2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

250 éves a világ első cognac-háza

Hét generáción és öt kontinensen át ível a világ első cognac-házának története. Az 1765-ben alapított Hennessy 250 éves születésnapját egy különleges házasítással és 250 speciális hordóval ünnepelte.

4706.jpgA mintegy száz kiválasztott párlat közül a legidősebb 35 éves, de a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 darab speciális, 250 literes hordót készítettek - a megszokott méret a 270 liter. A Limousin tölgy vanília és pirítós aromákkal gazdagítja a benne érlelődő eaux-de-vie-t, de nem nyomja el annak sajátos ízvilágát.

 

A gyűjtőknek szóló jubileumi különlegességhez - palackját Stephanie Balini designer tervezte - keverőmesterük, Yann Fillioux és a Kóstoló Bizottság 2010 óta válogatta a kivételes párlatokat, amelyeket az elmúlt 50 évben készítettek és érleletek, hogy az alkalomhoz illően nemes és elegáns, egyben intenzív házasítású cognac születhessen.

 

A házasság szereplői

Az egyes tételeket a házasítás előtt már legalább tíz évig érlelték hordókban a Charent folyó partjához közel, épp ahogy a régi időkből származó legidősebb cognac-jaikkal tették egykor. Itt optimálisak a körülmények a lassú érleléshez és valamivel kevesebb az elpárolgott veszteség, „az angyalok jussa”. De a legfontosabb az egyensúly, amely ezen párlatokat jellemzi: harmónia túlzó koncentráció nélkül, miközben a legfinomabb aromák fejlődhetnek ki.

 

Az ital réz felületű díszdobozára ezüstszín grafika került. Központi motívuma egy térkép, annak jelképeként, hogy a ház negyed évezredes története alatt minden kontinenst, és több mint 120 országot meghódított.

 

Az ünnepi nedü4707.jpg

A Collector Blend-et világos, meleg borostyán árnyalata teszi egyedivé, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Illata gazdag, a gyógynövényes és fűszeres jegyek egyaránt jellemzőek rá: felfedezhetjük benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió, az édesgyökér és a szárított borsmenta illatát, csakúgy, mint a sáfrányt. Megkóstolva is különleges élményt nyújt, eleganciát mutat, utóízében fűszeres komplexitással.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban