Palacsinta sósan, édesen, rakottan
A klasszikus palacsinta édes, a két végén kicsordul belőle a házi baracklekvár vagy a mazsolás túró. És persze addig tömtük magunkba, amíg a nagyi a tányérunkra csúsztatta a frissen sütött palikat. A gyorsan és olcsón elkészíthető ínyencséget azonban különleges módon is tálalhatja!
Baconos, zöld paradicsomos hajtás
Hozzávalók
(4 személyre)
8 db palacsinta
8 vékony szelet húsos baconszalonna
4 db zöld paradicsom
paradicsomszósz
Elkészítés:
Pirítsa meg teflon serpenyőben a szalonnát. Vegye ki a szeleteket és a visszamaradt zsíron dinsztelje üvegesre a felszeletelt zöldparadicsomokat. Helyezzen minden palacsintára egy szelet szalonnát, néhány paradicsomkarikát, majd hajtsa félbe a tésztát. Tálaláskor ízesítse paradicsomszósszal, díszítse friss zöldfűszerekkel.
Spenótos rakott palacsinta
Hozzávalók
(4 személyre)
12 db palacsinta
40 dkg spenótlevél
20 dkg sajt (lehet füstölt is)
2 dl főzőtejszín
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj a dinszteléshez
só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Vágja össze a hagymát, dinsztelje meg olajon, majd szórja rá a durvára szaggatott spenótleveleket és az összezúzott fokhagymát. Ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Néhány perc párolás után öntse fel a tejszínnel, forralja össze és vegye le a tűzről.
Béleljen ki két palacsintával egy hőálló edényt. Kenjen rá a spenótos mártásból, majd ismét fedje be palacsintával. Ha eljut az utolsó rétegig, szórja meg a krémet a reszelt sajt felével, majd fedje be az egészet az utolsó 2 palacsintával. Végül hintse meg az egészet a maradék sajttal. Helyezze előmelegített sütőbe (grillezheti is), és pirítsa rá a sajtot. Frissen tálalja!
Sonkás-gombás batyuk
Hozzávalók
(4 személyre):
8 db sós palacsinta
25 dkg főtt házi sonka
20 dkg gomba
1 evőkanál liszt
4 dl tejföl
2 fej hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 csomag sajtfonat
só, bors, olaj
2 fej hagyma
Elkészítés:
Aprítsa fel a sonkát és keverje masszává a tejföl kétharmadával. A hagymát pirítsa meg kevés olajon, szórja rá a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselyemzöldet, dinsztelje meg kissé, majd szórja meg a liszttel. Kevergetve öntse fel kevés vízzel, adja hozzá a maradék tejfölt, fűszerezze és forralja össze. Töltse meg a palacsintákat a sonkakrémmel, kanalazzon mindegyikbe a gombás szószból is, majd a sajtfonatok segítségével kössön belőlük kis csomagokat. Tálalás előtt egy kiolajozott hőálló tálban átforrósíthatja a batyukat.
Halas-sajtos tekercsek
Hozzávalók
(6 személyre)
18 db palacsinta
20 dkg tömlős sajt (lehet zöldfűszeres is)
15 dkg füstölt lazac
jégsaláta
Elkészítés:
Kenje meg a palacsintákat a krémsajttal. Ossza el a tetején a lazacszeleteket. Szórja meg a megmosott, lecsöpögtetett salátalevelekkel. Tekerje fel szorosan a palacsintákat, majd alufóliával fedve tegye hűtőbe, hogy kissé megdermedjenek. Tálalás előtt vágja kétujjnyi szeletekre a tekercseket.
Kaisersmarni (Császármorzsa)
Hozzávalók
(2 személyre)
2,5 dl tej
15 dkg liszt
4 egész tojás
2 evőkanál vaj
porcukor, fahéj, só
mazsola
Elkészítés:
Keverje össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját egy tálban. Egy másik edényben verje kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan forgassa bele a lisztes masszába.
Olvassza fel egy evőkanál vajat egy teflon serpenyőben. Öntse rá a tészta felét, s közepes tűzön süsse meg, mintha palacsintát készítene. Mielőtt megkeményedik, szórja meg mazsolával és porcukorral. Ha az alja aranybarna, csúsztassa egy tányérra, fordítsa rá a serpenyőt, így könnyebb lesz megfordítani a tésztát. Sütés közben ezután egy falapáttal szaggasson „morzsákat” a tésztából. A maradék tésztát ugyanígy süsse ki. Tálalja áfonya lekvárral vagy szilvakompóttal.
Az alaptészta
Hozzávalók» (kb. 20 palacsinta) » 20 dkg liszt » 2 tojás » 3 dl tej, » 2 dl szóda (ásványvíz) » 1 csipet só és sütőpor » olaj a sütéshez
Elkészítés:Keverje csomómentesre az alapanyagokat. Sütés előtt érdemes – bár nem kötelező – kicsit pihentetni a masszát. A palacsintasütőt az első használat előtt kenje ki olajjal, később erre csak akkor van szükség, ha leragad a tészta.
Tipp!Vigyázzon, ne forrósodjon túl a sütő, mert beleragad a tészta, és kellemetlen mellékíze lesz a palacsintának. Finomlisztből vékonyabb, réteslisztből vastagabb palacsinta sül, de lehet a kettőt keverni is. |