2024. április 26. péntek
Ervin napja

Így családi játék lenne a főzés

A gyerekeket, sőt szüleiket is játékosan nevelné egészséges étkezésre a brit Jordan Lee Martin, aki Bloom elnevezésű koncepciójával megnyerte a 2015-ös Electrolux Design Lab formatervezői versenyt.

Az Electrolux Design Lab versenyre idén az „Egészséges Boldog Gyerekek” témakörben nevezhettek a fiatal tervezők. Az 1. helyezett Jordan Lee Martin terve, a Bloom egy olyan konyhai eszköz, amit a gyerekek és családjaik használhatnának. Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója, a Design Lab verseny zsűrijének elnöke értékelésében méltatta, hogy a fiatal brit tervező valós igényekre és létező technológiára alapozta ötletét, így egy olyan koncepciót dolgozott ki, ami érzelmileg és fizikailag inspirálja, tanítja a gyerekeket.

 

Légtisztító babakocsi és újragondolt hulahoppkarika 4340.jpg

Lars Erikson, valamint a zsűri másik két tagja, Hanna Haris, a Helsinki Design Week programigazgatója és Fredrik Magnusson, dizájner, a Roder Innovation vezérigazgatója a második helyet az Airshield ötletének ítélte. A litván Domynikas Budinas babakocsija egészséges, tiszta levegőt biztosítana a legkisebbeknek. A zsűri szerint az ötlet az erősen légszennyezett városokban akár életet is menthet.

 

A harmadik helyet szerző koreai Jeongbeen Seo esetében a zsűri méltatta, hogy egy ikonikus, időtlen formát gondolt újra és alkalmazott a 21. századi igényekhez. Terve, a Q.H. egy hulahoppkarika, ami mozgás közben tisztítja a levegőt.

 

Az idei közönségdíjas Larissa Trindade terve, a Weaver lett. A brazil tervező ötletét, egy környezetbarát ruhajavító és színfrissítő gömböt az elődöntősök közül választotta kedvencének a közönség.

 

A jövő otthonáról álmodtak

4339.jpgA verseny célja, hogy felkeltse a fiatal tervezők érdeklődését a jövő otthonai iránt, és lehetőséget adjon nekik bemutatni tehetségüket a szakma és a nagyközönség előtt. A verseny során a diákok belekóstolhattak a tervezői munka folyamatába: először ötletük vázlatát kellett benyújtaniuk, ezt követte a koncepció, a vizuálitás és a funkció fejlesztése, a 6 döntős pedig a verseny végén élőben is prezentálta ötletét a zsűri és a közönség előtt.

 

A 2015-ös versenyre 56 országból több mint 1500-an jelentkeztek. Első körben az Electrolux szakértői kiválasztották azt a 100 legjobb koncepciót, amelyet a nagyközönség is megismerhetett. A következő fordulóban a zsűri és a közönség együtt juttatta elődöntőbe a legjobb 35 versenyzőt.

 

Magyarok az élmezőnyben4338.jpg

A elmúlt években több magyar fiatal tervező is eredményesen szerepelt ezen a versenyen. 2003-ban Cosovan Tamás és Hosszú Gergely, 2007-ben pedig Szabó Levente lett az első helyezett. 2011-ben Miklósi Ádám a döntőbe jutott tervével, 2013-ban pedig Csernátony Fanni a legjobb 20 között végzett. A 2014–es pályázaton a 100 legjobb szerepelt Koczka Kristóf, Kovács Apor PETE elnevezésű koncepciójával pedig a legjobb hat közé került.

 

Idén a döntőn mutatta be pályaművét Tobias Tsamimis is, aki a MOME ösztöndíjas hallgatójaként nevezett a versenyre Future Classroom című tervével. A német/magyar versenyző iskolákba tervezett interaktív főzőpultot, amellyel a gyerekek az egészséges, fenntartható étkezésről tanulnának.

 

A díjak

Idén megduplázták a díjakat, így a verseny győztese az Electrolux globális tervezőközpontjában eltölthető hat hónapos fizetett gyakornoki állás mellett 10.000 euró jutalomban részesült.

A második helyezettet 6000 euróval, a harmadik helyezettet pedig 4000 euró a díja. A közönségdíj nyertese 2000 euró jutalmat kapott ötletéért.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban