezen a téren, hiszen 15-20 évvel ezelőtt kevés férfi szeretett volna fogyni. Az utóbbi években azonban nőtt a fogyni vágyó férfiak száma. A praxisunkban jelenleg a fogyókúrázók kétharmada nő, egyharmada férfi. Meg kell említenem azt is, hogy a férfiak a módszerválasztásban is egyre tudatosabbak és már nem mindenki a feleségével együtt jön fogyni.” - mutat rá a szakember.

 

Az obezitológus szakorvost sokszor olyan férfiak keresik meg, akik rendszeresen sportolnak, de mégsem elégedettek! Sok sportoló, vagy sportos életmódot folytató férfi jár kezelésre, akiknek nem az a problémájuk, hogy nem sportolnak eleget és nem jó a testösszetételük, hanem kifejezetten a hasi zsírpárnáiktól szeretnének megszabadulni és kiegészíteni az edzésüket helyi kezeléssel.

 

"Manapság a férfiak éppen annyira igényesek a megjelenésükre, mint a nők, így minden férfit biztatok arra, hogy bátran vágjon bele egy olyan célzott kezeléssorozatba, ami kifejezetten a hasi súlyfeleslegre koncentrál”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes.

 

Az egészséget is veszélyezteti a hasi típusú elhízás, mert fokozott rizikót jelent olyan betegségeknél, mint a például a szív- és keringési problémák, vagy a cukorbetegség. Ha a hasi típusú elhízást sikerül mérsékelni vagy teljesen leküzdeni, akkor ez az egészségi állapot szempontjából is egy nagyon kedvező változást eredményez.

 

TOP10 újévi fogadalom a Nielsen szerint

A Nielsen kutatóintézet amerikai felmérése szerint 2015-ben ez volt a TOP10 az újévi fogadalmak között.

1. Fittebb és egészségesebb leszek – 37%
2. Fogyni fogok – 32%4837.jpg
3. Teljesebb életet élek – 28%
4. Többet spórolok – 25%
5. Több időt töltök a családommal és a barátaimmal – 19%
6. Szervezettebb leszek – 18%
7. Nem teszek fogadalmakat – 16%
8. Tanulok valami újat – 14%
9. Többet utazom – 14%
10. Többet olvasok – 12%