2024. május 19. vasárnap
Ivó és Milán napja

Eskrima – Extrém Hatékony Önvédelem

Ez az egyedülálló önvédelmi stílus, jellegzetes mozgásával és szellemiségével egyre nagyobb teret hódít hazánkban. Nagy Tamással a Doce Pares eskrima mesterével beszélgettünk erről a különleges sportról és megosztott velünk néhány önvédelmi tippet is.

4558.jpgNagy Tamás

1974-ben született Budapesten. Két gyermek apukája. Az Eskrimával 2004-ben ismerkedett meg. 2006-ban alapította az Eskrima Akadémiát és azóta oktatja a fülöp-szigeteki harcművészetet. Jelenleg háromszoros Világbajnok és kétszeres Európa Bajnok. 2012-ben Cebuban mesterével – Dankó Ferenccel – vizsgázhatott le 12 Nagymester előtt az első danjára, míg mester a harmadik danra. 2014-ben a XIII. WEKAF (Eskrima) Világbajnokságon tanítványai közül öten lettek világbajnokok.

Mióta csinálod ezt a sportot?

2004-ben kezdtem el ezt a stílust és 2006 óta tanítok eskrimát.

 

Miért ezt a sportágat választottad?

Egész életemben a küzdősportokkal foglalkoztam, harcművészeteket tanultam. Nagyon sok pusztakezes harcművészetet kipróbáltam. Megfigyeltem, hogy egyre több atrocitás éri az embereket és egyre többször van olyan támadás, ahol fegyvert is használ a támadó vagy többen támadják meg az áldozatot. Fontos, hogy meg tudjuk védeni magunkat és ekkor kezdtem gondolkodni azon, milyen stílus lenne számomra a legmegfelelőbb. Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban volt egy könyvem a délkelet-ázsiai harcművészetekről. Ennek a könyvnek az utolsó lapján megtaláltam egy fotósorozatot a Fülöp-szigeteki botvívásról, itt így nevezték az eskrimát. Őszintén szólva, nagyon megtetszett nekem ez a harcművészet 12 éves koromban és ekkor határoztam el, hogy meg szeretném tanulni. Valahogy a sors akarta, hogy ide kerüljek, mert kinyitottam egy programújságot, amit egyébként addig nem olvastam és ott találtam egy sort, hogy eskrima oktatás. Amikor felhívtam a telefonszámot kiderült, hogy pont a házunk mögötti épületben volt a terem. Természetesen a következő edzésen már ott voltam és így vált a mindennapi életem részévé.

 

Emlékszel az első versenyedre?4559.jpg

Az első nemzetközi versenyem Ausztriában volt. Az egyik barátommal mentünk, viszont egyikőnk sem beszélt németül. Amikor odaértünk, láttuk, hogy négy versenyszám van. Kettőt ismertünk, azonban a másik kettőről nem is hallottunk. Úgy döntöttünk, hogy mind a négy versenyszámba benevezünk. Valahogy úgy hozta a szerencse, hogy az összes versenyszámot én kezdtem. Rátették a fejemre a sisakot, kezembe adták a fegyvert és jóformán belöktek a küzdőtérre. Végül két darab harmadik helyet sikerült megszereznem. Ez is megerősített benne, hogy az eskrima az én utam.

 

Miben más ez, mint a többi harcművészet?

Az eskrima a Fülöp-szigetekről származik és 3 részből áll: a botharc, a késharc és a pusztakezes önvédelem. Ezekre nem úgy kell gondolni, mint különálló részek, hanem mint egy egységnek más-más aspektusa. Egyszer botot tanulunk, egyszer kést, egyszer pedig puszta kézzel gyakorolunk. Ha egyszer valaki megtanul egy technikát, azt meg tudja csinálni késsel és pusztakézzel is, ez csak gyakorlás kérdése. Ez a harcművészet megtanít arra, hogyan reagálj, ha bottal támadnak, de nálad bicska van, ha késsel támadnak és nálad csak egy esernyő van. Megmutatja, hogyan kell ezeket kombinálni és ez adja az eskrima érdekességét és sajátos mozgását. Ha valaki bejön hozzánk tanulni, már az első órán fegyverrel kezdi a tanulást. Nekem már a bot egy egységet alkot a kezemmel, a karom meghosszabbítása. A kezdőknél az alap az, hogy ezt elsajátítsák. Egyébként azt figyeltük meg, hogy aki először pusztakezet tanul sokkal nehezebben tér át fegyverre.

 

Az eskrima lényege az önvédelem?

4560.jpgAz eskrimát, extrém Hatékony Önvédelemnek is szokták nevezni. Hogy miért extrém hatékony? A Fülöp-szigeteken a mai napig nincs közbiztonság és mindennaposak a támadások. 2012-ben jártam az országban és mindenhol biztonsági őrök álltak, ahol pedig nagy volt a pénzmozgás, ott kommandósok. Itt rendkívül fontos, hogy az emberek meg tudják védeni magukat.

A sport másik része a verseny. Ezek látványos küzdelmek szoktak lenni és a nézők is nagyon szeretik. Sokszor a versenyeink is meg tudják fogni a nézőket, hogy kipróbálják az eskrimát. Ezt akár 80 évesen is tudják csinálni, mert itt nem olyan magas a sérülésveszély, mint a többi küzdősportnál.

 

Gondolom nemcsak a testre, de a szellemre is jó hatással van.

Igen, az eskrima az önfejlesztésről is szól. Ez egy intelligens harcművészet. Össze kell hangolnod a testedet és a mozgásodat az eszközökkel. A duplabotos küzdelmek esetén ez a típusú mozgás harmonizálja a bal és jobb agyféltekét. Nagyon kevés embernél van kiegyenlítve ez a kettő, a legtöbb embernél mindig az egyik agyfélteke dominánsabb. A két botnál ez a harmónia elkezd dolgozni és összerendezi a mozgást. Ez a sport sokat segíthet olyan embereknek, akik koordinációs problémával küzdenek, mert amikor elkezdik ezt a duplabotos technikát tanulni, összeharmonizálja a mozgásukat, és javít a tartáson. Tulajdonképpen önfejlesztés az eskrima minden egyes mozzanata.

 

Mi kell ahhoz, hogy valaki el tudja kezdeni?

Nem kell hozzá semmi különösebb fizikai erőnlét vagy bármilyen technikai tudás. Ha eljön hozzánk valaki kipróbálni ezt a stílust és kitartó, én az alapoktól el tudom juttatni egészen a mesterszintig, fizikálisan, technikailag és szellemileg.

 

Mennyit kell gyakorolni ahhoz, hogy az alaptechnikát elsajátítsuk és meg tudjuk védeni magunkat az utcán?

Ha őszinte akarok lenni, nem tudom, de ezt egyik edző sem tudja megmondani. Hogy miért? A technika tudjuk, hogy működik, ellenben azt nem tudom, hogy ha megtámadnak az utcán, hogyan támadnak meg, hányan, milyen eszközökkel és milyen pszichikai állapotban leszel. Én azt tudom, ha itt valaki megtanulja a technikákat, kap egy önbizalmat, lesz kiállása. Viszont azt senki sem tudja garantálni, hogy meg tudod magad védeni, mert ahhoz te kellesz. Egy biztos, az eskrima alkalmas arra, hogy rövid idő alatt elsajátítsuk a technikát és meg legyen a lehetőség, hogy megvédjük magunkat.

 

Mennyire ajánlott a nők számára? 4571.jpg

Az önvédelmi sportok 80-90%-a férfi, nálunk viszont sok hölgy tanul önvédelmet. Azt kell mondanom, hogy egyre fontosabb a hölgyek számára az önvédelem. Egy nő meg tudja magát védeni, ha vannak eszközei, akár egy táska, esernyő, nyaklánc, bármi, amit tud használni. Például nézzünk egy egyszerű golyóstollat, ez akár úgy tud funkcionálni, mint egy marokbot. Semmi más teendőd nincs, mint felrakni a kezedet, és ha beleütnek, nagyon nagy fájdalmat, zúzódást vagy akár egy törést is el tud szenvedni a támadónk. Egy esernyőt botként is tudunk használni egy támadás esetén. A táskánk pedig, ha a fejünk elé tesszük, akár fedezékül is tud szolgálni, ha atrocitás ér minket. A férfi legtöbbször az erejével próbálja visszaverni a támadást, a nő viszont okosan használ eszközt és fel tudja használni, amit az eskrimán tanult, hiszen ez a sport nem az erőről, hanem a technikáról szól, arról, hogyan használj a környezetedből eszközöket a mindennapi életben, hogy megvédd magad.

 

Mit csinálsz, amikor nem sportolsz?

Dolgozom, de szeretek kirándulni és utazni. Szabadidőmben pedig fejlesztem magam az eskrimában.

 

Nemrég világrekordot állítottatok fel.

Igen, 24 órán keresztül gyakoroltuk az eskrimát 10 fővel. Ezek 80 perces edzések voltak és beiktattunk 20 perces szüneteteket. Teljesítettük a kitűzött célt, Világrekorderek lettünk.

 

Mit tanácsolsz azoknak, akik félnek belevágni?4566.jpg

Azt gondolom, egy kis bátorság mindenképp kell ahhoz, hogy az ember belekezdjen valami újba, de fontos a motiváltság is. Tudni kell, hogy ez a sport nem a keménykedésről szól, hanem a fejlődésről. Mi első kézből filippínó mesterektől tanulunk. A Mester minden évben eljön hozzánk, vagy mi megyünk el a Fülöp-szigetekre. Tulajdonképpen az első edzés nálunk egy próba, ha megtetszik a sport, eljön az edzéseinkre, ha nem az ő műfaja vagy másra gondolt, akkor pedig egy jót mozgott velünk. Nem kell félni az újtól, mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki! Én meg tudom mutatni az eskrimát, de megtanulni csak ti tudjátok.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban