2024. április 19. péntek
Emma napja

Palacsinta sósan, édesen, rakottan

A klasszikus palacsinta édes, a két végén kicsordul belőle a házi baracklekvár vagy a mazsolás túró. És persze addig tömtük magunkba, amíg a nagyi a tányérunkra csúsztatta a frissen sütött palikat. A gyorsan és olcsón elkészíthető ínyencséget azonban különleges módon is tálalhatja!

Baconos, zöld paradicsomos hajtás

 

Hozzávalók

(4 személyre)

8 db palacsinta

8 vékony szelet húsos baconszalonna

4 db zöld paradicsom

paradicsomszósz

 

Elkészítés:

Pirítsa meg teflon serpenyőben a szalonnát. Vegye ki a szeleteket és a visszamaradt zsíron dinsztelje üvegesre a felszeletelt zöldparadicsomokat. Helyezzen minden palacsintára egy szelet szalonnát, néhány paradicsomkarikát, majd hajtsa félbe a tésztát. Tálaláskor ízesítse paradicsomszósszal, díszítse friss zöldfűszerekkel.

 

 

 

Spenótos rakott palacsinta532.jpg

 

Hozzávalók

(4 személyre)

12 db palacsinta

40 dkg spenótlevél 

20 dkg sajt (lehet füstölt is)

2 dl főzőtejszín

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

olaj a dinszteléshez

só, bors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

Vágja össze a hagymát, dinsztelje meg olajon, majd szórja rá a durvára szaggatott spenótleveleket és az összezúzott fokhagymát. Ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval. Néhány perc párolás után öntse fel a tejszínnel, forralja össze és vegye le a tűzről.

Béleljen ki két palacsintával egy hőálló edényt. Kenjen rá a spenótos mártásból, majd ismét fedje be palacsintával. Ha eljut az utolsó rétegig, szórja meg a krémet a reszelt sajt felével, majd fedje be az egészet az utolsó 2 palacsintával. Végül hintse meg az egészet a maradék sajttal. Helyezze előmelegített sütőbe (grillezheti is), és pirítsa rá a sajtot. Frissen tálalja!

 

 

 

 

533.jpg

Sonkás-gombás batyuk

 

Hozzávalók

(4 személyre):

8 db sós palacsinta

25 dkg főtt házi sonka

20 dkg gomba

1 evőkanál liszt

4 dl tejföl

2 fej hagyma

1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld

2 csomag sajtfonat

só, bors, olaj

2 fej hagyma

 

Elkészítés:

Aprítsa fel a sonkát és keverje masszává a tejföl kétharmadával. A hagymát pirítsa meg kevés olajon, szórja rá a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselyemzöldet, dinsztelje meg kissé, majd szórja meg a liszttel. Kevergetve öntse fel kevés vízzel, adja hozzá a maradék tejfölt, fűszerezze és forralja össze. Töltse meg a palacsintákat a sonkakrémmel, kanalazzon mindegyikbe a gombás szószból is, majd a sajtfonatok segítségével kössön belőlük kis csomagokat. Tálalás előtt egy kiolajozott hőálló tálban átforrósíthatja a batyukat.

 

 

 

 

Halas-sajtos tekercsek534.jpg

 

Hozzávalók

(6 személyre)

18 db palacsinta

20 dkg tömlős sajt (lehet zöldfűszeres is)

15 dkg füstölt lazac

jégsaláta

 

Elkészítés:

Kenje meg a palacsintákat a krémsajttal. Ossza el a tetején a lazacszeleteket. Szórja meg a megmosott, lecsöpögtetett salátalevelekkel. Tekerje fel szorosan a palacsintákat, majd alufóliával fedve tegye hűtőbe, hogy kissé megdermedjenek. Tálalás előtt vágja kétujjnyi szeletekre a tekercseket.

 

 

 

 

Kaisersmarni (Császármorzsa)535.jpg

 

Hozzávalók

(2 személyre)

2,5 dl tej

15 dkg liszt

4 egész tojás

2 evőkanál vaj

porcukor, fahéj, só

mazsola

 

Elkészítés:

Keverje össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját egy tálban. Egy másik edényben verje kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan forgassa bele a lisztes masszába.

Olvassza fel egy evőkanál vajat egy teflon serpenyőben. Öntse rá a tészta felét, s közepes tűzön süsse meg, mintha palacsintát készítene. Mielőtt megkeményedik, szórja meg mazsolával és porcukorral. Ha az alja aranybarna, csúsztassa egy tányérra, fordítsa rá a serpenyőt, így könnyebb lesz megfordítani a tésztát. Sütés közben ezután egy falapáttal szaggasson „morzsákat” a tésztából. A maradék tésztát ugyanígy süsse ki. Tálalja áfonya lekvárral vagy szilvakompóttal.

 

 

 

 

 

Az alaptészta1109.jpg

 

Hozzávalók

» (kb. 20 palacsinta)

» 20 dkg liszt

» 2 tojás

» 3 dl tej,

» 2 dl szóda (ásványvíz)

» 1 csipet só és sütőpor

» olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Keverje csomómentesre az alapanyagokat. Sütés előtt érdemes – bár nem kötelező – kicsit pihentetni a masszát. A palacsintasütőt az első használat előtt kenje ki olajjal, később erre csak akkor van szükség, ha leragad a tészta.

 

Tipp!

Vigyázzon, ne forrósodjon túl a sütő, mert beleragad a tészta, és kellemetlen mellékíze lesz a palacsintának. Finomlisztből vékonyabb, réteslisztből vastagabb palacsinta sül, de lehet a kettőt keverni is.