2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Miért én? Politikai thriller a hazai mozikban

Anjou Lafayette és a Cor Leonis Films jóvoltából moziforgalmazásra kerül Magyarországon, Budapesten és számos vidéki városban Tudor Giurgiu számos díjat nyert, "Miért én?" című román-bolgár-magyar filmdrámája.

Tudor Giurgiu rendező, forgatókönyvíró és producer, a romániai filmművészet emblematikus személyisége, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Filmalkotóként először dokumentumfilmeket és videókat készített, majd a román újhullám meghatározó alakjaként, olyan sikeres nagyjátékfilmeket rendezett, mint az Emberek és csigák, és a Szerelem másképp. Új filmje egy olyan megtörtént eseményt választ alapanyagnak, amelynek politikai kontextusa erősebb, mint valaha.

 

Igaz történet4585.jpg

Cristian, a fiatal és idealista bukaresti ügyész karrierje egyre magasabbra ível, amikor egy bonyolult ügyet bíznak rá. Egy idősebb nagyváradi kollégája ellen kellene eljárást indítson, aki leleplezett egy korrupciós ügyet, amelyben magas rangú politikusok, nagyvállalkozók és ügyészek is érdekeltek. A fiatal ügyésznek választania kell a karrierje és az igazság között. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, veszélyes terepre téved...

 

A valóság és a fikció észrevétlenül csúszik egymásba, mert az alkotók érzékletesen teremtik meg a 2000-es évek Romániájának fojtogató, korrupciótól és cigi füsttől bűzlő miliőjét. Bátran nyúlnak a Film noir hagyományaihoz, sok jelenet sötétben, kevéssé megvilágított terekben, homályba és füstbe burkolózó emberek között játszódik. Emilian Oprea visszafogott, precíz alakításának köszönhetően, egészen közelről figyelhetjük a főszereplő vívódását.

 4584.jpg

Oscar-jelölt?

A román-bolgár-magyar koprodukcióban készült játékfilm, filmdráma, politikai thriller a kritikusok szerint az idei Berlinale leghitelesebb alkotása volt. Számos fesztiválon aratott szakmai és közönségsikert, Romániában már több mint hatvanezer néző látta, és versenyben van azért a megtiszteltetésért, hogy Romániát képviselje az Oscar-díjon a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

 

A film rendezője szerint a Miért én? (De ce eu? / Why me?) fogadtatásából kiderült, hogy a kelet-európai közönség számára nem ismeretlen a filmben bemutatott jelenség. Traian Băsescu volt román államfő úgy értékelte a filmet, hogy ezzel „kezdődött minden”, a politikai korrupció elleni harc. Az azóta megalapított Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) aktívan tevékenykedik. Elemzők szerint Adrian Năstase volt miniszterelnök letartóztatása is ennek az esetnek tulajdonítható. Szeptemberben letartóztatták Bukarest főpolgármesterét, amint tetten érték csúszópénz elfogadása közben és vádemelési javaslatot nyújtottak be Victor Ponta miniszterelnök ellen.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban