2024. május 12. vasárnap
Pongrác és Gyöngy napja

Női kórság

Sokan panaszkodnak álmatlanságra: van, aki nagyon nehezen merül álomba, míg mások hajnalban ébrednek vagy az éjszaka során többször. Megfigyelések szerint kétszer annyi nő küzd a jelenséggel, mint ahány férfi.

2926.jpgNincs arra utaló bizonyíték, hogy az időseknek kevesebbet kellene aludniuk, mint a fiataloknak, igaz az alvásigény az életünk során változik. Egy átlagos felnőttnek is szüksége van a napi 6-8 óra alvásra függetlenül attól, hogy későn fekvő bagoly típusról vagy korán kelő pacsirtáról van szó. A pihentető álom a felnőtt szervezet számára is elengedhetetlen, hiszen a kimerültség előbb-utóbb figyelemzavarhoz, ingerültséghez, türelmetlenséghez és rossz döntésekhez vezet, ahogyan a szervezet egyre inkább energiahiányos állapotba kerül.

 

Főleg pszichés okok

Az ellazulás ugyanolyan fontos az egészség és a harmonikus tudati működés szempontjából, mint az evés, vagy a testmozgás. Mégis sokan panaszkodnak álmatlanságra: van, aki nagyon nehezen merül álomba, míg mások hajnalban ébrednek vagy az éjszaka során többször.

 

Megfigyelések szerin2925.jpgt kétszer annyi nő küzd a jelenséggel, mint ahány férfi. Még a hagyományos orvostudomány is egyetért azzal a megállapítással, hogy az alvási problémák elsősorban pszichés okokra vezethetők vissza, szervi probléma ritkán áll a jelenség hátterében. Igaz, súlyos esetekben az agy vérellátási nehézségei okozhatnak alvászavarokat, ennél azonban sokkal gyakrabban a mindennapok túlpörgetett életvitele, a megoldatlan problémák sokasága, vagy szorongás áll a kellemetlen jelenség hátterében.

 

Halálos alváshiány


Tanulmányok már kimutatták, hogy a virrasztás az érzékelés zavaraival és hízással járhat. Egyes kutatók szerint a több napos alvásmegvonás esetén az intelligencia annyira kimerül, hogy az ember tulajdonképpen elveszíti a józan kapcsolatát a külvilággal, és nem tudja megkülönböztetni az éber állapotot az álomképszerű hallucinációktól, vagy a tudatalattiból feltörő fóbiáktól. Az egyébként átlagosan 2 - 3 évig élő patkányok mindössze 5 hétig képesek élni, ha megfosztják őket a gyors szemmozgású úgynevezett R.E.M. alvásszakasztól, és csupán 2-3 hétig, ha egyáltalán nem aludhatnak.

Ne gyógyszerrel!

Átmeneti alvászavarokat nem érdemes gyógyszerrel kezelni, különösen, hogy a nyugtató tartalmú tablettákhoz könnyen hozzászokik a szervezet. A népi gyógyászat számos más megoldást ismer. A mák, a galagonya, a golgotavirág nyugtatják a központi idegrendszert, jótékonyan hatnak a szívműködésre. Ugyancsak altató hatással rendelkezik a citromfű, a levendula és a macskagyökér. Ezek nem túl nagy mennyiségben bármikor alkalmazhatók tabletta vagy tea formájában, valamint gyógynövényes párnák is készülnek a növényekből (elsősorban a levendulát és a komlót ajánlják szakemberek töltetként).

 

A sör a benne lévő komlónak köszönhetően szintén altató hatású, és a meleg mézes tej is. Ez utóbbi elsősorban a hozzá társított képzet miatt lehet jótékony: a langyos, édes nedű a gyerekkort idézi. Segíti a nyugodt alvást a rendszeres testmozgás is és a lefekvés előtt végzett – nem megerőltető – gyakorlatok.

 2924.jpg

Vacsora nélkül könnyebb

A késő esti „tartalmas” vacsora sem vezet nyugodt éjszakához. Az alvás ugyanis nemcsak fizikailag pihenteti testet, hanem az életfunkciók is lassabbak lesznek. Az emésztés is és a sejtek anyagcsere-folyamatai mérséklődnek, így a lefekvés előtt fogyasztott tápanyagok extra terhelést jelentenek az emésztőrendszernek. Ezért van az, hogy egy kiadós és nehéz vacsora után reggel éhesen és fáradtan ébredünk.

 

Az éjszakai pihenés minőségét befolyásolja az ágybetét és a tőle nem elválasztható ágyrács. A gerincoszlop melletti izomkötegek a statikus és sokszor helytelen testtartás következtében – főként álló-, ülőmunka, vagy a sok tanulás miatt – folyamatosan feszülnek, végül gerincbántalmakhoz vezetnek. A test súlyát, a kort és a fekvési szokásokat figyelembe véve megválasztott ágybetét megelőzi a gerincproblémákat, illetve a meglévő betegségeknek is hatásos kiegészítő gyógymódja lehet. Ezzel szemben a rossz kialakítású ágyon képtelen pihenni, ellazulni az izomzat, ezért a szervezet akkor sem fog tudni regenerálódni, ha amúgy az alvásidőben nincs hiány.