2024. május 21. kedd
Konstantin napja

Van havi néhányezer forintja az egészségére? Legyen!

Nem a hálapénzzel van a legnagyobb probléma a magyar egészségügy területén egy friss kutatás szerint. A válaszadók 33%-a  szerint jelentős probléma a várólisták hossza, 27% pedig az orvosok és ápolók számának növelését tartja kiemelten fontosnak.

A 40 és 60 év közöttiek, az iskolázottak, valamint a magas jövedelműek 74 százaléka adott már hálapénzt egészségügyben dolgozó személynek - mutat rá a Századvég Alapítvány által, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) számára készített őszi kutatás.

 

- A MABISZ VI. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáján bemutatott felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek jelentős része nem tud pontosan különbséget tenni az egészségbiztosítás, a balesetbiztosítás, az életbiztosítás és az egészségpénztár intézménye között – hívta fel rá a figyelmet Hídvégi Áron, a Századvég Alapítvány Közvélemény- és Piackutatási igazgatója.

 

Lenne hajlandóság4511.jpg

A hazai lakosság a biztosítási termékek közül átlagosan négyféle biztosítási terméket ismer, és a háztartások jellemzően átlagosan 3-4 féle biztosítási termékkel rendelkeznek. A felmérés szerint a magyarok közel egyharmada kötne egészségbiztosítást a közeljövőben és lenne hajlandó havi rendszerességgel néhány ezer forintot áldozni erre a célra.

 

A megkérdezettek 28 százaléka vélekedett úgy, hogy a közeljövőben szándékozik kötni kiegészítő egészségbiztosítást, és 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem fog ilyet kötni. A termék iránt a legnagyobb nyitottság a 40 és 49 év közötti, diplomás és magas jövedelműek körében tapasztalható.

 

Az összes válaszadó közül 58 százalék volt az, aki hajlandó lenne havonta, átlagosan közel 6900 forintot fizetni egy széles körben elérhető, kiegészítő egészségbiztosításért, ha az a szabad orvosválasztást, a várakozási idő nélküli ellátást, illetve a betegút megszervezését biztosítaná számára.