2024. május 08. szerda
Mihály napja

Fájó mozdulatokra is gyógyír a mozgás

A nagymama mindig megérzi, ha jön a hideg idő. Olyankor fáj a dereka. Apának egy ideje nincs kedve semmihez, mert már a reggeli felkelésnél fájlalja minden porcikáját. Az iskolás ikrek pedig azzal szórakoztatják a barátaikat, hogy hangosan ropogtatják az ujjaikat. A család tökéletes kis csapat lehetne egy ortopéd szakorvosnak, aki az ízületi bántalmakat akarja vizsgálni.

3250.jpgTestünkben több mint 180 ízület található, ezek összehangolt működése szükséges minden mozgáshoz. Nagyon egyszerűen megfogalmazva, az a feladatuk, hogy a csontvégeket úgy kössék össze, hogy végtagjainkat viszonylag sok irányban, biztonsággal tudjuk mozgatni.

 

A két csontvég egy úgynevezett ízületi tokban, ízületi szalagokkal összekapcsolva találkozik, melyet folyadék tölt ki. A csontvégeket porcréteg is védi a kopástól. (Mintha egy vízzel teli zacskóban a két öklünket dörzsölnénk egymásnak.)

 

Az ízületek azonban a nagy súlyterhelés, a mozgás hiánya, a nem megfelelő étkezés, sőt a kevés folyadékbevitel miatt is elhasználódhatnak. Először a porc kezd leválni, bekerül az ízületi nedvbe, majd csontkinövések képződnek. A porc felülete egyenetlenné és érdessé válik, vagy teljesen eltűnik, ezért érzünk merevséget és kellemetlen fájdalmat mozgáskor.

 

A 65 év felettieknek több mint 70 százaléka küzd ezzel a problémával, de ez nem jelenti, hogy fiatalabb korban nem jelentkezhet.

 

5 tanács, az egészséges ízületekért

 

1. Sok folyadékfogyasztás. Folyadék hiányában a porc rugalmatlanabb lesz, rosszabbul bírja a terhelés miatt ránehezedő súlyt. Az ízületi felszín érdesebbé válik, a mozgás közben egyenetlenül kopik.

 

2. Túlsúly leadása. Már 10 százalékos fogyás is rengeteg terhet levesz az ízületekről. Próbálja csak ki, milyen nehéz például egy 10 kilós szatyrot egész nap cipelni.

 

3. Egészséges étrend. Kerüljük azokat az ételeket, melyek kényelmetlen érzést, puffadást, viszketést, allergiát okoznak.

 

4. Vitaminok. Számos vizsgálat igazolta, hogy a C-, a D- és E-vitamin, a béta-karotin, valamint a kalcium és magnézium, a szelén, a cink, a réz és a vas, illetve az omega-3 zsírsavak szedése nagyban hozzájárul a betegek állapotának javulásához.

 

5. Regeneráló készítmények. A porc- regenerálók javítják az ízület felszínének állapotát, csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.

 

Szülői örökség is lehet

Az ízületi problémákra való hajlamot örökölhetjük a szüleinktől. Már a testalkatunkat is meghatározzák a génjeink – alacsonyak vagy magasak, dundik vagy vékonyak leszünk – de az anyagcserénket (a porcanyagcserét is) alapvetően befolyásolja, hogy milyen géneket örököltünk.

 

Tehát, ha ízületes szüleinkkel hasonló életmódot folytatunk, szinte biztos, hogy nálunk is kialakulnak a problémák. Az örökölt hajlam azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is kell betegednünk. Sportolással, étkezéssel változtathatunk a testalkatunkon, a munkánk megválasztásával kizárhatunk bizonyos – adott szakmára jellemző – betegségeket. Értelemszerűen egy atletikus testalkatú, irodában dolgozó embernek kisebb az esélye arra, hogy tönkremegy például a térdízülete, mint egy alacsony, köpcös, nehéz fizikai munkát végző burkolónak.

 

Sokan végeznek kemény fizikai munkát, maradjunk a burkolónál. Amikor kiderül, hogy ízületi problémái vannak, általában nem tudja megtenni, hogy szakmát váltson, valamilyen könnyebb munkát végezzen. Magyarországon arra is alig van lehetőség, hogy a munkanélkülieket visszavezessék a dolgozók világába, nemhogy egy állással rendelkezőnek a megelőzés érdekében könnyebb munkát találjanak.

 

„A foglalkozás egészségügynek pedig éppen az lenne a célja, hogy a dolgozók szűrésével kiderítsük, hogy az adott munkára megfelel-e az illető egészségi állapota – magyarázza Szabó doktor. – Ma, ha egy vállalkozónak azt mondanám, hogy ne maradjon burkoló, mert már így is tönkrementek az ízületei, akkor teljesen indokoltan néz rám értetlenkedve, és kérdezi meg, hogy akkor szerintem mégis mit csináljon, miből tartsa el a családját.”

 

Mozogni akkor is muszáj, ha fáj

3251.jpgAmikor már fájdalmas a mozgás az ízületi problémák miatt, orvosnak kell eldöntenie, hogy pihentetni kell, vagy mozgatni az adott ízületet. Ha egy akut ízületi gyulladásról van szó, akkor átmenetileg kímélni kell, és valami non szteroid gyulladáscsökkentőt kell szedni, majd gyógytornát elkezdve – gyógytornásszal vagy személyi edzővel – kell kíméletesen mozgatni a beteg ízületet. Később valamilyen kímélő sportot is célszerű elkezdeni. Akinek nincs súlyfeleslege, az egy jó futócipőben akkor is elkezdhet futni, ha az ízületei már nem tökéletesek. Túlsúlyosok sétáljanak napi fél órát, ússzanak, vagy használjanak ellipszis trénert. Aki leadja a túlsúlyát és mozog, az akár vissza is fordíthatja az ízületi elváltozást.

 

Fájdalomcsökkentő praktikák

Méhpempő

 

Lassítja az ízületi elváltozásokat, elősegíti a porcszövetek regenerálódását és gyulladáscsökkentő hatású.

Rozmaringlevél tea

 

Külsőleg, mint bedörzsölő segít a reumánál, neuralgikus fájdalmaknál és elősegíti a regenerációs folyamatokat még a mélyebben fekvő szövetekben is.

Mezei zsurló

Kiváló reumaellenes tea. A megdermedt szövetek rugalmasabbá válnak.

Ördögcsáklya

Ízületi gyulladás és reuma kezelésében jó hatású készítmény. Hatásos gyulladáscsökkentő. Érzéstelenítő hatásának köszönhetően csillapítja a fájdalmat.

Cápaporc

Természetes glukozamin forrás. Nemcsak immunerősítő, hanem gyulladáscsökkentő és az ízületek regenerálódásában is jelentőséggel bír.

Rozmaringos frissítő krém

Főleg kisízületek (ujj, csukló, boka) fájdalma, illetve megfázásos ízületi fájdalmak esetén használatos.

Gyógynövényes bőrfrissítő krém 

Nagyízületi (csípő, gerinc, térd, váll, könyök) és izomfájdalmakon segíthet.

Vadgesztenyés krém

Kisízületek (ujj, csukló, boka) fájdalma, illetve izomfájdalmak esetén használatos.

Porcregenerálók

A glükozamin-szulfát, a kondroitin-szulfát és a hialuronsav nagy mennyiségben megkötik a vizet, a kollagén termelődését is serkentik, gátolják a porcokat bontó enzimek hatásait.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban