2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

10 tény az implantátumokról… vagy inkább tévhit?

Implantátumnak nevezzük azokat a segédeszközöket, anyagokat, melyekkel különböző testrészeinket kiegészítve új képességeket, új megjelenést érhetünk el. Az életminőség javítását szolgáló termékek alkalmazása mindig rengeteg félelmet és legendát szül, ezért szakembereket kérdeztünk arról, mi is az igazság.

Fogászat4291.jpg

Dr. Nagy Éva, fogorvos véleménye az alábbi a fogászati protézisekről szóló mendemondákról.

 

1. Már nem olyan fontos a fogmosás és a fogorvosi ellenőrzés annak, akinek protézise van.

NEM IGAZ!

A protézissel élők számára is javasolt a folyamatos (éves) kontrollvizsgálat és a szájhigiénia. Ha rendszeresen ellenőrzik az íny állapotát, sok évvel meghosszabbíthatják az implantátum, híd élettartamát.

 

2. A fogprotéziseket 5-10 évente cserélni kell.

IGAZ!

A „túlhordott fogak” bakteriális, sőt gombás fertőzéseket okozhatnak, gócként viselkedve, rontják a szervezet általános állapotát, és az állkapocscsont esetleges leépülése miatt a későbbi fogbeépítés lehetőségét is.

 

3. Az amalgám tömésnek káros hatásai vannak.

TALÁN!

Az Amerikai Fogorvosok Társasága, a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása biztonságosnak nevezi az amalgám tömések használatát. Ennek ellenére bizonyos feltételek mellett (főleg fúráskor, kivételkor, fluor tartalmú fogkrémek használatára, forró és savanyúételek fogyasztására, rágásra, fogcsikorgatásra) a mérgező anyagok, minimális mennyiségben kiszabadulhatnak a meglévő amalgám tömésből. Terhesség alatti amalgámtömés csere nem javasolt, mivel a higany átjut a méhlepényen és mérgező lehet a magzat számára is.4289.jpg

 

4. A fogimplantátumot nem mindig fogadja be a szervezet

NEM IGAZ!

Az implantátumok anyaga nagy tisztaságú ötvözetlen titán, mely olyan különleges anyag, hogy a csont képes összeépülni vele. Klinikai tapasztalatok szerint allergiás reakciókról sem számoltak be.

 

                                                                                                                                                                         

Mellplasztika4294.jpg

Dr. Grigalek Gábor plasztikai sebészt a mellimplantátumokkal kapcsolatos tévhitekről kérdeztük.

 

5. Nagyobb a mellrák kockázata az implantátumot viselő nőknél

NEM IGAZ!

A kutatások szerint ugyan nehezebb lehet elvégezni a mammográfiás vizsgálatot, de a kockázat nem nagyobb. Sőt! A plasztikázott mellű nők nagyobb arányban mennek szűrővizsgálatokra, ezért könnyebb már korai szakban felfedezni, ha baj van.

 

6. A szilikon mellprotézis felrobbanhat a hosszú repülőúton

NEM IGAZ!

Az implantátumok legnagyobb része Amerikában készül, és repülőn, méghozzá a csomagtérben érkezik a világ különböző pontjaira. Sem a hideg, sem a nyomáskülönbség nem okozott még implantátumrobbanást.

 

7. Ha kilyukad az implantátum, szétfolyik a testben a szilikon

NEM IGAZ!

A protézis legfeljebb akkor szivároghat, ha a sebész véletlenül megszúrja a műtét közben. Ekkor sem folyik szét a testben, hanem kis szilikongyöngyként ott marad az implantátum mellett. A későbbiekben a szervezet maga is létrehoz egy tokot az implantátum körül, így dupla védelem alakul ki.

 

8. Életet is menthet a szilikon

IGAZ!

Egy bulgáriai balesetben, egy nő a piros jelzés ellenére behajtott egy forgalmas kereszteződésbe, és ott karambolozott. A lány mellimplantátumai fogták fel az ütközés erejét, így túlélte a balesetet, bár új szilikont kellett behelyezni a régiek helyett. A zselés állagú implantátum képes akár a golyót is felfogni, ha a lövés pont ott találja el az illetőt. De életet ment a plasztika akkor is, amikor egy nőnek az önértékelése függ attól, hogy betegség, szoptatás vagy más miatt szükséges a keblei a korrekciója.

 

9.Csak az kér szilikon cicit, aki hatalmas mellet akar4293.jpg

NEM IGAZ!

Sok más oka lehet az implantátum használatnak, például amikor a nő két melle között komoly eltérés van, csonkító műtétet követően, vagy esetleg a szoptatást után jön létre olyan esztétikai elváltozás, mely indokolja a plasztikát. Gyakran hallani, hogy Amerikában a tizenéves lányok is műmelleket kérnek a szüleiktől. Abban az esetben én is megcsinálnám, akár a saját lányomnak is, ha azt látnám, hogy a mellének formája, mérete miatt kiközösítik, csúfolják, rosszul érzi magát bőrében. Nekem az a fontos, hogy a plasztikát követően ne csak a páciens legyen elégedett az eredménnyel, hanem a környezete is. Az implantátumoknál a legfontosabb két szabály, hogy annak anyagát, formáját az orvos választja ki, hiszen ez komoly szakmai kérdés. A másik, amihez én mindig tartom magam, hogy az újdonságokat addig soha nem alkalmazom, ameddig a nemzetközi konferenciákon nem hallom róluk az egy-két éves tapasztalatokat.

 

                                                                                                                                                                         

Szívritmus-szabályzó4290.jpg

Dr. Szabó Gergő háziorvos szerint a legfontosabb, hogy a páciensek jól tájékozottak legyenek.

 

10. Akinek szívritmus-szabályozója van, az nem használhat mobiltelefont

NEM IGAZ!

Még mindig sok elavult információ kering a pacemakerekkel kapcsolatban. Tudni kell azonban, hogy a szívritmus-szabályzóval élő emberek is nyugodtan használhatják a háztartási készülékeiket, elektromos szerszámaikat. Biztonsági szempontból szokták kérni, hogy a mobiltelefont lehetőleg ne tartsák az ing zsebében, közel a pacemakerhez. Ugyanígy a repülés sem tiltott, és a biztonsági kapun is nyugodtan áthaladhatnak.

 

+ 2 tény a manikűrről

Szabadi Anita műkörmös úgy látja, ma már sokkal kevesebb tévhit van a műkörmökkel kapcsolatban, de az alapanyagok is lényegesen jobbak, mint néhány évvel ezelőtt.

 

A műköröm alatt begombásodik a saját köröm
NEM IGAZ!

A műköröm önmagában nem okoz fertőzést. Ha probléma adódik, szerinte az a higiénia hiányából adódhat, akár az építés során, akár a hétköznapi tevékenységek idején. Ha időközben megsérül a műköröm, minél hamarabb ki kell javíttatni, különben tényleg jobban ki vagyunk téve a sérüléseknek és fertőzésnek. Egyre gyakoribb, hogy a lábköröm hibáit is műkörömmel tüntetik el!4292.jpg

 

A műkörömtől elgyengül a saját köröm
NEM IGAZ!

A jobb tapadás érdekében a köröm felszínét kicsit meg kell reszelni, de ez nem jelenti, hogy elvékonyítanák a körömlemezt. A tapasztalat szerint a zselé vagy a porcelán által nyújtott védelem inkább erősíti a saját köröm anyagát is.