2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Lécekre fel, itt a síszezon!

A környező országokban már javában tombol a tél. Ne várja meg a februári teltliftes időszakokat, pattanjon sílécre már a novemberi hétvégéken! Alig néhány óra autózással hóbiztos pályák garmadája várja. Íme néhány kedvelt terep, a teljesség igénye nélkül.

Ausztria

Az osztrák pályák többsége novemberben kezdi a szezont, bár van, ahol már októberben is volt természetes hó. A hozzánk legközelebb eső Stájerország és Alsó-Ausztria terepein nem csak napi- vagy hetijegyet lehet venni, de olyan pontozós bérletet is, amely az adott felvonók használata után von le egységeket a kártyáról – így csak annyit kell kifizetni, amennyit az ember ténylegesen használta azokat.

A nyugati határtól alig egy órányi autóútra található Mönichkirchen a kisgyermekes családok síparadicsoma. Nem csak síovijuk, hanem síjátszóterük is van, az egészen kicsiknek és nagyon kezdők pedig egy széles „libalegelő” várja, amelyhez egy lassú tányéros felvonó tartozik. A haladóknak 5 kilométer kék, 6 kilométer piros és 2 kilométer fekete pálya várja. Az éttermek és szállások árai mérsékeltebbek a divatos síterepekhez képest. De hasonló adottságokkal rendelkezik a szomszédos Sankt Corona am Wechsel is, annyi különbséggel, hogy náluk nincs fekete pálya. Mindkét terep ajánlott egy napos síutakra, bemelegítő hétvégékre.

 

Legközelebbi régiók: Stájerország, Alsó-Ausztria

Árak: Felnőtt napijegy 28-46 euró, 6 napos bérlet 111-227 euró

Pályaszállás ellátás nélkül: 4 fős apartman kb. 100-200 euró/éj

Síterepek száma: Stájerország: 50 terep, Alsó-Ausztria 17 terep.

(1 euró kb. 295-300 Ft)

 

Szlovákia

Selmecbánya nem a legközelebbi szlovák sípálya, de ez az első értékelhető programokat nyújtó pályarendszer, s Budapesttől szűk 3 óra autóval, s kellemes hétvégi családi kikapcsolódást ígér snowtubingjával, gyerekliftjével, és 1,5 kilométernyi piros pályájával. Aki komolyabbra vágyik, vegye célba Donovalyt és Chopok-ot. Egy újabb óra autózásért Chopok 45 kilométer sípályát és 26 felvonót kínál. s tavaly óta a csúcsot mindkét oldalról kabinos lifttel is meg lehet közelíteni. A pályák viszont nem kezdőknek valók. Annál inkább Donovaly, ahol jószerivel csak kék és piros terepek találhatók. Budapesttől ez is 3 óra autóval, este kilencig van kivilágított pályájuk, modernizálták a felvonókat, s van magyar bankautomata is. Mindkét helyen érvényes a Slovakia Super Ski pass, amely 10 illetve 15 napos formában vásárolható meg és az összes nagy síközpontban használható. (ára: 390 euró)

 

Legközelebbi régió: Alacsony-Tátra

Árak: felnőtt napijegy 26-35 euró, 6 napos bérlet 131-185 euró

Pályaszállás ellátás nélkül apartmanban: 50-150 euró/éj

Síterepek száma: 18 terep, köztük a magyarok kedvence Donovaly és Chopok

(1 euró kb. 295-300 Ft)

 

Románia

A román sípályák kevésbé ismertek a magyar síelők körében, de egyre többen kacsingatnak keleti szomszédunk felé. Az Alföldről, a Tiszántúlról mindenesetre közelebb van, mint Ausztria, egy hétvégi kiruccanáskor ez nem elhanyagolható. A szolgáltatások színvonala már közelíti a nyugati szomszédainkét, érdemes tehát egy próbát tenni. Kolozsvár környékén számos kisebb síterep várja a csúszni vágyókat. A két nagyobb, Buscat és Kisbánya, utóbbinak azonban csak piros és fekete pályája van erre érdemes odafigyelni! Előbbinél ülőlift, utóbbinál csákányos közlekedik. Aranyos is csak 130 kilométerre van a magyar határtól, ez az egyik legkedveltebb síterep – ennek köszönhetően a legzsúfoltabb is.

 

Legközelebbi régió: Erdélyi-középhegység

Síterepek száma: 7

Tavaly a két napos korlátlan lecsúszásra szóló jegy 200 lej volt.

Árak: pályaszállás apartmanban kb. 75-150 lej

(1 lej kb. 70 Ft)

 

Szlovénia

Mariborban (amely a legközelebbi szlovén síterep) található Európa legnagyobb kivilágított éjszakai sípályája. Az itteni több mint 41 kilométernyi sípályából 23 kilométer kék jelzésű, tehát igazi családi síparadicsomnak tekinthető Maribor. A Nagykanizsától másfél órányira fekvő Trije Kralji pedig tökéletes helyszín az abszolút kezdőknek. Az egészen apró pályarendszer mindössze 1+2 kilométer kék és piros pályából áll, s bár számos síiskolát üzemeltetnek a szezonban, nagy hátrányuk, hogy csak angol és német nyelven tartanak órákat. Innen Rogla már csak két ugrás, (Budapesttől 4 óra autóút), ahol Freestyle kalandpark, sífutópálya, 100 napig hóbiztos pályarendszer, 21 kilométer sípálya és 11 felvonó várja a sízőket. Ide is érvényes a Skipass Slovenia, amely 15 pályarendszerre jogosít belépést – 6 napra 159 euróért, beleértve az esti sízéseket is. A közelben található a gyönyörű Terme Zlece termálfürdő.

 

Legközelebbi régió: Észak-Szlovénia

Árak: felnőtt napijegy 10-31 euró, 6 napos bérlet 66-159 euró

Pályaszállás félpanzióval és síbérlettel 40 euró/éjtől

(1 euró kb. 295-300 Ft)

 

Ideje sportőrültté válni

Lévén nincs annyi hófödte hegyünk, a téli sportoknak itthon kisebb hagyománya van, mint az alpesi országokban. A sízés és snowboardozás azonban mára akkora divat lett, hogy annak is illik kipróbálni, aki eddig csak a tévében nézte a havas lejtőket. Kezdőként érdemes megfogadni a következő tanácsokat:

Kipróbáláshoz, első sítúrához bőven elég ismerőstől kérni, kölcsönzőből bérelni, síruhát, felszerelést.

Külföldi úti célnál lécet, deszkát, botot, de akár még sisakot is egyszerűbb a helyszínhez közel bérelni. Nem kell a szállítással bajlódni, a bérelheteő felszerelés pedig többnyire újszerű.

A védőfelszerelés nem csak a haladóknak fontos: bukósisak, napszemüveg és kesztyű nélkül pályára menni tilos, de a gerinc protektor is ajánlott.

Aláöltözetnek ne pamut ruházatot használjon. A pamut magába szívja az izzadtságot ahelyett, hogy elvezetné azt, ami az első pihenőnél kellemetlen hideggé válik. Megéri egy váltás technikai aláöltözéket venni, amit este elég kiöblíteni meleg vízben, s másnap újra viselhető. Ezek a speciális anyagok elvezetik a bőrről az izzadtságot, de megtartják a hőt.

Gyakorlott sízőknek is ajánlott, kezdőknek viszont kötelező az izomlazító krém – már a második nap reggelén szükség lesz rá.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban