2024. május 21. kedd
Konstantin napja

Cinkhiányosak a felnőttek

Bár az éhezés az alultápláltság vagy az elégtelen kalória-bevitel értelemben jórészt felszámolásra került, aggasztó táplálkozási problémák továbbra is akadnak - mutat rá az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által készített jelentés.

A jelentés a régió, benne Magyarország, táplálkozási helyzetéről ad érdekes körképet. Eszerint az Európában és Közép-Ázsiában élő felnőttek több mint 55 %-a túlsúlyos, milliók szenvednek vérszegénységben, jód, cink és A-vitamin elégtelenségben. A gyerekek körében inkább az alultápláltság jellemző, ami már-már súlyos szintet ért el sok országban, növekedési zavarokat és egyéb problémákat okozva.

 4123.jpg

Hosszú a lista

A FAO szakértői hosszú listát állítottak össze azon tényezőkről, amik a mikrotápanyag hiánybetegségeket és a további táplálkozáshoz köthető problémákat okozzák. Ezek közül kiemelendő a monoton étrend, a szezonális ingadozások az élelmiszerek elérhetőségében, az élelmiszerhiány, a túl rövid szoptatási idő csecsemőknél, az alulképzettség, a szegénység vagy egy fennálló fertőzés.


Felmérve a helyzet súlyát, több országban már elindult a változás, kormányzati szinten foglalkozva a táplálkozási minták javításával.


„Általában a nemzeti élelmezési stratégiák az alapvető élelmiszerekre, mint például a gabonára, fókuszálnak,” mondta Eleonora Dupouy, a FAO budapesti regionális irodájának élelmezés-biztonsági és fogyasztóvédelmi szakértője. „Néhány alapvető élelmiszer túlzott hangsúlyozása az egyik ok, ami az egyhangú étrendhez és az abból következő tápanyag-hiánybetegségekhez vezethet.”

 

A legtöbb ország már elkötelezett

Európa legtöbb országa már elkötelezte magát az ügy mellett, amikor tavaly novemberben elfogadták a második nemzetközi táplálkozási konferencia két záródokumentumát. A cselekvési keretprogram olyan intézkedéseket javasol, amik az étrend minőségét, változatosságát, tápanyagban-gazdagságát és biztonságát igyekeznek javítani.

 

Néhány a főbb megállapítások közül4122.jpg

»Korra való tekintet nélkül gyakori az A és D-vitamin, valamint a folsav, jód és kalcium elégtelenség.


»A felnőttek körében legnagyobb gyakorisággal (16,5%) a cinkhiány fordul elő.


»A túlsúly és elhízás az öt év alatti gyermekek között leginkább Albániában, Georgiában, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Örményországban, Máltán, Azerbajdzsánban, Portugáliában, Izraelben, Olaszországban, Montenegróban, Oroszországban és hazánkban (az öt év alatti gyerekek 30%-át érintve) jelent problémát.

 

»A vérszegénység a gyerekeket és felnőtteket egyaránt sújtja szerte a kontinensen, de leginkább Közép-Ázsiában jellemző.

 

»Jódhiányban a gyermekek 39%-a érintett Közép-Ázsiában és 60% Észak-Európában, míg Magyarországon 65%.

 

»Közép-Ázsiában aggasztó mértékű az A-vitamin hiány, a lakosság 38 %-át érinti. A jelenség kisebb arányban, de előfordul a Nyugat-Balkánon és Kelet-Európában is.

 

»Nagyon gyakran a nem fertőző betegségek mögött az egészségtelen táplálkozási szokások állnak, az egészségügyi problémák majdnem egy-harmadát okozva.