2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Praxisjogot tessék!

A jövőben az egészségügyi biztosító finanszírozhatja a praxisjog adásvételét is az egészségügyi alapellátásról szóló most elfogadott törvény szerint. A kormány felhatalmazást kapott arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátást nyújtó fogorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítését, továbbá a kollegiális szakmai vezető kinevezését is rögzíti az elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvény.

 

Az önkormányzat dolga3077.jpg

A törvény kimondja, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Sőt, a települési önkormányzatoknak gondoskodniuk kell települési egészségterv kidolgozásáról és annak megvalósításáról is.

 

A módosítás előírja az úgynevezett kollegiális szakmai vezető intézményének újbóli bevezetését is a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátást nyújtó fogorvosok esetében járásokhoz igazítottan, valamint megyei és országos szinten.


A jövőben a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok kiegészítő díjazásra lesznek jogosultak. Hogy hogyan és milyen kedvezményekre lesznek jogosultak, egy későbbi kormányrendelet fogja szabályozni. Ezen kívül a területi ellátási kötelezettséggel összefüggésbe nem hozható teljesítményük alapján finanszírozásban részesülnek ezen szolgáltatók, illetve jogszabályban meghatározott módon ugyanolyan kedvezményekre és pályázati lehetőségekre jogosultak, mint a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók.


A törvény lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, az alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, amennyiben azt kezdeményezi.

 

Hitelből praxisjogot

3078.jpgA praxisjog adásvételének megkönnyítése érdekében a módosítás tartalmazza, hogy a finanszírozás keretében kapott összeg a praxisjog megszerzésére is felhasználható. Szintén a praxisjog könnyebb megszerzése érdekében a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.


Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy kedvezményekkel ösztönözze a részvételt az állami szűrővizsgálatokon. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosítása ezzel összhangban előírja, hogy amennyiben a biztosított - igazoltan - részt vesz nem kötelező, az állam által szervezett szűrővizsgálatokon, elsőbbséget élvezzen a várólistához, előjegyzési listához kötött, a szűréssel érintett, abból eredő szolgáltatások igénybevétele esetén.

 

 A törvénymódosítást az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 38 nem ellenében fogadta el.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban