2024. május 06. hétfő
Ivett és Frida napja

Ebben mi állunk nyerésre az EU-ban

Több mint 5,5 órát töltünk ülő testhelyzetben naponta és a magyarok mindössze 38%-a végez hetente legalább egyszer testmozgást - derül ki az Európai Sporthét közeledtével közzétett Eurobarométer legfrissebb adataiból. Nem véletlen, hogy itthon az elhízás hatalmas probléma.

3661.jpgA  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása szerint az európai országok között Magyarországon van a legtöbb elhízott ember. Ez az egyik ok, amiért szeptemberben mindenkit sportolni hív a Magyar Szabadidősport Szövetség.

 

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra az európai lakosság 80%-a válik túlsúlyossá. Itthon a legrosszabb a helyzet: az OECD 2014-es felmérése szerint jelenleg minden harmadik magyar elhízott, ezzel vezetjük az európai listát. Az uniós adatok is meglepőek: a lakosság 59%-a sohasem, vagy csak nagyon ritkán sportol, annak ellenére, hogy minden harmadik európai naponta több mint 5,5 órát tölt ülő testhelyzetben. Az esetek közel felében a sportolás elhanyagolásának legfőbb oka az időhiány – világít rá az Eurobarométer-felmérés. Az EU 2012-es tanulmánya alapján a mozgás gazdasági értéke is jelentős: több mint 7 millió ember köszönheti a munkáját kontinensünkön a sportnak, ami 294 millió euró bruttó hozzáadott értéket jelent.

 

Ha szeptember, akkor sporthónap!

3663.jpgAz Európai Bizottság ennek szellemében hívta életre idén a sportot és testmozgást népszerűsítő Európai Sporthetet, amely nálunk nemcsak egy hétig, hanem szeptember 7-től 30-áig, azaz az egész hónapban tart. Az idén először megrendezett sport európai hetét nem csupán egy egyszeri eseménynek tervezték. 2015-től minden év szeptemberében összefog Európa, hogy kirángassa a székből a polgárait.

 

Az itthoni eseményt koordináló MSZSZ célja, hogy minél több magyar tegyen az egészségéért ebben az időszakban, ezzel felkerüljünk Európa sporttérképére, és az unión belül kiemelkedő részvétellel mozduljon meg az egész ország. A hazai sportesemények rendezőinek most még lehetősége van, hogy a nemzetközi programsorozat részesévé váljanak.

 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség SportPont programja és a Magyar Diáksport Szövetség által koordinált Magyar Diáksport Napja már biztosan képviselteti magát, az eseménysorozat magyar honlapján pedig még várják a jelentkezéseket.

 3666.jpg

4 tematikus nap az egészségért

Az Európai Sporthét 4 tematikus nap – az oktatási környezet, a munkahely, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré épül. E témákban a kezdeményezések és rendezvények széles köre kerül megrendezésre különböző szinteken (uniós, tagállami, regionális és helyi szinten), valamint számos szereplő részvételével.

 

Az Európai Bizottság Brüsszelben fogja megrendezni a hét nyitórendezvényét, beleértve a hét legfontosabb eseményét, amelyen várhatóan a média is nagy számban képviselteti magát. A Sporthét átfogó kampánytémája – „#BeActive” – az egész évben referenciakeretként szolgál majd a meglévő kampányokhoz, eseményekhez és tevékenységekhez.

 

A sport európai hetének a célja a sport és a testmozgás népszerűsítése és számos jótékony hatásuk tudatosítása az emberekben. Az egy hetes - nálunk egy hónapos - rendezvénysorozat mindenkinek szól, függetlenül az életkortól és attól, hogy milyen háttérrel és edzettséggel rendelkezik.

 

Alkalmat ad arra, hogy találkozzon a nagyközönség, a hatóságok, a sportmozgalom, a civil társadalmi szervezetek és a magánszektor. Az alulról építkező kezdeményezések középpontba helyezésével a Sporthét a rendszeres testmozgásra fogja ösztönözni az európaikat és arra, hogy a mindennapokban több időt tudjanak szánni a sportolásra.

 

MIÉRT?3664.jpg

A sport és a testmozgás jelentősen hozzájárul az európai polgárok jólétéhez. Ugyanakkor a testmozgás szintje jelenleg nem növekszik, sőt, egyes országokban csökken. Az Európai Sporthét ezt szeretné orvosolni.

A testmozgás hiánya negatív következményekkel jár a társadalom és az emberek egészsége szempontjából, és gazdasági költségeket is generál. Azt se feledjük, hogy a sport képes a tolerancia üzenetének erőteljesebb közvetítésére, valamint az európai polgárság eszméjének megszilárdítására.

A sport a társadalmi befogadás eszközeként – e szerepének előmozdítása révén – segíteni fog az európai társadalom kihívásainak kezelésében - vélik a szervezők.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban