2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Kockázatos flörtök

Nyár, szabadság, bulik – és persze röpke kalandok, amelyek nemcsak élményeket, de komoly veszélyeket is hordoznak. Olyanokat, amelyek akár maradandó nyomokat hagyhatnak, nemcsak a lelkünkben, hanem a testünkben. Óvatosan az egyéjszakás kalandokkal!

Tombol a nyár és persze a hormonok. Fesztiválok, bulik, borozgatások, amelyek oldják a gátakat. Mindenki könnyebben kapható egy bohém kalandra, tóparti romantikára, s nem számol a következményekkel. Mert bár a nem kívánt terhességek ellen felkészülünk, a nemi betegségekkel szemben nem igazán érezzük veszélyben magunkat. Pedig van ok az aggodalomra!

 

Szex=fertőzésveszély!465.jpg

Több mint 30-féle kórokozó terjed szexuális úton is, amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él. Panasz, vagy tünet esetén biztos választ csak a nemi betegségek szűrésére szakosodott rendeléseken kaphatunk, ahol komplex kivizsgálást végeznek. És valamennyi gondozóra igaz, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalmuk, van, ahol havonta 300-400 beteg is megfordul.

 

Azt ugyan nem tudjuk, mi a helyzet a Balatonnál, vagy egy-egy felkapott fesztiválhelyszínen, de például a hivatalos statisztikák szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bőr- és Nemibeteg-gondozóiban az elmúlt 5 évben a betegforgalom 60 százalékkal emelkedett.

 

„Az elmúlt években folyamatosan tapasztaljuk, hogy nő a betegszám – mondja Dr. Együd Katalin, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézetének vezető főorvosa. – Korábban legfeljebb csak a tankönyvekben találkoztunk például a szifilisszel, ma pedig már nem egy betegen látjuk a nyilvánvaló jeleket. Miközben szexuálisan egyre nyitottabb a társadalom, a biztonságra alig-alig ügyelünk. Arról sincs például az emberek többségének fogalma, hogy az orális szex ilyen szempontból ugyanolyan veszélyes.”

 

Észrevétlenül terjed

3287.jpgA nyár „keserű hozadékával” sokan csak a későbbiekben szembesülnek. Gyakori ugyanis, hogy a fertőzések tünetmentesek, így a tartós kapcsolatban is megfertőzhetik egymást a kicsapongó partnerek

„Sokszor egy más betegségre kapott gyógyszer, mondjuk antibiotikum, időlegesen megszünteti a panaszokat, ezért a felismerés még nehezebb” – mondja Együd doktornő.

 

A nemi betegségek terjedésének hátterére magyarázatot adhat az a korábbi felmérés, amelyben az embereket szexuális szokásaikról kérdezték. Kiderült, hogy a magyar férfiak 71, a nők 75 százaléka saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről.

 

Tudatlan férfiak

Mindig eszembe jut az a könyv, amit az egyik születésnapomra kaptam, történetesen egy önkritikus férfitől. Amit a férfiak tudnak a nőkről címmel, egy impozáns kötetet rejtett a csomag, a könyvben viszont minden lap üres volt. Ha ez az utalás némileg túlzó is, úgy tűnik, többnyire mégiscsak igaz: a „védekezel?” talán a legtöbb, ami egy férfi száját elhagyja a fogamzásgátlással kapcsolatban.

 

Az erősebbik nem tájékozatlanságát igazolja egy másik kutatás, amely szerint a magyar férfiak lényegesen aktívabbak szexuálisan (76%), mint a nők (62%), de sokkal tájékozatlanabbak és felelőtlenebbek. Miközben minden második férfi heti rendszerességgel él nemi életet, több mint a negyedük egyáltalán nem gondol a védekezésre, vagy rendszeresen megfeledkezik róla. De, akik figyelnek, azok sem elég óvatosak: közel az egyharmaduk a másik félre bízza a kérdést, és nem ügyel arra, hogy a módszer valóban biztonságos-e. Míg a nők egyharmada szorong, ha nem elég megbízható az alkalmazott eszköz, a férfiaknak csupán az egyötödével fordult már elő, hogy nem tudták teljesen elengedni magukat emiatt.

 3288.jpg

Ha a nem kívánt terhesség megelőzéséről van szó, a férfiak 37 százaléka az óvszerre esküszik, miközben a helyes alkalmazás esetén több, mint 99 százalékos megbízhatóságú hüvelygyűrűnek, fogamzásgátló tablettának és spirálnak együttvéve is csak egyharmaduk szavaz bizalmat. De az urak 37 százalékuknak arról sincs elképzelése, hogy a nők számára melyik megoldás jelenthet kényelmetlenséget.

 

A leggyakoribb kórokozók, amikkel az ágyban találkozhatunk

Szifilisz (vérbaj, lues)

Az egész szervezetet érintő, baktériumfertőzés. Nemi érintkezéssel terjed, de az anya is megfertőzheti a magzatát. Az első tünetek elmúlnak, de a betegség nem gyógyul, hanem tovább terjed a szervezetben, s két-három hónap múlva kiújul.

 

Gonorrhoea (kankó, tripper)

A kórokozó baktérium melegben, nedves területeken növekszik a nemi szerveknél, a húgycsőnél. A fertőzés előfordulhat a szájban, a torokban, a szemekben és a végbélnyílásnál is. Csak szexuális úton terjed.

 

Chlamydia (Lymphogranuloma venereum)

A betegség a nőknél a méhnyak és a húgycső megfertőzésével kismedencei gyulladást okozhat. Férfiak esetében mellékhere-, illetve prosztatagyulladást okoz.

 

Hepatitis B és C (májgyulladás)

A máj heveny, vagy idült gyulladásos megbetegedése. Jellemző tünete a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A leggyakoribb, B és C típusa vérrel, valamint szexuális úton terjed.

 

Herpes genitalis3290.jpg

A nemi szervek és a végbélnyílás körüli bőr nemi úton terjedő betegsége. Viszketés, égő fájdalom és érzékenység az első tünet, amit apró, fájdalmas hólyagocskák, majd kerek fekélyek követnek, amelyek 10 nap múlva hegesedéssel gyógyulhatnak.

 

HPV (Human Papilloma Vírus)

A HPV vírusok egy csoportjának gyűjtőneve, amely több, mint 100 típust foglal magában. Ezekből negyvennél több szexuális érintkezés útján terjed.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban