2024. május 08. szerda
Mihály napja

Új lehetőség a depresszió és a skizofrénia kezelésére

Az Allergan és a Richter megkapta az FDA engedélyét a VRAYLAR® (cariprazine) forgalmazására az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél.

A bipoláris betegség mintegy 3,6 millió embert érint az Egyesült Államokban. Az I. típusú bipoláris betegség, amelyet mániás depressziónak is hívnak, hangulati epizódokkal jár, amelyek vagy mániás (túlzott izgalom, extrém ingerlékenység, gondolatrohamok, alvászavarok) vagy depressziós (túlzott szomorúság, fáradtság vagy reménytelenség érzése), vagy kevert – mániás és depressziós – formában jelentkeznek. A skizofrénia is tömegeket érint: a krónikus, gyakran munkaképtelenséghez vezető betegségben több mint 2,6 millióan szenvednek az Egyesült Államokban.

 

Mindkét betegség jelentős terheket ró a betegekre, családjaikra és a társadalomra és gyakran munkaképtelenséghez vezet. Ezen segíthet a VRAYLAR® egy, szájon át, napi egy alkalommal szedhető, atípusos antipszichotikum. Biztonságosságát és hatékonyságát egy több mint 2 700, a fenti betegségek valamelyikében szenvedő páciens bevonásával járó klinikai vizsgálatsor igazolta.

 

„Az I. típusú bipoláris betegség és a skizofrénia komoly, krónikus lefolyású és kezelhető betegségek. Tüneteik és a terápiára adott válaszok betegről betegre eltérnek, ami kezelésüket erősen megnehezíti” – mondta a Massachusetts-i Kórházban működő bipoláris klinika és kutatási program igazgatója, a Harvard Orvosi Egyetem pszichiátriai professzora.

 

A VRAYLAR® - a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis-szal (Allergannal) közösen és licencbe adták át az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre - egy új terápiás lehetőség.

 

4011.jpg„A Richter kutatási tevékenységének jelentős eredménye ez a forgalombahozatali engedély” mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. „Annak ellenére, hogy a piacon számos készítmény van már jelen ezen betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény. Büszkék vagyunk arra, hogy az I. típusú bipoláris betegségben és skizofréniában szenvedő milliók számára új, a betegek tünetegyüttesének kezelését segítő terápiás lehetőséggel tudjuk bővíteni az elérhető készítmények körét.”

 

A világméretű gyógyszeripari vállalat, az Allergan egy új iparági gyakorlatot, a Növekedésorientált Gyógyszervállalat üzleti modelljét honosította meg. A dublini központú cég a világ bármely pontján élő betegek számára fejleszt, gyárt és értékesít innovatív, márkanévvel védett gyógyszereket, magas minőségű, generikus, valamint vény nélkül kapható készítményeket, továbbá biológiai úton előállított termékeket.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban