2024. április 19. péntek
Emma napja

Pezsdítő italok a kánikula ellen!

Munka után kiszabadulva egy szellős teraszon mi eshetne jobban, mint egy hűs, illatos limonádé vagy koktél? A klasszikus ízekből már mindenki kiválaszthatta kedvencét - legyen szó alkoholos-vagy alkoholmentes nedűkről - de a bárok újabbnál újabb izgalmas variációkat is felvonultatnak, hogy egy percre se unatkozzanak a vendégek ízlelőbimbói.

Virágos ízek, görögdinnye és uborka: az idei nyár befutói3304.jpg

Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK, a Babel és a Terasz éttermek tulajdonosa elárulta, az italkészítés slágerei idén a virágos ízek - mint a rózsa és a  levendula - valamint az uborka és a görögdinnye, amelyeket ők is szívesen használnak és zöldfűszeres finomságokat is készítenek.

 

„Nagyon szeretik a vendégeink az uborkás vizünket, valamint a fűszernövényekkel fuzionált limonádékat,  jeges teákat is. Örök és legnagyobb kedvencnek talán a Paloma mondható, ami egy grapefruit és tequila alapú koktél, de az Aperol Spritz is rendkívül népszerű” – kezdte Hubert, aki szerint nem kell tartani a szokatlan ízkombinációktól sem.

 

„Sokan ódzkodnak az újdonságoktól, pláne ha külön-külön is érdekesek az ízek, de egy kis győzködés és kóstoló után aztán elcsodálkoznak az összhatáson. Remekül harmonizál például a rózsabors az eperrel, a bazsalikom a málnával, vagy a chili a passion fruit-tal” – fejtette ki a tulajdonos, aki személyes kedvenceként a rózsaszirmos  gin tonicot emelte ki.

 

Receptek otthonra

Mindenképpen érdemes megkóstolni az alkoholmentes citrus és uborkás-bodzás limonádékat, a koktélok közül pedig a Summer punch-ot és a Mentás elixírt, amelyeket akár otthonaikban is elkészíthetnek a különleges receptek kedvelői.

 3307.jpg

Citrus limonádé - 4 főre

Hozzávalók

1dl cukorszirup

3 citrom vagy 4 lime

1,75 l szóda

 

Elkészítés

Cukorszirupból készítjük, ami cukor és forró víz azonos mennyiségű elegye. A kezeletlen /nem bio/ citrusfélék előfordulása miatt jól megmossuk a citromot vagy lime-ot, majd kifacsarjuk a levét ügyelve arra, hogy a magok ne kerüljenek az italba keserű ízt okozva. A fenti összetevőket összekeverjük és ízlés szerint szódával vagy mentes vízzel felöntjük.

 

3308.jpgUborkás- bodzás limonádé - 4 főre

Hozzávalók

1dl bodzaszörp

3 citrom

negyed uborka

1,75 l szóda

 

 

Elkészítés

Bodzaszörppel készítjük, amihez hozzáadjuk a citrus kifacsart, leszűrt levét, majd vékonyra szeletelt kígyóuborkát, és felöntjük tetszőlegesen szódával vagy mentes vízzel egy kancsóba, amit néhány percre pihentetünk a hűtőben szervírozás előtt, hogy érvényesüljön az uborka frissítő hatása.

 

Summer punch - 2 főre3302.jpg

Hozzávalók

2 szelet görögdinnye

4 evőkanál cukorszirup

1 citrom

4cl vodka

fél üveg habzóbor

friss gyümölcsök

 

Elkészítés

Turmixgépben eldolgozunk 4 evőkanál cukorszirupot és egy citrom levét friss kimagozott görögdinnyével, ehhez ízlés szerint hozzáadunk vodkát majd betesszük a hűtőbe és szervírozás előtt némi habzóbort és friss gyümölcsöket adunk hozzá.

 

3306.jpgMentás elixír - 1 főre

Hozzávalók

1 evőkanál porcukor

1 lime

4szem szőlő

kevés menta

4cl Irsai Olivér Szőlőpálinka

1dl szóda

 

Elkészítés

Néhány szőlőszemet összetörünk egy evőkanál porcukorral a pohárban, majd egy fél lime levét hozzáadjuk. Ezt alaposan elkeverjük egy kevés mentalevéllel, majd ráöntünk tetszés szerint Irsai Olivér Szőlőpálinkát, feltöltjük a poharat jéggel és lazítunk az italon szódával.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban