2024. május 07. kedd
Gizella és Bendegúz napja

Művészeti iránytű a mobilon

A Budapesten zajló kortárs képzőművészeti eseményekről, kiállításokról és más programokról tájékoztat könnyen áttekinthető és egyszerűen böngészhető formában az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás. Az artlocator már egy térképes útmutatóval is segíti az eligazodást a kortárs vizuális kultúra útvesztőjében.

Olykor csupán egy szempillantás alatt jelennek meg, majd alakulnak át új irányzatok, szemléletek, iskolák és technikák. Nem csoda, ha sokszor tanácstalannak érezzük magunkat egy-egy kiállítás láttán, vagy megnyitóbeszéd hallatán.

 3606.jpg

Itt a segítség

Az igényes kivitelű ingyenes összeállítás megismertet a leggyakrabban használt fogalmakkal, irányzatokkal, bemutatja azok legfontosabb nemzetközi és hazai képviselőit. Elkalauzol a legfontosabb fővárosi galériákba, s praktikus segítséget nyújt abban is, hogy hogyan érdemes kortárs tárlatokat látogatni, mire érdemes figyelni.

 

A térképes útmutató különlegességét egy ingyenes alkalmazás segítségével megjeleníthető, Android és iOS mobilplatformokon használható AR tartalom jelenti, amely nem csupán plusz információkat tartalmaz, de friss és különleges befogadói élményt is kínál. A kiadványhoz egy informatív microsite is kapcsolódik, ahol az útmutató terjesztési pontjai is megtalálhatóak, sőt a kiterjesztett valóság fogalmával és használatával is megismerkedhetnek az olvasók.

 

Mit az a kiterjesztett valóság, az AR?


A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amely okostelefon és táblagép segítségével érhető el. Az okostelefon vagy táblagép kamerája által közvetített képére – azaz a valós környezetre – plusz információkat helyezhetünk el az AR segítségével. Ez szinte bármilyen típusú online tartalom – kép, videó, gif, 3D modell – lehet, sőt akár egy webshop eléréséig számos kreatív lehetőséget kínál.

Mi az artlocator?

Az alig egy éve indított, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás budapesti galériákról, alkotóközösségekről, múzeumokról és jelentősebb képzőművészeti eseményekről tájékoztat könnyen böngészhető formában. Az alkalmazás amellett, hogy naprakész praktikus információkat szolgáltat az aktuális programkínálatról, egyfajta online iránytűként segíti az eligazodást: megismertet a városban alkotó művészekkel, s első kézből való háttér-információkkal lát el, sőt folyamatosan frissülő ajánlói megkönnyítik a választást a zavarbaejtően gazdag kínálatból.

 

Az artlocator letöltését követően zavaró reklámzaj nélkül juthatnak információhoz az érdeklődők, a natív alkalmazás segítségével a tájékozódás gyors és egyszerű, hiszen az applikáció telepítése után az „előre beégetett információknak” köszönhetően a fontosabb funkciók – mint például a programkínálat és a helyszínek listája – offline üzemmódban is kereshetők.3608.jpg

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban