2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Új kezelési mód a felfekvésekre

Krónikus fekélyek esetében harmadával csökkenthető ultrahang segítségével a sebgyógyulási idő - erre a következtetésre jutottak egérkísérletek során a Sheffieldi és a Bristoli Egyetem kutatói.

3207.jpgAzok a betegek, akik hosszas fekvésre vannak ítélve, gyakran egy másik problémával is szembesülnek, a felfekvéssel, aminek az oka az adott bőrfelületek keringési zavara. Az állandó nyomás, súrlódás, gyűrődés hatására a bőr és a bőr alatti szövetek sérülnek. Súlyos esetben, ha a sérült bőrfelületet nem kezelik, a szövetek elhalnak.

 

Az Egyesült Királyságban több mint 200 ezer ember életét keserítik meg a krónikus, sokszor elfertőződő sebek - az időskori felfekvések, valamint a cukorbetegeknél kialakuló lábszárfekélyek - idézi az MTI a BBC honlapján olvasható cikket.

 

Megelőzhető!

 

A felfekvés megelőzhető, ha a beteget mozgatják, forgatják, illetve ha élnek a nyomás csökkentésére szolgáló eszközökkel. Fontos az is, hogy megfelelő legyen az étrendje: kapjon elég vitamint, fehérjét, akár táplálék-kiegészítőket is. Ha mozgatják a beteget, azzal javul a vérkeringése, ezért a sebgyógyulás is gyorsul. Gyakori átkötözéssel pedig meg lehet előzni a felülfertőződést - írja a napidoktor.hu.

Fiatalít az ultrahang

A kutatók ultrahanggal kezeltek idős, valamint diabéteszes egereket, s a rágcsálóknál harmadával - kilenc napról hatra - csökkent a sebgyógyulási idő. Mint a tudósok rámutatnak, a nagyfrekvenciájú ultrahang valósággal "felrázza", aktiválja a fekély körüli sejteket. Az ily módon kezelt szövetek sebgyógyulási rátája megegyezik a fiatal állatokra jellemző folyamatok lefolyásával.

 

Mark Bass, a Sheffieldi Egyetem kutatója a kísérleteket ismertetve kiemelte, hogy jelenleg az orvosi gyakorlatban a krónikus fekélyek kezelésénél mindenekelőtt a sebek elfertőződését igyekeznek megakadályozni, abban a reményben, hogy a seb végül beheged.

 

"Az ultrahang alkalmazásával elősegítjük a sebgyógyulást, hiszen arra késztetjük a szöveteket, hogy normálisan viselkedjenek" - fogalmazott a brit tudós.

 3209.jpg

Jöhetnek a klinikai vizsgálatok

Az életkor, a mozgáskorlátozottság vagy mozgáshiány, a vérkeringési és beidegzési zavarok, a rossz fizikai állapot, bizonyos betegségek - mint például a cukorbetegség -, inkontinencia vagy a helytelen ágyazási mód mind hozzájárulhatnak a felfekvések vagy fekélyek kialakulásához.

 

A további terveket vázolva Mark Bass elmondta, hogy eddig olyan sebeket kezeltek, amelyek ugyan hosszabb ideje fennálltak, de nem váltak krónikussá. Így tesztelni kell, hogy mennyire hatékony az eljárás több hete fennálló sebek kezelésére, a következő évben pedig akár a klinikai vizsgálatokat is megkezdhetik.