250 éves a világ első cognac-háza
Hét generáción és öt kontinensen át ível a világ első cognac-házának története. Az 1765-ben alapított Hennessy 250 éves születésnapját egy különleges házasítással és 250 speciális hordóval ünnepelte.
A mintegy száz kiválasztott párlat közül a legidősebb 35 éves, de a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 darab speciális, 250 literes hordót készítettek - a megszokott méret a 270 liter. A Limousin tölgy vanília és pirítós aromákkal gazdagítja a benne érlelődő eaux-de-vie-t, de nem nyomja el annak sajátos ízvilágát.
A gyűjtőknek szóló jubileumi különlegességhez - palackját Stephanie Balini designer tervezte - keverőmesterük, Yann Fillioux és a Kóstoló Bizottság 2010 óta válogatta a kivételes párlatokat, amelyeket az elmúlt 50 évben készítettek és érleletek, hogy az alkalomhoz illően nemes és elegáns, egyben intenzív házasítású cognac születhessen.
A házasság szereplői
Az egyes tételeket a házasítás előtt már legalább tíz évig érlelték hordókban a Charent folyó partjához közel, épp ahogy a régi időkből származó legidősebb cognac-jaikkal tették egykor. Itt optimálisak a körülmények a lassú érleléshez és valamivel kevesebb az elpárolgott veszteség, „az angyalok jussa”. De a legfontosabb az egyensúly, amely ezen párlatokat jellemzi: harmónia túlzó koncentráció nélkül, miközben a legfinomabb aromák fejlődhetnek ki.
Az ital réz felületű díszdobozára ezüstszín grafika került. Központi motívuma egy térkép, annak jelképeként, hogy a ház negyed évezredes története alatt minden kontinenst, és több mint 120 országot meghódított.
Az ünnepi nedüA Collector Blend-et világos, meleg borostyán árnyalata teszi egyedivé, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Illata gazdag, a gyógynövényes és fűszeres jegyek egyaránt jellemzőek rá: felfedezhetjük benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió, az édesgyökér és a szárított borsmenta illatát, csakúgy, mint a sáfrányt. Megkóstolva is különleges élményt nyújt, eleganciát mutat, utóízében fűszeres komplexitással. |