2024. május 06. hétfő
Ivett és Frida napja

Békés nyár esti parti

Augusztusban még javában tart a kerti partik, az éjszakába nyúló grillezések szezonja. Aki ilyenkor tart névnapot, születésnapot, használja ki a meleg estéket, és ha csak teheti, szervezze a családi és baráti összejöveteleket a kertbe. A kis tábortűz vagy fáklyák lángja remek hangulatot varázsol, nem beszélve a sülő hús illatáról. Számítson azonban arra, hogy hívatlan vendégek is betévedhetnek az efféle mulatságra: a szúnyogokat és az éjszaka repkedő rovarokat nehéz ugyan kitessékelni a buliról, de néhány egyszerű módszer mégiscsak bevethető ellenük.

Kínáljunk behűtve, üvegekből2841.jpg

A kerti összejövetelek kívánnak némi felkészülést, de az a jó bennük, hogy egy csomó dolgot jó előre el lehet készíteni. A salátákat és a köreteket a megszokott tálak helyett adagolja kisebb befőttesüvegekbe, ezeket pedig hűtőtáskába téve készítse az asztal mellé. Amikor kisül a nyárson a virsli, a szalonna, vagy már sistereg a hús a grillrácson, lehet is kínálni az adagokat a vendégeknek. Ennek a gyors kiszolgáláson kívül az is előnye, hogy minden hűtve marad, és a bogarak sem fognak belerepülni az ételekbe. Az italokat töltse csinos csatos üvegekbe, így azonnal visszazárhatók lesznek.

 

Illatok és aromák a rovarok ellen

2839.jpgJól ismert a bárhol beszerezhető szúnyogriasztó füstölőspirál, amely két-három órán át távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat, de van más, hatékony praktika is a betolakodók ellen. Először lássuk, mit utálnak a szúnyogok? Az erős, fűszeres illatokat és néhány növény aromáját, amelyeket gyertya, füstölőrúd vagy illóolaj formájában bevethet ellenük. A rovarriasztó spray-k egyik leggyakrabban használt összetevője a citronellaolaj, amelyet egy dél-ázsiai növényből nyernek. Csepegtesse mécses fölé állított párologtató edénybe, csakúgy, mint a többi illóolajat – a menta-, a levendula-, a szegfűszeg-, a fahéj-, az indiai citromfű vagy a citromolaj is mind-mind hatásos rovarűzők. A friss citromot se hagyja ki a számításból, simítson néhány cseppet a kezére és garantáltan elkerülik a szúnyogok.

 2843.jpg

Hangulatfények

Vendégei értékelni fogják, ha némi dekoráció is fogadja őket a terített asztal mellett. A papírlapionok nem kerülnek sokba, a színes gömbök vagy a harmonikaszerűen kihúzható hengerek akkor is mutatósak, amikor még világos van a kertben. Teljes szépségükben azonban akkor pompáznak majd, ha kültéri fényfüzért vezet a belsejükbe. Sötétedés után bekapcsolva az apró fények gyönyörűen átvilágítják a leheletvékony papírpalástokat. A LED-es girlandok kaphatók elemes változatban is, így még a hosszabbítóval sem kell bajlódni. A barkácsáruházakban beszerezhető fáklyák jól néznek ki a járda mellé leszúrva, de arról se feledkezzen meg, hogy ezek is segítenek elkergetni a repkedő betolakodókat. Körültekintően bánjon a fáklyákkal, amikor sok gyerek is van a társaságban.