2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Ez a torta győzött a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen

Először nyerte nő a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny idei győztese: Vaslóczki Orsolya hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélküli Barackos buboréktortája.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a versenyt, amelyre idén már nem csak ipartestületi tagok jelentkezhettek. Az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége megmérettethette magát.

 

Ennek az évnek a különlegessége az is, hogy a „Barackos buboréktorta” megalkotója, Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest) cukrász személyében női versenyző győzött, ami a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 4 éves és a Magyarország Tortája verseny 9 éves fennállása alatt nem történt meg eddig.

 

A "Barackos buboréktorta" nyert3416.jpg

Az egészséges sütemény illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét.


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

 

A Barackos buboréktortát augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában megvásárolhatjuk, azt követően, hogy először augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatjuk meg. A tortaárusítás helyszínétől, a Várkert Casinó mögött, az Ybl Miklós téren idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sárga sátraiban, ahol az érdeklődők dietetikai tanácsokat is kapnak.

 

Sokak ennének cukormentes cukrászsütit

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti egyre növekvő igényre. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.


A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusa, Vadon János, rádiós műsorvezető, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Márk Szonja, cukrászmester, Dr. Bibok György, diabetológus, a 77 Elektronika Kft. orvos-igazgatója, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és Mautner Zsófia, műsorvezető-gasztroblogger, tiszteletbeli zsűrielnök voltak.

 

Az idei Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kiváló cukrászmesterre, Pataki Jánosra emlékezett az alapítvány, aki a kezdeményezés lelkes támogatója volt.

 

A nyertes torták

Balról jobbra: Az ország idei tortája, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, mellette a Honvédség tortája, a Tessedik mézes körtetorta és Magyarország  cukormentes tortája, a Barackos buboréktorta.

3418.jpg

 

Pályázat lelkes amatőröknek3420.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Háziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre augusztus 14-ig várják a pályamunkákat. A fődíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál majd a valódi magyar vércukormérők fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. és a HerbaHáz jóvoltából.


„A leginnovatívabb receptért” járó különdíjat a Raj Ráchel Tortaszalon Diós-vaníliás csipkebogyó tortája kapta. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki a Körtés csokimousse tortával. A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.