2024. május 20. hétfő
Bernát és Felícia napja

Mosási tippek kezdőknek és haladóknak

Mindenki álma, hogy a sokadszor felvett ruha is úgy nézzen ki rajta, mintha vadonatúj lenne. A körültekintő mosás egy lépéssel közelebb visz a célunkhoz. A háztartási gépgyártók egyre praktikusabb gépeket dobnak piacra és a mosószergyártók technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a tisztítószerek is mindinkább vigyáznak ruháinkra.

Ahhoz azonban, hogy a mosógépek és a tisztítók tudását kihasználjuk, néhány dologra oda kell figyelni, amelyek a hatékony és takarékos mosáshoz hasznosak lehetnek. A környezeti szempontokat sem árt szem előtt tartani, a bőrünknek egész biztos jobb a természetes mosás, és a textileknek sem árt.

 

Ipari enzimekkel dolgoznak3509.jpg

Az üzletek polcain sorakozó mosószerek szinte kivétel nélkül antibakteriálisak, kellemes illatúvá és lággyá teszik a textilt és akár alacsonyabb hőfokon is képesek mindezt a hatást kifejteni. Legtöbbjük ipari enzimek segítségével távolítja el a szennyeződést. Proteázok, lipázok, amilázok garantálják, hogy nem marad foltos a ruha, a celluláz pedig az anyag puhaságáról gondoskodik.

 

Miután a pamutrostok végei kiállnak a főrostokból, bolyhokat képeznek és csökkentik a felület simaságát, megfogják a koszt. A bolyhosodás a mosásokkal fokozódik. A celluláz feladata a kiálló végek lemarása. Ezáltal csökken a bolyképződés, tartósabb, puhább lesz a szövet.


Ezek az adalékok 40-50 Celsius fokon a leghatékonyabbak, efölött általában elbomlanak, ezért az enzimeket tartalmazó mosószereket ennél magasabb hőfokon felesleges használni.

 

Ne keverjük!

3513.jpgA hatékony mosás érdekében érdemes ragaszkodni a szennyes ruha színek szerinti csoportosításhoz. A fehér ruhákhoz ajánlott porok vagy folyékony szerek általában fehérítőt – legtöbbször szerves peroxid-vegyületeket – is tartalmaznak. Gyakori adalék például a nátrium-perborát, amely fehérítő hatása 60 fok felett érvényesül a legjobban. Ezen felül optikai fehérítőkkel érnek el látványos hatást a fehér textilekhez ajánlott szerek. Az ibolyántúli sugárzást elnyelő, kék fényt kibocsátó vegyületektől az anyagok fehérebbnek látszanak, igaz, nem lesznek tisztábbak.


A nehezen lebomló kemikáliák helyett a fehér pamut anyagokat hagyományos módon egy fazékban is ki lehet fehéríteni 1-2 kanál reszelt mosószappan és citrom segítségével. 10 perc főzés után a ruha egészen újszerű lesz.

 

A színes textilre specializált készítményekben bizonyos színvédő anyagok garantálják, hogy a ruhanemű színe nem fakul a sokadik mosás után sem. A színek tompává válásának oka, hogy a mosás során a festékanyagok oldódnak, másrészt a kibolyhosodott textilszálak másképp verik vissza a fényt. Ezért is érdemes kifordítva és legfeljebb 40 fokon mosni a ruhákat. A fekete textilek még a színes ruháknál is kényesebbek, ezért léteznek kifejezetten ezekhez készült folyékony mosószerek. Ezek hatását is növelhetjük, ha mosás előtt fél órára hidegvízbe áztatjuk a ruhákat.

 3508.jpg

Speciális anyagokhoz

A pamut és a selyem speciális tulajdonságaira válaszoló mosószerek palettája is nő. A gyapjúholmit poroljuk ki mielőtt a gépbe tesszük és legfeljebb 40 fokon mossuk lúgos szer hozzáadása nélkül.


Ma már számos cég kínál biológiailag lebomló, az egészségre nézve veszélytelen termékeket a fekete vagy színes ruhák mosásához. Ezek hatásukat tekintve megbízhatóak, ugyanakkor nem károsítják a környezetet például foszfáttal. A mosódió például kifejezetten élénkíti a színt, némi ecet hozzáadásával pedig a ruhák puhasága megőrizhető, a bolyhosodás csökkenthető. Ha a pamutprogram öblítővízébe néhány kanál glicerint teszünk, a ruha nem fog filcesedni.

 

Tévhit, hogy minél több mosószert adunk a mosáshoz, a ruha annál tisztább lesz. A felesleges túladagolás árt a pénztárcánknak és a környezet szempontjából is káros. A legtöbb mosószer tartalmaz foszfátot, amely lágyítja a vizet és semleges a kémhatása. Bár a mai szennyvíztisztítási eljárással a mosóporokban lévő, a környezetre ártalmas adalékok már maradéktalanul eltávolíthatóak a szennyvízből, minél kevesebb kerül a csatornákba, annál jobb. Az öblítőkben lévő adalékanyagok közül azonban több kerül a természetes vizekbe.

 

Öblítő házilag

3511.jpgHa valaki mindenáron ragaszkodik az öblítő használatához, készíthet házilag környezetkímélő szert. Ehhez 1 csésze mosószóda, 1 csésze háztartási ecet, 1 csésze víz és 5-10 csepp illóolaj – például levendula amely nem csak illatos, hanem fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik, vagy citromolaj, amely frissítő hatású - kell. A természetes szerek nem csak az ökoszférát, hanem a bőrt is kímélik.


A megfelelő mosási hőmérséklet kiválasztása szintén lényeges kérdés, hiszen a gépek a víz felfűtéséhez használják a legtöbb energiát, ráadásul sok anyagfajta kényes a forró vízre. Válasszunk hasonló hőmérsékleten mosható darabokat. Ha így nem gyűlik össze kellő mennyiség, inkább az alacsonyabb hőfokra állítsuk a gépet, soha ne a magasabbra, amelyben esetleg összemegy a ruha, hamar bolyhos vagy túlságosan gyűrött lesz, a színe kifakul.

 

A ruhákat a szennyeződés mértéke szerint is csoportosíthatjuk. Az alig piszkos darabok egy rövidebb programban is frissek és üdék lesznek, így csak az igazán piszkosakat kell hosszabban és magasabb hőfokon mosni.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban